<strong>INFLUENSA:</strong> Heldigvis viser overvåkingen så langt i sesongen at influensaaktiviteten nådde et foreløpig toppunkt i romjulen. Foto: Shutterstock / Stokkete
INFLUENSA: Heldigvis viser overvåkingen så langt i sesongen at influensaaktiviteten nådde et foreløpig toppunkt i romjulen. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer

Helse, Kosthold & Trening

- Epidemien ser vi ofte om vinteren, og da er det gjerne det samme viruset som herjer i hele landet

Du kjenner garantert noen som har hatt influensa i løpet av de siste ukene. Trolig er den verste influensatoppen over, men det er lurt å ta noen forholdsregler i ukene fremover.

Publisert
Sist oppdatert

Vinteren bringer med seg en endeløs rekke av forkjølelser - noe mange av oss har kjent på kroppen de siste ukene. Det som er verre å vite er om det er en forkjølelse eller en influensa. Hvordan ser man forskjellen?

Influensa gir luftveissymptomer i likhet med forkjølelser, men det gir i tillegg feber og smerter i hele kroppen. Viruset smitter ved dråpesmitte.

– Influensaviruset er i sirkulasjon globalt hele tiden, men her i nord er forekomsten størst på vinteren. Mange virus liker seg best ved kjølige temperaturer, sier Karine Nordstrand, lege ved avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet.

Årets influensautbrudd startet tidligere enn det pleier, dermed er det flere syke på denne tiden enn det vanligvis er rundt årsskiftet.

– Vi ser også at de eldre er spesielt utsatt denne sesongen, og at antall sykehusinnleggelser i denne gruppen har vært høyt sammenlignet med fjoråret.

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt forkjølelsen? Her er forklaringen! 

<strong>SYKDOM:</strong> Årets influensautbrudd startet tidligere enn det pleier og mange nordmann har hatt influensa de siste ukene.  Foto: Shutterstock / George Rudy
SYKDOM: Årets influensautbrudd startet tidligere enn det pleier og mange nordmann har hatt influensa de siste ukene. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer

Influensa er potensielt dødelig

Kulde gjør oss mer sårbare for virusinfeksjoner, blant annet ved at blodårene i neseslimhinnen og luftveiene trekker seg sammen og gjør immunforsvaret på overflaten mindre effektivt. (Pssst: Bør du vaksinere deg?)

– Grunnen til at vi ser viruset mest på vinteren i Norge, kan også ha forbindelse med at vi er mer innendørs og dermed også omgås tettere, sier Nordstrand.

For noen kan influensa være dødelig. Dette gjelder hovedsakelig eldre eller personer med kroniske sykdommer som gjør dem spesielt utsatt for alvorlig sykdom.

– Vi regner med at omtrent 900 mennesker dør årlig som følge av influensa i Norge.

Heldigvis viser overvåkingen så langt i sesongen at influensaaktiviteten nådde et foreløpig toppunkt i romjulen.

– Om tallene fortsetter å synke, flate ut eller om vi vil se en ny stigning, er usikkert. Sannsynligvis befinner vi oss rundt toppen nå, og vi regner med at vi vil se mindre aktivitet mot slutten av januar.

LES OGSÅ: Slik kan du holde forkjølelse og luftveisinfeksjoner på avstand

Hvordan beskytte seg mot influensa?

Det aller beste tiltaket er å ha god håndhygiene, og rett og slett holde seg unna personer som er syke. Men hovedansvaret ligger på personene som allerede er syke, ifølge Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

– Den som er syk bør sørge for at han eller hun ikke smitter sine medmennesker. Hold avstand, ha god hygiene, host/nys i armkroken og hold deg hjemme fra selskapeligheter, sier han.

Har du fått influensaviruset i år, så er du immun mot det resten av livet. Problemet er at influensaviruset endrer seg hele tiden. Er du immun mot én type, kommer det en ny variant neste år som du antakelig ikke er immun mot.

– Influensaviruset endrer seg hele tiden, slik at man kan bli smittet mange ganger i løpet av livet. Epidemien ser vi ofte om vinteren, og da er det gjerne det samme viruset som herjer i hele landet.

Så hvordan bli frisk fortest mulig når du først er sengeliggende med feber, hodepine og muskelverk?

– Det må nesten bare gå sin gang. Det finnes medisiner som enkelte kan få, slik som Tamiflu, men det er sjelden veldig virksomt. Dette er noe legen din må ta stiling til. Det er viktig å drikke nok, spise og hvile. Paracet kan hjelpe på ubehaget, sier Brelin.

LES OGSÅ: Den beste måten å styrke immunforsvaret på

Risikogrupper som bør vaksineres mot sesonginfluensa hvert år:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke. 
  • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem. 
  • Alle som er over 65 år. 
  • Personer med diabetes type 1 og 2. 
  • Personer med nedsatt immunforsvar. 
  • Personer med svært alvorlig fedme. 
  • Barn og voksne med kroniske sykdommer (lungesykdom, hjerte-karsykdom, leversvikt, nyresvikt, nevrologisk sykdom og annet hvor influensa utgjør en alvorlig helserisiko).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer