Aktivt kull:

Er aktivt kull sunt - eller er det bare en myte?

Aktivt kull skal være bra for magen, rense kroppen og gjøre tennene hvitere.

AKTIVT KULL I MAT OG DRIKKE: Aktivt kull skal være bra for de som ønsker seg hvite tenner, og dessuten skal det kunne hjelpe deg med å få bukt med mageplager. Men stemmer det? FOTO: NTB Scanpix
AKTIVT KULL I MAT OG DRIKKE: Aktivt kull skal være bra for de som ønsker seg hvite tenner, og dessuten skal det kunne hjelpe deg med å få bukt med mageplager. Men stemmer det? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Aktivt kull er i vinden. Vi putter det i både iskrem juicer og smoothies, hudpleie og tannkrem. Aktivt kull skal være bra for de som ønsker seg hvite tenner, og dessuten skal det kunne hjelpe deg med å få bukt med mageplager.

Aktivt kull har også rykte på seg for å ha en rensende effekt.

- Kull brukes faktisk i medisinsk behandling på sykehus ved akutt forgiftning. Det er fordi kullet har evne til å binde seg til giftstoffer i tarmen, slik at de skilles ut av kroppen uten og absorberes og gjøre skade. Derfor har kull de siste årene seilet opp som et «detox-middel» for bedre helse, forteller Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog og har skrevet boken «Sunn og frisk med sensitiv mage».

LES OGSÅ: Kan probiotikatilskudd lindre alle mageplager?

- Kroppen renser seg selv

Hun er imidlertid heller skeptisk til hele detox-industrien, og forklarer at vi egentlig ikke trenger hverken kull eller andre ting for at kroppen skal renses.

- Kroppen vår renser seg selv uten påvirkning av tilskudd og kosthold, påpeker hun.

Aktivt kull er rent kull som altså har en stor evne til å binde seg til andre stoffer. Det absorberes ikke og stoffer som binder seg til kullet skilles dermed ut sammen med kullet. Men nettopp fordi kullet binder seg så lett til andre stoffer bør man ikke ha altfor mye av det.

- Kull virker som sagt ved å binde seg til giftstoffer i tarmen hvis vi har en forgiftning. Men, kullet er ikke spesielt intelligent, og binder seg dermed til sunne plantestoffer som vitaminer også. Så hvis du drikker en smoothie eller juice tilsatt kull kan det faktisk hemme opptaket av de sunne næringsstoffene i drikken. Kullet kan også binde seg til medisiner, som p-piller eller diabetesmedisin, og hindre absorpsjonen av virkestoffene. Derfor kan inntak av kull være direkte farlig, sier Eskerud.

Medisinsk kull brukes i tillegg ved akutt diaré, men forskningen på aktivt kull og magehelse er ikke entydig, forteller Eskerud. Noen studier viser at aktivt kull kan være gunstig for magen, andre gjør ikke det.

- Alt man inntar som ikke absorberes vil påvirke mage- og tarmkanalen. Stort sett ved å få tarminnholdet til å bevege seg tregere eller raskere gjennom systemet. Men, siden kull har disse uheldige effektene på absorpsjon av næringsstoffer og medisiner, vil jeg uansett fraråde å bruke kull som en måte å regulere magen på, sier hun.

LES OGSÅ: Irritabel tarm er den vanligste årsaken til mageplager

AKTIVT KULL I IS: Svart iskrem var en hit i sommer. FOTO: NTB Scanpix
AKTIVT KULL I IS: Svart iskrem var en hit i sommer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Myter

At det nok er lite av den rensende effekten i svart vann eller en svart smoothie forteller også Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Det finnes nok ikke noe holdepunkter for det. Aktivt kull binder seg til visse stoffer, men det er mange stoffer det ikke vil binde seg til også. Du vil også få i deg relativt små mengder, og når vi bruker aktivt kull medisinsk så bruker vi større mengder for at det skal ha ønsket virkning. Så dette er nok rene, skjære myter, sier han.

Han bekrefter også at kullet kan binde seg til flere medisiner, men er usikker på om den mengden du får i deg gjennom en iskrem eller annen mat eller drikke med aktivt kull er nok til å kunne gi den effekten.

- Det er vanskelig å si, men når det er snakk om medisiner så er det jo bedre å være føre var enn ettersnar. Binder det seg til medisiner så vil de medisinene ha mindre effekt, sier Madsen. At aktivt kull kan holde magen stabil er ikke umulig, og aktivt kull har lenge vært brukt mot feriediaré. Men igjen skal det litt til før du merker noen bedring.

- Det beste med dette er nok at du kan lage svart iskrem og andre ting, men at det har noen større medisinsk effekt er nok heller tvilsomt, sier Madsen.

LES OGSÅ: Fem kjente myter om mat

SVART SMOOTHIE: Ekspertene har ikke troen på at det å svart kull i smoothien vil ha noen rensende effekt. FOTO: NTB Scanpix
SVART SMOOTHIE: Ekspertene har ikke troen på at det å svart kull i smoothien vil ha noen rensende effekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvitere tenner med aktivt kull?

Aktivt kull skal dessuten, sammen med en rekke andre tannkremer på markedet, kunne gi oss hvite tenner. Noen kjøper tannkremer med aktivt kull, andre knuser selv kulltabletter fra apoteket og pusser tennene med pulveret for at de skal se hvitere ut.

Men for å bleke tennene trengs blekemiddelet hydrogenperoksid, påpeker president i tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum. De eneste tannblekingsmidlene med dokumentert effekt er de som inneholder mellom 0,1 og 6 prosent hydrogenperoksid, og disse er det i Norge kun lov å få hos tannlegen.

- Tannkremer eller andre blekemidler med under 0,1 prosent hydrogenperoksid kan ikke vise til dokumentert effekt på eksisterende farge, men kan muligens bidra til å forebygge ytterligere misfarging, sier Steinum.

- Det er mulig at puss med aktivt kull vil kunne fjerne belegg på tennene, men ikke noe mer enn vanlig tannpuss med tannkrem vil gjøre. Tennene kan kanskje synes hvitere rett etter tannpuss, fordi de mørke partiklene setter seg på tannkjøttet og gir en kortvarig kontrast.

Hun påpeker også at dersom tannkremen inneholder slipemidler kan det også skade tennene.

SVART TANNPUSS: Får du hvitere tenner av å pusse tennene med kull? FOTO: NTB Scanpix
SVART TANNPUSS: Får du hvitere tenner av å pusse tennene med kull? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fargen kan trenge inn i emaljen

Aida Gacic Mulic er tannlege og seniorforsker ved Nordisk institutt for Odontologisk Materialprøving (NIOM). En del kulltannkremer inneholder, i likhet med andre bleketannkremer, sannsynligvis slipemidler, mener hun.

Man ønsker å redusere bruken av slipemidler i tannkrem generelt, men ifølge Mulic er det ikke funnet at tannkrem med aktivt kull sliter noe mer på tennene enn annen bleketannkrem. Hun har nemlig testet kulltannkrem i laboratorium, men finner ikke bevis for at tannkrem med aktivt kull gjør tennene hvitere.

- Enten så oppnår vi ingen effekt, eller så ser vi tvert i mot motsatt effekt; at tannkremen trekker inn i emaljen og gjør dem mørkere, forteller hun.

- Vi tror at det forbrukerne opplever er at tannkremen gjør tannkjøttet mørkere, og at tennene dermed ser lysere ut.

Om du så opplever at tennene føles hvitere når du pusser med aktivt kull i en eller annen form, så er det uansett like viktig at du også pusser med fluor.

- Det er viktig å pusse tennene med tannpasta som inneholder fluor to ganger om dagen. Skyllemidler kan være nyttige som tillegg til tannpuss og tanntråd eller tannstikkere. Fluorskyll er viktig for å styrke emaljen og å redusere antall hull, sier Steinum.

Ønsker du hvitere tenner må de blekes hos tannlegen, påpeker Steinum. Er du opptatt av å forebygge misfarging er det mye som kan gjøres. For eksempel vet vi at snus og røyk misfarger tennene. Også kaffe, te, rødvin og mat med sterke farger kan gi misfarging. Overfladisk misfarging og tannstein kan imidlertid enkelt fjernes hos tannlegen.

LES OGSÅ: Fem overraskende ting som skader tennene

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene etter sex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer