Søtsug:

Enkelte opplever mer søtsug

Bestemte genvarianter kan gjøre det vanskeligere å motstå kaloririke fristelser.

SØTSUG: Mens noen fint klarer å motstå søtsaker og annen kaloririk mat, er det for andre en real prøvelse.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
SØTSUG: Mens noen fint klarer å motstå søtsaker og annen kaloririk mat, er det for andre en real prøvelse. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert

Hvorfor er det sånn at du aldri klarer å motstå et ekstra stykke av den deilige sjokoladekaken, mens (hun irriterende) venninnen din sitter der og ser ut som hun ikke engang har lagt merke til kaken.

Forklaringen kan være at noen av oss, rundt 30 prosent, er genetisk skrudd sammen slik at vi føler mer søtsug.

LES OGSÅ: Om syv dager er søtsuget vekk

Fant to genvarianter som gir ekstra søtsug

- Det finnes genetiske faktorer som gjør enkelte mer disponert for sug etter energitett mat, ofte er det ganske subtilt og ikke helt åpenbart for den det gjelder, sier forsker Tony Goldstone til KK.no.

Han er spesialist på hormonsystemet og har ledet en forskningsstudie utført ved Imperial College London, som viser at omkring 30 prosent av oss kan ha en av to genvarianter som gjør at vi føler meg søtsug.

Resultatene av studien ble presentert på en konferanse i forskningsorganisasjonen Obesity Society.

Forsker Jens Kristoffer Hertel ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold mener det trengs mer forskning om temaet, men bekrefter at det er sannsynlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer