pH-balanse i underlivet:

Endring i utfloden? Slik vet du om du bør kontakte lege

Dette må du vite om å opprettholde en normal pH-balanse i underlivet!

UBALANSE: Kløe, svie og vondt lukt kan være tegn på ubalanse i skjeden. FOTO: NTB
UBALANSE: Kløe, svie og vondt lukt kan være tegn på ubalanse i skjeden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har sikkert hørt om pH-verdien i underlivet - kanskje i reklamer for intimvasksåper? Men vet du egentlig hva underlivets pH skal være - og ikke minst hvorfor det er så viktig?

Vi har spurt to eksperter om hva vi trenger å vite om vaginal pH, og hvordan vi kan opprettholde et sunt og friskt underliv.

Hva er egentlig vaginal pH?

pH måler hvor surt eller basisk noe er. For eksempel har vann en nøytral pH-verdi på 7. Verdier som er under dette er surt, og verdier som er over er basisk.

Men hvorfor er normal vaginal pH viktig?

Vaginal pH er surt, og er derfor beskyttende, skriver Healthline i en artikkel om temaet. Normal pH-verdi i underlivet er essensielt for å unngå at uønskede bakterier utvikler seg og skaper infeksjoner - som igjen kan føre til smerte, kløe eller vond lukt.

– Dersom pH blir for høy, altså basisk, kan bakterier og sopp skape en ubalanse, sier gynekolog ved Aleris, Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen, til KK.

GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris
GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris Vis mer

I skjeden finnes det nemlig mange ulike bakterier som kalles «den naturlige bakteriefloraen». Vanligvis er det mye melkesyrebakterier, som gir lav pH-verdi, normal utflod og ingen plager fra skjeden.

Ved ubalanse i skjeden kan det bli flere av de andre bakteriene, og få melkesyrebakterier. Dette gir høy pH-verdi, og plager som vond lukt og endret utflod. Oftest går plagene over etter hvert, også uten behandling, skriver Sex og samfunn på sine nettsider.

Hva er normal pH-verdi i skjeden?

– Normal pH i skjeden skal være mellom 3,8 og 4,5, sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no.

Men en normal og sunn pH kan variere - for eksempel kan den være høyere før menstruasjon og etter overgangsalder, skriver Healthline.

Kan vi teste pH-verdien hvis vi er usikre?

Det er mulig å teste pH-verdien i underlivet hjemme eller hos en lege.

– Man kan ta en bakterieprøve hos legen eller måle med pH-papir (lakmuspapir), sier Spallek-Halvorsen.

Det samme bekrefter Birketvedt, og legger til:

– Det er vanlig å oppleve endret utflod som ofte går over av seg selv, men hvis plagene vedvarer eller ledsages av andre symptomer som for eksempel kløe, lukt eller svie bør lege kontaktes.

LEGE: Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no
LEGE: Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no Vis mer

Hva kan føre til ubalanse i skjeden?

Det er flere ting som kan føre til at pH-verdien i skjeden kommer i ubalanse.

Ekspertene lister opp:

  • Behandling med medisiner som antibiotika
  • Immun ubalanse (sykdom, stress)
  • Menstruasjon
  • Vask av underlivet, som bruk av parfymerte såper i underlivet eller overdreven vask
  • Samleie: Spesielt med en ny partner. Mannens sæd har en høy pH-verdi på omtrent 7-7,5 - og dermed kan ubeskyttet samleie også påvirke bakteriefloraen i skjeden.

Hva er symptomene på ubalanse i skjeden, og når bør vi kontakte lege?

Når skjeden er i ubalanse kan du oppleve symptomer som:

  • Forandring i utflod - konsistens, farge og lukt.
  • Svie
  • Kløe

Men, så opplever vi jo ofte endret utflod og lukt fra skjeden avhengig av hvor i syklusen vi er - så når bør vi egentlig kontakte lege?

– Opplever du endret utflod eller plager fra underlivet som ikke har en klar årsak, er det lurt å ta kontakt med en lege for å utelukke bakenforliggende årsaker slik for eksempel en seksuelt overførbar sykdom, sier Birketvedt.

Hvordan opprettholder vi et mest mulig sunt og friskt underliv?

For å sikre et sunt underliv og normal pH-verdi i skjeden, er det flere ting vi kan være litt obs på.

Normal hygiene er selvfølgelig viktig - og gynekolog Spallek-Halvorsen anbefaler at du helst bare bruker vann når du vasker deg nedentil - ikke såpe. Husk også å dusje etter samleie hvis det er mulig.

– Man kan bruke melkesyrebakterier i noen dager etter antibiotikakurer eller dersom man har tendens til å få ubalanse etter menstruasjon eller samleie, sier gynekologen.

Hun råder deg også til å unngå at miljøet i skjeden blir for tett: Bruk bomullstruser og unngå bruk av tette bind, hvis det er mulig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer