Sosial Isolasjon

Ensomhet er farligere enn røyking og mange nordmenn opplever sosial isolasjon

- Dessverre lever mange alene i dagens samfunn, sier ekspert.

IKKE UVANLIG: Sosial isolasjon og ensomhet er ikke uvanlig. Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag. Foto: Shutterstock / Viktor Gladkov
IKKE UVANLIG: Sosial isolasjon og ensomhet er ikke uvanlig. Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag. Foto: Shutterstock / Viktor Gladkov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sosial isolasjon er et vanlig symptom på både angst og depresjon, som er to av de mest utbredte psykiske problemene i dag. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt hver fjerde person i Norge vil få angst i løpet av livet, og mellom 20 og 30 prosent vil oppleve en depresjon. I tillegg til de psykiske påkjenningene, viser undersøkelser at sosial isolasjon og ensomhet kan føre til en rekke alvorlige sykdommer.

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

- Mye ensomhet og sosial isolasjon kan føre til tidlig død, og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier psykolog Eva Tryti, som blant annet er kjent fra NRK Puls.

Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag. Hele 70.000 nordmenn har ingen nære venner å henvende seg til når de trenger noen å snakke med, viser tall fra Helsedirektoratet.

- Mange lever alene i dagens samfunn 

«Å være ensom er like helseskadelig som å røyke. Ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død. Vi er nødt til å ta dette mer på alvor», har helseminister Bent Høie tidligere uttalt. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer