HPV-vaksinen

Er det egentlig så stor forskjell på de to HPV-vaksinene?

- Det er viktigere at så mange som mulig tar vaksinen, framfor hvilken av vaksinene du tar, sier overlege.

HPV-VAKSINE: Har det egentlig noe å si hvilken av vaksinene du tar? FOTO: NTB Scanpix
HPV-VAKSINE: Har det egentlig noe å si hvilken av vaksinene du tar? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert fått med deg at det finnes en HPV-vaksine, og at å ta denne er den beste måten å forebygge livmorhalskreft på. Du har helt sikkert også fått med deg at denne gis gratis til jenter født etter 1991 i vaksineprogrammet, og at alle andre kvinner kan ta vaksinen ved å betale for den selv.

Du trodde kanskje at du visste alt du trengte å vite, men så gikk plutselig bloggeren Ida Wulff ut og offentlig kritiserte den gratis HPV-vaksinen, Cervarix. Hun mener nemlig at vi heller burde blitt påspandert den litt dyrere vaksinen Gardasil 9. Og nå sitter du kanskje der med mange nye spørsmål.

For hva er egentlig forskjellen mellom disse to vaksinene?

– HPV-vaksinen Cervarix dekker to HPV-typer (HPV type 16 og 18) som er årsak til 70 prosent av livmorhalskreft. I tillegg gir den delvis beskyttelse mot HPV type 31, 33 og 45 gjennom såkalt «kryssbeskyttelse», sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, til KK.no.

– Folkehelseinstituttet (FHI) hevder at Cervarix kan forebygge inntil 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV, og noen studier gir støtte til dette, legger han til.

Gardasil 9 er den nyeste vaksinen som erstatter den «gamle» Gardasil. Gardasil 9 dekker ni HPV-typer (HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) som er årsak til 90 prosent av livmorhalskreft og HPV type 6 og 11 som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter.

– FHI påpeker dessuten at HPV type 52 og 58 ikke er så vanlige i Norge, og at Cervarix og Gardasil 9 derfor er likeverdige med tanke på forebygging av kreft. De har ikke vektlagt beskyttelse mot kjønnsvorter i vesentlig grad ved utlysning av anbudet, forklarer Sørbye.

LES OGSÅ: Livmorhalskreft: - Da jeg fikk svaret, visste jeg det allerede. Jeg forstod intuitivt at noe var galt

GOD BESKYTTELSE: Begge vaksinene kan forebygge inntil 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV. Foto: Scanpix.
GOD BESKYTTELSE: Begge vaksinene kan forebygge inntil 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV. Foto: Scanpix. Vis mer

Litt dyrere, og kanskje litt bedre

Jenter som er inkludert i vaksinasjonsprogrammet vil få Cervarix, uten å måtte betale for det. Vi kvinner som er litt eldre, og dermed ikke er en del av vaksinasjonsprogrammet, må betale for vaksinen selv. Men det betyr også at vi selv kan velge hvilken av vaksinene vi vil ta.

– De som skal betale selv vil i de fleste tilfeller velge Gardasil 9, som også forebygger kjønnsvorter og trolig har litt bedre beskyttelse mot kreft. På apoteket kostet «gamle» Gardasil og Cervarix omtrent det samme (rundt kr 1000,- pr dose), mens Gardasil 9 koster kr 1385,- per dose, forteller han.

Det vil si at det totalt vil koste deg rundt 1000 kroner ekstra for tre doser.

– Det finnes ingen studier som har sammenlignet Cervarix og Gardasil 9 direkte. Det er imidlertid vist at «gamle» Gardasil i utgangspunktet bare skal dekke HPV type 16 og 18 (i tillegg til HPV type 6 og 11) også har delvis beskyttelse mot HPV type 31, 33 og 45 slik at «gamle» Gardasil og Cervarix gir omtrent samme kreftbeskyttelse. Det finnes imidlertid studier som sammenligner «gamle» Gardasil og Gardasil 9 som viser at Gardasil 9 er bedre, forklarer Sørbye.

LES OGSÅ: Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen

La vekt på effekt og sikkerhet, foran prisen

Mange lurer derfor på hvorfor Folkehelseinstituttet har valgt akkurat Cervarix til vaksineprogrammet. Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) forklarer til KK.no hvordan prosessen med valg av vaksiner fungerer.

– Når man skal kjøpe inn vaksiner så blir det lagt ut på anbud, og da legger man til grunn noen kriterier vi ønsker skal oppfylles. Når det gjelder HPV-vaksinen vektla vi kvalitet foran prisen. Med «kvalitet» menes effekt og sikkerhet; altså at det først og fremst er dokumentert effekt mot alvorlige forstadier til kreft og at rapporterte bivirkninger er innenfor det akseptable – altså milde og forbigående, forteller hun.

Siden det kan ta opptil 30 år å utvikle livmorhalskreft, kan man ikke se etter dokumentert effekt på utviklet kreft, og dette er grunnen til at det fokuseres på forstadiene til kreft.

– Til barnevaksinasjonsprogrammet fikk vi to tilbud basert på anbudskonkurransen; Cervarix og Gardasil 9. Disse to vaksinene har ulikt innhold, men kommer likevel ut ganske likt på effekt og sikkerhet, da de begge har vist å gi beskyttelse mot 90 prosent av alvorlige forstadier til kreft. Når det gjelder sikkerhet, er det lenger erfaring med bruk av Cervarix. Pris ble også vurdert. Cervarix kom best ut i vurderingen av både kvalitet og pris og vant derfor anbudet, forklarer Greve-Isdahl.

Hun forteller at den største forskjellen mellom disse to vaksinene er at Gardasil 9 i tillegg beskytter mot kjønnsvorter, men siden kreftbeskyttelsen er det viktigste, er det også det de har lagt mest vekt på.

LES OGSÅ: Livmorhalskreft: Inngrepet stadig flere kvinner må gjøre

TA VAKSINEN: Det viktigste er ikke hvilken vaksine du tar, men at flest mulig vaksinerer seg. Og ikke glem å ta celleprøve hvert tredje år. FOTO: NTB Scanpix
TA VAKSINEN: Det viktigste er ikke hvilken vaksine du tar, men at flest mulig vaksinerer seg. Og ikke glem å ta celleprøve hvert tredje år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke glem celleprøven selv om du er vaksinert

Ifølge Sveinung Wergeland Sørbye er alle HPV-vaksinene gode, men han tror likevel at de fleste i fagmiljøet ville valgt Gardasil 9 dersom de kunne velge fritt.

– Samtidig er det regler for anbud, og FHI må velge vaksine basert på definerte kriterier. Når FHI først har valgt Cervarix, og dette valget ikke kan endres før neste anbudsrunde, hjelper det ikke å lage mye støy. Alle HPV-vaksinene er gode, og det er viktigere at så mange som mulig tar vaksinen, framfor hvilken av vaksinene du tar, påpeker han.

Fremdeles er 100 000 unge kvinner født mellom 1991-1996 uvaksinerte. Vaksinen skal tas i tre doser i løpet av 6 – 12 måneder, og du oppnår full effekt først når alle tre dosene er tatt. Men selv om du er vaksinert er det fortsatt viktig å sørge for å ta celleprøve hvert tredje år.

– Vi trenger både vaksine og et screeningprogram for å forebygge flest mulig krefttilfeller. Så vi er tydelige på det at man fortsatt skal gå til livmorhalsscreening selv om man har tatt vaksinen, sier Greve-Isdahl.

LES OGSÅ: Snart trenger du ikke lenger ta livmorhalsprøve hvert tredje år - byttes ut med en mer nøyaktig HPV-test

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer