Nødpass

- Enkelte kan få seg en overraskelse

Alt er pakket og klart - og du gleder deg til å sette kursen mot varmere strøk. Men så ser du at passet er utgått. Hva gjør du? Det er nemlig ikke alltid nødpass er løsningen.

NØDPASS: Politidirektoratet minner om at et nødpass er ment å bruke i nødstilfeller.  Foto: NTB scanpix
NØDPASS: Politidirektoratet minner om at et nødpass er ment å bruke i nødstilfeller. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferien er booket, billett, badetøy og penger er pakket, og barna er på plass. Men vel framme på flypassen ser du at passet er utløpt. Om du har opplevd dette er du ikke alene. Mellom 2012 og 2016 ble det utstedt 146 213 nødpass i Norge, viser tall fra Politidirektoratet. 

Ifølge avsnittsleder ved Passavsnittet ved Oslo politidistrikt, Bekim Olomani er det mange som glemmer å sjekke passet før de skal på tur, og spesielt om turen er bestilt god tid i forveien, er det mange som ikke husker å sjekke passet før uken før en skal dra. 

- Vi opplever en økning i antall nødpass vi utsteder. Det er dessverre mange som er altfor sent ute med å fornye sine ordinære pass, slik at de må ty til nødpass, forteller han.

LES OGSÅ: Skal du ut og reise i nærmeste fremtid? Så mye er det forventet at du tipser   

- Et usikkert dokument

Også Lisa Mari Løkke i Politidirektoratet forteller at et nødpass kan bli brukt i alt annet enn nødstilfeller.

- Midlertidig pass er ment som en nødløsning for personer som av ulike årsaker ikke har ordinært pass og man kan ikke basere seg på å bruke midlertidig pass som ordinært reisedokument, sier Løkke. 

- Politidirektoratet ønsker å begrense utbredelsen av håndskrevne nødpass ettersom disse passene ikke har samme sikkerhetsnivå som de ordinære passene. Nødpassene har liten motstand mot forfalskning og inneholder ikke en brikke som gjør at dokumentet kan kontrolleres maskinelt.

Nødpasset er nemlig som kjent håndskrevet, og med det minker også både sikkerhet og tilliten myndighetene i andre land har til det. Tilitten andre land har til norske reisedokumenter er generelt høy, i følge Løkke. Et håndskrevet nødpass kan likevel ikke tillegges samme tilitt som det ordinære passet.  Av den årsak er det land som ikke vil akseptere nødpass og som vil nekte innreise i landet. For eksempel USA.

- Du er selv ansvarlig for å sjekke at landet du skal reise til aksepterer nødpass for innreise, sier Løkke.

I dag kan du, som del av et pilotprosjekt, imidlertid også få et provisorisk pass istedenfor et nødpass om du søker midlertidig pass i Oslo eller Bergen. Dette passet er maskinlesbart, men er like fullt et midlertidig pass som ikke kan brukes til mer enn én reise. 

LES OGSÅ: Slik gjør du lommeboken fit for sommerferien

Det tar 10 dager å få pass i feriesesongen

MYE SKAL VÆRE PÅ PLASS: Det er mye å huske på når hele familien skal på tur. Har dere glemt å sjekke passene må dere belage dere på noen timer i kø.  Foto: Scanpix
MYE SKAL VÆRE PÅ PLASS: Det er mye å huske på når hele familien skal på tur. Har dere glemt å sjekke passene må dere belage dere på noen timer i kø. Foto: Scanpix Vis mer

Bestillingen av pass har en garantitid på 10 arbeidsdager, men mange er altså senere ute enn det og må ty til nødpasset. Husk dessuten at det er lange køer, og at du heller ikke kan regne med å få passet noe før de ti dagene er gått nå i ferien. Olomani forteller at du må regne med å vente i mellom to og tre timer i kø på de største dagene for nødpass. 

- Det som også er en utfordring er at mange har opplevd å få passene sine etter kort tid når de har fornyet passene utenom høysesongen, men når vi er i høysesongen så går det 10 arbeidsdager, forteller han. 

LES OGSÅ: Regler på fly: - Personalet er trent opp i å redde liv i ti tusen meters høyde

Restriksjoner på antall nødpass du kan ha hatt

Et midlertidig pass koster det samme som et vanlig pass, men kan kun brukes til èn reise, og må leveres tilbake til politiet når du er tilbake i Norge. Det er heller ikke alle land du kommer inn i med et nødpass. Skal du for eksempel til Dubai må du ha et gyldig ordinært pass. Det er heller ikke alltid du kan få nødpass, så det tryggeste er alltid å heller sørge for å ha et gyldig pass. 

- Det er restriksjoner på nødpass slik at man kan ikke automatisk få et nødpass hvis man har hatt to i løpet av de fem siste årene. Det er dessverre mange som baserer sin reisevirksomhet på nødpass, og da kan enkelte kan få seg en overraskelse, sier Olomani. 

LES OGSÅ: Djizzes, at det skulle være så vanskelig å få pass ! I verdens rikeste land og greier!

Han oppfordrer derfor til å fornye passet i god tid før gyldigheten går ut. Bestill gjerne nytt pass et år i forveien.

Nødpasset skal kunne vare ut ferien din, men skal du på en lengre reise, er det greit å vite at det helst ikke skal brukes i mer enn et år. 

- Midlertidig pass bør gis gyldighet for den perioden som er nødvendig for å gjennomføre reisen, dog ikke utover ett år. Passinnehaver må være oppmerksom på at noen land krever gyldighetstid noen måneder etter man har kommet hjem. USA krever for eksempel at passet er gyldig 6 mnd etter hjemreise. 

Blir passet ditt stjålet mens du er på ferie er det selvsagt en helt annen situasjon. Da tar du kontakt med Den Norske Ambassaden i landet du befinner deg i, eller med ambassaden med ansvar for Norge. 

- Mister du passet ditt i utlandet, kan du melde passet ditt tapt og få utstedt nødpass på nærmeste norske utenriksstasjon slik at du får reist tilbake til Norge, forteller Løkke. 

Politiet vil også vurdere situasjonen din om du trenger nødpass her hjemme i Norge, og allerede har hatt to de siste fem årene. 

LES OGSÅ: Slik tar du vare på alt du har på mobilen 

Dette må du vite: 

  • Et nødpass kan kun brukes på reisen det utstedes for.
  • Du får i utgangspunktet ikke nødpass om du har hatt det to ganger før i løpet av de siste fem årene.
  • Ikke alle land godtar nødpass.
  • Nødpasset er langt mindre sikkert enn et vanlig pass, og lettere å forfalske.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer