Meieriprodukter

Er det gunstig å kutte ut meieriprodukter for å gå ned i vekt?

- Jeg ville ikke anbefalt denne dietten for vekttap, sier eksperten.

KUTTE UT MEIERIPRODUKTER: Er det egentlig gunstig for vekten å kutte ut meieriprodukter?  Foto: Shutterstock / Evgeny Karandaev
KUTTE UT MEIERIPRODUKTER: Er det egentlig gunstig for vekten å kutte ut meieriprodukter? Foto: Shutterstock / Evgeny Karandaev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meieriprodukter er populær kost her til lands, og melk, yoghurt, cottage cheese, kesam, fløte og rømme har de siste årene blitt noe de fleste av oss er avhengige av å ha i kjøleskapet.

For ikke bare smaker disse produktene godt og er supre alternativer til mellommåltider, de er også gode kilder til en rekke næringsstoffer kroppen vår er avhengig av for å fungere optimalt. 

Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at disse produktene også inneholder en god del kalorier og fett, noe som har fått flere og flere til å kutte meieriprodukter ut fra kostholdet sitt i håp om å bli kvitt de ekstra kiloene (og da spesielt magefettet). Men har egentlig dette noen effekt? 

LES OGSÅ: Skjørost inneholder nesten dobbelt så mye protein som cottage cheese

Handler om hva man spiser og ikke spiser

Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog, forteller til KK.no at det ikke vil være særlig gunstig å kutte ut meieriproduktene. 

- Meieriprodukter inneholder ikke noe spesielt som er veldig ugunstig for magefett eller annet fett. Å kutte ut meieriprodukter for å gå ned i vekt blir som andre «kurer» der man unngår en stor del av kosten, som lavkarbo, 5:2 diett eller glutenfritt. De gir ofte vekttap, fordi man ved å unngå større matvaregrupper inntar færre kalorier enn vanlig.

Dette handler altså mer om hva man spiser enn hva man ikke spiser.

- Kutter du ut melkeprodukter, eller gluten for den saks skyld, kan du for eksempel ikke lenger spise vanlig pizza eller mye annen hurtigmat. Da er det ikke meieriproduktene i seg selv du går ned i vekt av å unngå, men usunne kaloririke matvarer, sier hun. 

LES OGSÅ: 6 enkle tips som sikrer deg en sunn vektnedgang

- Så dette er ikke en bra «diett»?

- Jeg ville ikke anbefalt denne dietten for vekttap. Magre meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer. Fete meieriprodukter som fløte, iskrem, store mengder ost eller smør kan man derimot godt kutte ned på, sier hun.

Terese Glemminge Arnesen, som er ernæringsfysiolog og jobber ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, er enig med Eskerud i at man ikke bør kutte ut meieriprodukter helt fra kostholdet sitt. 

- Melk og meierprodukter er en viktig kilde til kalsium, jod, vitamin B2 og B12, fosfor og proteiner av god kvalitet, og er derfor næringstette matvarer som er viktige for kroppen, sier hun. 

Videre forteller hun at for eksempel jod - som meieriprodukter inneholder, er spesielt viktig å få i seg nok av. Og selv om samtlige vitaminer finnes som kosttilskudd, bedyrer Glemminge Arnesen viktigheten av å ikke fjerne næringsstoffer fra kostholdet uten å erstatte dem.

- Forskning viser at norske kvinner som får i seg lite meieriprodukter, og spesielt gravide, kan stå i fare for å få i seg for lite jod, som er viktig for stoffskiftets funksjon, hjernens utvikling og vekst hos barn, sier hun.

LES OGSÅ: Er du over gjennomsnittet glad i ost? Da bør du få med deg dette!

Velg heller de magre meieriproduktene 

Eskerud forteller også at melk og meieriprodukter anbefales av de fleste helsemyndigheter, men at det kan være en god idé å velge de magre meieriproduktene. 

Med magre meieriprodukter menes produkter som har lavere fettinnhold, som de lettere melkevariantene, yoghurt med mindre fett, lettere oster og produkter som cottage cheese.

- Å bytte til magre meieriprodukter vil være nyttig for helsa hos de fleste, fordi melkefett ikke er det sunneste, men det vil neppe ha veldig stor effekt på vekten. Selvsagt avhenger det av hvor mye meieriprodukter du har i kosten i utgangspunktet, sier Eskerud og legger til: 

- En god rettesnor kan være å spise tre porsjoner magre meieriprodukter om dagen, som et glass melk, ost til en skive og et beger yoghurt. Da får du i deg de næringsstoffene du trenger uten å overdrive inntaket. 

Kan være fordelaktig å kutte ned på meieriprodukter - for noen 

Beate Rosvoll Eidissen, som er personlig trener, ernæringsfysiolog og driver BoostBok.no, har tidligere sagt at oppnådd vektnedgang ved å kutte ut meieriprodukter er veldig individuelt.

Hun er imidlertid ikke så skeptisk til å kutte ut meieriprodukter fra kosten.

- I utgangspunktet ser ikke jeg på det som problematisk at voksne folk velger å kutte meieriprodukter fra kostholdet sitt. Det er det jo mange som gjør, for eksempel veganere, uten at de tar skade av det. Jeg er mer betenkt når det kommer til at barn uten melkeproteinallergi kutter meieriprodukter fra kostholdet sitt. 

Hun mener at fordelene ved å kutte ut meieriprodukter kan være at vi får i oss mindre kalorier, dersom meieriprodukter i utgangspunktet utgjør en stor del av kostholdet vårt.

Rossvoll er derimot skeptisk til temaet vektnedgang, og mener vi alltid må passe på å få i oss nok kalorier.

- Vektnedgang er ikke et tema for alle og alle bør heller ikke gå ned i vekt. Derfor kan det å kutte ut meieriprodukter for noen føre til at de får i seg for lite kalorier og føre til at de får i seg for lite av diverse mineraler og vitaminer. Videre er det jo dette med proteiner. Proteinene i meieriprodukter er av god kvalitet, har hun tidligere påpekt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer