Sosial Isolasjon

Ensomhet er farligere enn røyking og mange nordmenn opplever sosial isolasjon

- Dessverre lever mange alene i dagens samfunn, sier ekspert.

IKKE UVANLIG: Sosial isolasjon og ensomhet er ikke uvanlig. Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag. Foto: Shutterstock / Viktor Gladkov
IKKE UVANLIG: Sosial isolasjon og ensomhet er ikke uvanlig. Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag. Foto: Shutterstock / Viktor Gladkov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sosial isolasjon er et vanlig symptom på både angst og depresjon, som er to av de mest utbredte psykiske problemene i dag. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt hver fjerde person i Norge vil få angst i løpet av livet, og mellom 20 og 30 prosent vil oppleve en depresjon. I tillegg til de psykiske påkjenningene, viser undersøkelser at sosial isolasjon og ensomhet kan føre til en rekke alvorlige sykdommer.

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

- Mye ensomhet og sosial isolasjon kan føre til tidlig død, og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier psykolog Eva Tryti, som blant annet er kjent fra NRK Puls.

Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever ca. 1 av 4 ensomhet i dag. Hele 70.000 nordmenn har ingen nære venner å henvende seg til når de trenger noen å snakke med, viser tall fra Helsedirektoratet.

- Mange lever alene i dagens samfunn 

«Å være ensom er like helseskadelig som å røyke. Ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død. Vi er nødt til å ta dette mer på alvor», har helseminister Bent Høie tidligere uttalt. 

Mennesker med angst kan isolere seg sosialt på grunn av redsel for å gå ut, og redsel for å være sosial. De som sliter med depresjon kan isolere seg på grunn av dårlig selvtillitt, og tanker om at de ikke er verd noe.

Vi mennesker er ikke skapt for å være isolerte

Tryti forklarer at det er en sammenheng mellom kropp og sjel. Både direkte ved høyere risiko for alvorlige sykdommer, men også indirekte på grunn av dårligere livsstil, røyking eller trøstespising. 

- Vi mennesker er ikke skapt for å være isolerte, vi er skapt for å være flokkdyr. Dessverre lever mange alene i dagens samfunn, og opplever plager på grunn av det, sier hun.

LES OGSÅ: Bør du fortelle jobben at du er syk eller sliter litt?

Avhengig av sosial kontakt 

- Vi er alle avhengig av sosial kontakt, gode relasjoner og noen som bryr seg, uansett alder. Ensomhet er farligere enn røyking. Mennesker som sier de ikke har noe å leve for og som ruser seg, oppgir ofte at de føler seg utestengt og alene. Noen har også fortalt meg at de kjører buss bare for å være i nærheten av noen. Det er trist, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Årsaken til isolasjon er mange. Det kan være frykt for avvisning på grunn av tidligere hendelser som mobbing og utestengning, eller psykiske problemer som angst og depresjon.

- Tegn på depresjon er ofte tiltaksløshet, nedstemthet, dårlig selvfølelse og selvtillit. Det reduserer aktivitetsnivået og vilje til å oppsøke det nødvendige fellesskapet. Det er klokt og helsefremmende å be om hjelp tidlig, sier hun.

Alle mennesker har behov for å bli hørt, og for å fortelle om sine tanker og opplevelser til noen. I tillegg trenger vi fysisk kontakt.

LES OGSÅ: I disse tilfellene kan du bli tvangsinnlagt i Norge

FARLIG: Ekspertene er enig i at sosial isolasjon kan være farlig. Heldigvis finnes det hjelp å få. Foto: Shutterstock / Lolostock
FARLIG: Ekspertene er enig i at sosial isolasjon kan være farlig. Heldigvis finnes det hjelp å få. Foto: Shutterstock / Lolostock Vis mer

 

Dette kan du gjøre

Viktige tiltak mot sosial isolasjon og ensomhet er forebygging og tidlig investering i nettverk som venner og familie.

- Vi i Rådet anbefaler å delta som frivillig i en organisasjon, det gir fellesskap og skaper mening for alle parter, sier Gundersen. 

Samfunnstiltak mot sosial isolasjon er blant annet å øke kunnskap om hva som bygger god psykisk helse. Hun mener at kompetanse i barnehage og skole vil ha store effekter.

- Verdige liv handler om å få være en del av et fellesskap. Det aller viktigste vi kan gjøre er å bry oss mer om hverandre, uansett om det er naboen eller studievennen. Helse skapes jo alle andre steder enn i helsevesenet, sier hun.

LES OGSÅ: Første gang Malin (26) fikk angstanfall, var hun sikker på at hun kom til å dø.

Her kan du henvende deg

Sliter du med ensomhet eller sosial isolasjon? Det finnes mange hjelpetelefoner, nettsteder og møtesteder hvor du kan henvende deg.

 • Røde Kors sin besøkstjeneste har som mål å motvirke ensomhet og isolasjon. De organiserer besøk til mennesker som føler seg ensomme. På rodekors.no kan velge om du vil få besøksvenn eller bli besøksvenn.
 • Enestående familier er et aktivitetstilbud hvor voksne som føler seg litt alene i foreldrerollen kan møtes. Tilbudet finnes i hele landet.
 • Den norske turistforening arrangerer mange turer for single i hele Norge.
 • «Venneklubben» er en samling for mennesker over 30 år som ønsker å utvide nettverket sitt. Klubben finnes foreløpig i Stavanger, Bergen, Haugesund, Kristiansand, Drammen, Fredrikstad, Lillehammer, Trondheim og Stord.
 • Home-Start familiekontakten (HSF) er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker småbarnsfamilier som mangler familie eller andre støttespillere.
 • Frivillighetssentralen tilbyr lokale møteplasser for enkeltmennesker og lag/foreninger over hele landet.
 • Fastlegen.
 • Privatpraktiserende psykolog. 
 • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 
 • ​Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
   

LES OGSÅ: - Mange sliter med å akseptere at de en dag skal dø

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer