PASS PÅ FLÅTT I UTLANDET: Det finnes flått mange steder i utlandet også, og disse kan være mer aggressive enn norske, sier eksperten. Foto: Samfoto
PASS PÅ FLÅTT I UTLANDET: Det finnes flått mange steder i utlandet også, og disse kan være mer aggressive enn norske, sier eksperten. Foto: Samfoto Vis mer

Flått

- Enkelte flåttarter i utlandet er mer aggressive

Derfor er det lurt å sjekke seg - særlig hvis du skal på en aktiv ferie.

I Norge er det i hovedsak én art, skogflåtten, som spiller størst rolle i utbredelsen av flåttbårne smittestoffer (hvor stor sjanse det er for smitte etter et bitt, leser du mer om her!)

I andre land derimot, finnes det også andre arter og smittestoffer som kan forårsake sykdom på både mennesker og dyr, forklarer Snorre Stuen, som er professor ved Norges veterinærhøgskole og har et sterkt forskningsmessig fokus på infeksjonssykdommer - spesielt flåttbårne infeksjoner, til KK.no.  Med andre ord - du bør sjekke deg på ferie også!

Har du for eksempel hytte i den svenske skjærgården kan det faktisk være lurt å vaksinere seg mot TBE, mener Stuen.

- Selv om vi ikke vet alle detaljer om utbredelsen av flåttbårne smittestoff, er det anbefalt å vaksinere seg mot TBE dersom en ferdes i område hvor dette er påvist tidligere, som blant annet i enkelte områder på Sørlandet, sier Stuen, og legger til at viruset er utbredt i mellom-Europa, sier han. 

Så særlig for de av oss som har stadig mer aktive ferier, og ikke bare ligger ved stranden: Det kan være viktig å undersøke om det finnes flått og flåttbårne sykdommer i området før vi drar dit på ferie. Så kan vi også vurdere vaksine

LES OGSÅ: Etter 8 timer øker dødeligheten av denne sykdommen med 50 prosent

Flått i utlandet kan være mer aggressive

Stuen forteller at enkelte flåttarter tåler mer tørke enn andre, og at enkelte arter faktisk oppsøker dyr og mennesker aktivt.

- Skogflåtten hjemme i Norge venter i hovedsak i terrenget på en forbipasserende og må ha direkte kontakt for å feste seg. Men enkelte flåttarter i utlandet er mer aggressive og oppsøker dyr og mennesker for å suge blod. Enkelte flått, som hunting ticks, kan springe mot deg på en fart av 10 cm i sekundet når du ligger i ro, sier Stuen.

Han minner derfor om viktige forholdsregler: 

- Gå gjennom kroppen hvert døgn og fjern de flåttene som eventuelt har satt seg. Dette er en god forholdsregel for å unngå å bli smittet. Hvis du ferdes i et område hvor TBE-viruset er utbredt, bør du også vaksinere deg.

LES OGSÅ: Blod i urinen? Dette bør du vite!

Skulle du være uheldig og bli bitt, kan du ifølge nhi.no se etter noen tegn og symptomer på borreliose. Disse er imidlertid fra de tre ulike fasene av sykdommen:

 • Typisk, ringformet, svakt rødt utslett som brer seg ut fra bittstedet, men blek i sentrum
 • Sykdomsfølelse, men det forløper som oftest uten feber
 • Hjernehinnebetennelse med plagsom hodepine
 • Betennelse i nerver og lammelser i enkelte nerver - ansiktslammelse er mest vanlig
 • Hevelser i ledd
 • Utslett
 • Misfarging i hud
 • Arraktig og tynn hud
 • Konsentrasjonsvansker
 • Svekket følsomhet

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: