Den internasjonale mensdagen, 28. mai, startet som et initiativ fra den tyske organisasjonen Wash United i 2013. Målet var å fjerne stigma rundt mensen og bedre jenters tilgang til utdanning og god helse.
Et veldig viktig tema da manglende kunnskap om mensen og dårlig tilgang på intimhygieneprodukter, hindrer kvinner verden over i å delta på helt vanlige hverdagsaktiviteter.
Men selv her i Norge, hvor vi i generasjoner har fått lære om disse tingene, lever en del myter fortsatt i beste velgående. Vi har spurt to gynekologer, Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen ved Aleris og Jitka Sládková, spesialist i gynekologi og obstetrik ved Dr.Dropin, om å oppklare noen av dem.

- I tiende kastet jeg opp, hyperventilerte og kaldsvettet av smerter
Myte 1: Det er farlig å sove med tampong
Dette er en påstand som ifølge gynekolog Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen ved Aleris, ikke stemmer. Det er slett ikke farlig å sove med tampongen i, men dersom du gjør dette bør du helst skifte den før du legger deg og idet du står opp.
Tamponger bør nemlig skiftes hver fjerde time og helst ikke være i mer enn åtte timer av gangen. Dersom du venter for lenge kan du faktisk bli syk. Toksisk sjokksyndrom (TSS), eller tampongsyke som det kalles, anses imidlertid for å være svært sjelden.
– En tampong skal skiftes regelmessig og den skal aldri ligge inne flere dager eller uker. Glemmer man en tampong behøver det ikke være farlig, men det kan bli en infeksjon grunnet opphoping av bakterier som ikke skal ligge der så lenge.
– Når mensen er kraftig blir man stort sett påminnet om at tampongen burde skiftes, da den presser seg ut. Men når mensen er mindre, må man følge litt med slik at tampongen ikke sitter for mange timer i, råder hun.

Frøydis måtte bruke to tamponger og flere bind samtidig
Myte 2: Mørkt menstruasjonsblod er alltid et tegn på sykdom
Her svarer gynekologen nei, men hun understreker at det finnes noen tilfeller hvor mørkt blod kan være et symptom på sykdom.
Hun forklarer at blodet blir mørkere når det blir gammelt, men at fargen på blodet gjerne varierer gjennom en vanlig menstruasjon.
Ofte starter menstruasjonen sakte med litt brunlig blod, deretter blir blødningen kraftigere og mer rødfarget, før den avsluttes med brunlig mørkt blod.
– Dersom det kommer veldig kraftige blødninger kan blodet samle seg og bli mørkt, så mørkt blod kan være del av menstruasjonen, sier hun.
– Men dersom man får mørkt blod mellom menstruasjoner, eller når man er eldre og ferdig med menstruasjonen, kan det tyde på sykdom som hormonelle forstyrrelser eller celleforandringer. I slike tilfeller bør man oppsøke en gynekolog.

- Jeg dro ofte gråtende hjem fra skolen, med gjennomblødde bukser
Myte 3: Du bør unngå enkelte treningsøvelser under mensen
En del kvinner velger å skippe treningen når de har mensen, spesielt på dager med sterkest blødninger og menstruasjonssmerter. Selv om det ifølge gynekologen er fullt forståelig, er det rent medisinsk sett ingen grunn til å unngå trening under menstruasjonen.
Andre eksperter mener sågar at det kan være en fordel å trene under menstruasjonen.
Ifølge Healthline.com kan det både bidra til færre PMS-symptomer og flere endorfiner som får deg til å føle deg bedre. Om du ikke føler for å ta de hardeste treningsøktene under mensen, anbefaler de å gå turer, lett styrketrening, yoga og pilates.
Myte 4: Du kan ikke bli gravid om du har sex under mensen
Prevensjonsmidler kan noen ganger oppleves som litt kronglete og da er det lett å falle for fristelsen om å ha ubeskyttet samleie. Spesielt i perioder man anser som «sikre», det vil si i perioder hvor det ikke finnes noe egg som kan bli befruktet, som under menstruasjonen.
Men ifølge gynekolog Jitka Sládková hos Dr.Dropin er dette nok en seiglivet mye. Hun anbefaler derfor ikke denne løsningen, dersom du ikke ønsker å bli gravid.
– Det kan stemme for de alle fleste med vanlig menstruasjonssyklus på 28 dager eller mer, men kvinner med kortere menstruasjonssyklus har tidlig eggløsning og det er derfor en reel sjanse for å bli gravid ved samleie under menstruasjon, sier hun.
– Grunnen til dette, er at sædceller kan overleve opptil fem dager i vagina etter et samleie, hvor de «venter» på egget som kommer ved eggløsning. De kan derfor befrukte egget, til tross for at samleiet for eksempel foregikk fem dager før selve eggløsningen.

- Nei, det er ikke unormalt å ha sex under menstruasjon
Myte 5: Det er farlig å gå i lange perioder uten mens
Når du går på p-piller, får du enten utdelt et brett med 21 eller 28 piller. Sistnevnte består av 21 piller med virkestoff og syv piller uten, og disse skal tas hver dag.
Bruker du varianten med 21 piller, skal du ta en ukes pause før du starter på neste brett. Ved å benytte p-piller på disse to måtene, vil du dermed få mensen hver fjerde uke.
Ved å gå direkte over på neste brett uten å ta en ukes pause, eller droppe de syv dagene uten virkestoff, kan du imidlertid skippe menstruasjonen helt. Det høres kanskje ut som et drømmescenario for mange kvinner, men kan det ikke være farlig å droppe mensen på denne måten?
– Nei, svarer gynekolog Jitka Sládková. – Det viser seg at det ikke er farlig å utsette menstruasjon. Det er allikevel anbefalt å ta en «pause» to ganger per år, hvis man bruker p-piller eller p-ring. Ofte kommer det uansett ubehagelige småblødninger hvis man utsetter mens over lengre tid.
– Har man hormonspiral eller p-stav, kan menstruasjonen forsvinne helt i flere år uten at det er farlig. Det er en velkommen effekt av denne type prevensjon hos noen kvinner, men igjen, ikke hos alle.
Myte 6: Etter første mens, slutter man å vokse
Du har kanskje hørt at jenter slutter å vokse etter at de har fått sin første mens? En påstand som kan være ganske nedslående for jenter som får sin første mens allerede i tiårsalderen.
Men dette er ifølge gynekologen heldigvis også bare en myte, da jenter vanligvis vokser frem til de er cirka 15-16 år.
– Dette styres av hjernen, det vil si hypofysen som utløser veksthormon. Alder for første menstruasjon varierer mellom 10-15 år, og verdens gjennomsnitt er 12 år. Dette har en sammenheng med genetiske faktorer, miljøfaktorer, samt næring/kroppsvekt og fettprosent i kroppen, forklarer hun.

Har du hørt om «mensfluensa»?
Myte 7: Soppinfeksjon kan forsinke mensen
Mensen er forsinket og naturlig nok begynner du å spekulere i årsaker. Kan kanskje mensen være forsinket fordi du har en pågående soppinfeksjon?
Ifølge Sládková er dette rett og slett ikke mulig, da menstruasjonen kun styres av kvinnelige hormoner.
– En soppinfeksjon kan derfor ikke påvirke dette, men i forbindelse med hormonendringer kan pH-verdien i vagina variere, og soppinfeksjoner kommer derfor ofte i sammenheng med menstruasjon. Men har man en annen type alvorlig generell infeksjon i kroppen, kan det noen ganger forstyrre syklus, sier hun.
Myte 8: Man bør unngå å bade i badekar under mensen
Ifølge gynekologen er det heller ingen grunn til å unngå bading under menstruasjonen, hverken i basseng eller badekar, men om du bruker tampong er det viktig å bytte den i etterkant.
– En tampong i vagina kan øke infeksjonsrisiko, den bør derfor byttes raskt etter bad. Varme er smertelindrende og kan hjelpe under menstruasjonen, men jeg anbefaler heller en varm dusj eller varmeflaske i stedet for badekar, sier Sládková .

Scenen fra «Den tynne blå linjen» hylles i Sverige
