Søvn

Er B-mennesker late?

B-mennesker sover mindre, er mindre aktive og spiser mer usunt enn morgenfuglene. Men er det egentlig selvforskyldt?

LITE SØVN: Er du en av de som sover for lite? Enkle tiltak kan hjelpe. Foto: NTB
LITE SØVN: Er du en av de som sover for lite? Enkle tiltak kan hjelpe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer sliter én av tre nordmenn med søvnproblemer. En spørreundersøkelse utført for Herbalife Nutrition, viser at halvparten av oss får mindre enn syv timer søvn i hverdagene. Stress og skjermaktiviteter er de største truslene for søvnen.

Undersøkelsen ble gjennomført i tidligere i år, av YouGov, med deltakere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. 4161 personer i alderen 18-74 år deltok.

Ikke overraskende er det personene som anser seg selv som B-mennesker som sliter mest med søvnen, og ofte opplever å føle seg for trøtte. Men hvor mye søvn er egentlig nok?

– Vi som jobber med søvn pleier å definere nok søvn som den søvnen du får for å føle deg våken på dagen, uten å bruke kunstig stimulerende stoffer som kaffe. Hvis du trenger ti kopper kaffe om morgenen for å fungere, så kan det være grunn til bekymring, skriver Harald Hrubos-Strøm, lege og forfatter av boka «Sov godt», i en pressemelding tilknyttet undersøkelsen.

Ungdommer sover dårligst

Det har blitt gjort flere undersøkelser på nordmenns søvnvaner. Blant annet i 2009/2010, hvor over 50 prosent oppga at de fikk mindre søvn enn de følte at de hadde behov for, og de yngste deltakerne var de som fikk minst søvn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer