Hudpleie

Er det hold i hudpleietrendene?

- Ingen mirakelkur, sier ekspertene.

HUDPLEIETRENDER: Det er nok av hudpleietrender på nett og på sosiale medier. Men funker de, egentlig? FOTO: NTB
HUDPLEIETRENDER: Det er nok av hudpleietrender på nett og på sosiale medier. Men funker de, egentlig? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Skjønnhetstrender florerer som aldri før. Økt fokus på skjønnhet og særlig god hud er vel bare gøy og sunt, og kanskje også en konsekvens av pandemien som tvinger oss til å bli hjemme. Likevel - det er langt fra lett å navigere trendlandskapet hvor den ene skjønnhetstrenden etter den andre dukker opp.

Både på TikTok, Instagram og i diverse internasjonale medier mates vi med tips til hudpleierutinen vår. Noe virker genialt ved første øyekast, mens andre virker høyst usannsynlig eller for godt til å være sant. Hjelp!

Vi har spurt hudekspertene om å bedømme noen av hudpleietrendene som gjelder for tiden. Er det vits å drive med egenmassasje av ansiktet? Hva med iceing, funker det? Er taping bra? Er det et must å ha en faceroller?

Iceing: beroligende, men ikke uten risiko

Vi er vel alle kjente med den digge følelsen av noe kaldt mot ansiktet - i form av en kald klut på en glohet dag, eller kalde øyepads under hovne øyne. Derfor er det kanskje ikke så rart at nettopp nedkjølende behandling av ansiktet trender. Vogue Scandinavia kaller faktisk iceing av ansiktet for den nye face rolleren.

Anne Birgitte T. Nordal, hudlege ved Hudlkinikken, sier at iceing først og fremst er effektivt for å roe ned huden.

- Jeg bruker nedkjøling av huden med isposer etter for eksempel laserbehandlinger for å roe ned hevelse og rødhet rett etter laser. Dette er effektivt.

Nordal forklarer at nedkjøling vil dempe inflammasjon, og er også gunstig ved hevelser eller ved solbrenthet. Det vil få blodkarene i huden til å trekke seg sammen, slik at rødhet og hevelse reduseres.

Men Nordal synes ikke du skal inkludere trenden i hudpleierutinen din.

- Som en del av en generell hudrutine er jeg litt skeptisk til denne trenden, og i verste fall kan man få en frostskade som kan gi mer rødhet og blodkar, forklarer hun.

Anne Birgitte T. Nordahl er hudlege ved Hudklinikken og på Instagram @skindoctornordal.
Anne Birgitte T. Nordahl er hudlege ved Hudklinikken og på Instagram @skindoctornordal. Vis mer

- Er målet å redusere porer eller akne, ville jeg heller gått for hudpleie med aktive ingredienser rettet mot dette, legger hun til.

Ann Kristin Stokke, hudhelseekspert og hudterapeut ved Skintific, mener du fint kan ty til nedkjøling av ansiktet ved særlig to anledninger:

- Nedkjøling av vevet kan være særlig effektivt for å drenere hovne øyne om morgenen og etter hard trening for å redusere rødhet og hovenhet i huden, sier hun.

I tillegg påpeker hun at nedkjøling av ansiktet kan være fordelaktig særlig ved behandling av enkelte hudtilstander.

NEDKJØLING: Man kan kjøle ned huden på mange måter. Pass derimot opp for frostskader om du benytter deg av is. Foto: NTB.
NEDKJØLING: Man kan kjøle ned huden på mange måter. Pass derimot opp for frostskader om du benytter deg av is. Foto: NTB. Vis mer

- Avkjøling av huden virker lindrende og motvirker hovenhet, særlig rundt øyene, og rødhet og ødem hos sensitiv og irritert hud. Dette inkluderer hudtilstander som rosacea, betent akne og eksem, sier Stokke.

På grunn av disse egenskapene, benyttes det nedkjølte redskaper i behandling av sensitiv eller irritert hud etter aktive behandlinger. Begge hudekspertene advarer mot å bruke is rett på huden. Det gir risiko for frostskade.

- Skal du bruke isbit ville jeg hvert fall hatt ett lite stoffstykke rundt isbiten. Har du ett ising-verktøy vil nok dette gradvis oppvarmes slik at du minimerer risiko for frostskade, forklarer Nordal.

- Dersom man ikke har kjølende redskaper hjemme, så kan man benytte frosne erter i et kjøkkenhåndkle, tipser Stokke.

Egenmassasje: ingen mirakelkur

Du har kanskje sett noen TikTok- eller Instagramvideoer av iherdig egenmassasje den siste tiden? Mang en influencer har vist oss hvordan de masserer ansiktet sitt daglig for ulike formål. Det finnes en massasjerutine for alt! Løftede bryn, åpnere blikk, fremhevede kinnbein, smalere nese og strammere hake - you name it. Eller?

Stokke er ikke overbevist av trenden som lover raske resultater.

- Kort fortalt kan egenmassasje, gjort på riktig vis og regelmessig, ha en positiv effekt på hudhelse og aldringstegn, men det holder ikke å gjøre det innimellom for å få synlige resultater. Dette er ingen mirakelkur.

Ann Kristin Stokke er positiv til egenmassasje, men understreker at det ikke er noen mirakelkur. Foto: Skintific.
Ann Kristin Stokke er positiv til egenmassasje, men understreker at det ikke er noen mirakelkur. Foto: Skintific. Vis mer

Likevel, er det klart at massasje av huden har en rekke fordeler. Av former for egenmassasje, kan hun trekke frem de to typene fascie og akupressur.

Førstnevnte sikter til fascien, bindevevet i kroppen som holder hvert organ, blodkar, bein, nervefiber og muskler på plass.

- Når fascien er sunn, altså hydrert, ser og føles kroppen og huden vår bra. Når fascien er usunn, altså stresset og dehydrert, noe som lettere skjer med alderen, opplever vi smerte, musklene og leddene våre føles stive, og vi begynner å eldes for tidlig. Dette vises i ansiktet og på kroppen, forklarer Stokke.

Derfor gir fascie-inspirert massasje fordeler som blant annet reduksjon av stress og regenerering, løfting og stramming av hud.

Ved akupressur stimuleres de samme punktene som ved akupunktur, men man benytter fingertuppene i stedet. På huden kan dette gi fordeler som å bedre eksem og motvirke aldring, gusten hud og aknehud.

Nordal understreker at massasjetrenden ikke gir varig effekt.

- Dette vil være avslappende og således godt for huden, men jeg tenker at dette ikke har noen varig antiage eller skulpturerende effekt.

Gjør du riktig ansiktsmassasje kan du nok forbedre lymfedrenasjen og oppleve at du blir mindre hoven og pløsete i ansiktet der og da. Massasjen vil også løse opp spenninger og stimulere blodsirkulasjonen, som kan gi deg mer glød.

- Når det gjelder akkurat depuff kan det kanskje ha noe for seg, men ikke å fjerne dobbelthake, stramme opp kinnbena og lignende. Massasje vil ikke styrke musklene i ansiktet eller fjerne dobbelthake, konkluderer Nordal.

EGENMASSASJE: Hudpleietrenden kan ha flere positive ting for seg, men gir ikke varig effekt. Foto: NTB.
EGENMASSASJE: Hudpleietrenden kan ha flere positive ting for seg, men gir ikke varig effekt. Foto: NTB. Vis mer

Taping: Midlertidig løft

Hørt om taping? Ja, det er nemlig ikke det nyeste skjønnhetsfenomenet. Men å bruke tape for å stramme opp er faktisk fortsatt gjeldende.

- Taping av ansiktshuden vil kunne gi en umiddelbar oppstrammende effekt av ansiktshuden, rett og slett på grunn av fysisk stramming fra teipen, sier Nordal.

Hun påpeker at dette har vært brukt blant annet i filmindustrien fra langt tilbake. Det fungerer der og da - men gir ikke vedvarende, oppstrammende effekt.

Taping brukes også på nattestid av noen, for å forebygge rynker. Dette for eksempel ved å glatte ut huden ved øynene for å forebygge såkalte kråketær, eller i pannen. Nordal slår fast at hun er skeptisk til at dette vil ha noen langvarig effekt.

- Du strekker jo i huden for en umiddelbar facelift. I verste fall kan du overstrekke huden som, hvert fall i teorien, kan føre til slappere hud på sikt og mer linjer.

LØFT: Bruken av tape for å gi ansiktet et løft er neppe noe nytt. Hudekspertene er skeptiske til en varig effekt. Foto: NTB.
LØFT: Bruken av tape for å gi ansiktet et løft er neppe noe nytt. Hudekspertene er skeptiske til en varig effekt. Foto: NTB. Vis mer

Nordal medgir at det antageligvis skal litt til å strekke huden såpass, men påpeker også at tapen kan være en belastning for huden.

- Noen få som kan reagere kontaktallergisk på limet i tapen eller få irritasjonseksem på grunn av stadig irritasjon ved festepunkter og ende opp med rødt, kløende utslett.

- Hvis du skal bruke tape ville jeg kun gjort det ved spesielle anledninger og ikke på fast basis!

Også Stokke er negativ til å inkludere tape i den daglige hudpleierutinen din. Dette på grunn av hvordan trenden påvirker både huden - og deg.

- Selv om dette er en trend blant noen ekstreme youtubere og kjendiser, så er dette ikke jeg som en hudekspert vil anbefale av flere årsaker. Noe av den mest ekstreme tapingen jeg har sett, legger opp til et veldig usunt ideal, særlig blant unge kvinner.

Også hun påpeker at hudens elastitet kan påvirkes negativt av den kontinuerlige tapingen, i tillegg til at selve tapen irriterer.

- Tapen vil også tette porene, så om du er disponert for tette porer og kviser, vil du lettere bli plaget av dette dersom du regelmessig taper huden din, advarer Stokke.

Facerollers: kan gi bedre utbytte av hudpleieproduktene

Verktøyene facerollers kommer i ulike former og til ulike formål. De synes å være overalt, og både influencere og kjendiser sverger til å rulle ansiktet. Men er det egentlig et must å ha en faceroller parat i sminkepungen?

- Både Gua Sha-steiner og jade-ruller er populære massasjeredskaper i profesjonelle hudpleiebehandlinger, samt at de kan kjøpes med til hjemmebruk for å forsterke resultatet av den profesjonelle behandlingen, forteller Stokke.

Og ja - de ulike typene har sine ulike fordeler og formål. Eksempelvis bidrar jade- eller rosenkvartsruller til å redusere betennelse og hevelser i huden, og marmorsteiner brukes til å kjøle ned huden og redusere betennelse i huden. Kulden fra selve stenene er også gunstig.

ANSIKTSRULLE: En faceroller er kanskje ikke så dumt å ha i toalettmappen? Foto: NTB.
ANSIKTSRULLE: En faceroller er kanskje ikke så dumt å ha i toalettmappen? Foto: NTB. Vis mer

- Grunnen til at disse massasjeredskapene er effektive, er at de bidrar ytterligere til å drenere og stimulere vevet enn om man bare bruker hendene. For en forbruker er dette verktøy som gjør det enklere å få resultater uten å være en reser på massasje - men les likevel bruksanvisningen, forklarer Stokke.

- De vil også bidra til at du får bedre effekt av hudpleieproduktene dine, legger hun til.

Stokke minner også om viktigheten av renhold når du benytter deg av et verktøy som dette. Mild såpe eller renseproduktet du bruker til sminkekostene dine er tilstrekkelig. Og så må rolleren tørke skikkelig.

Nordal har ikke noe negativt å si om facerollers, men understreker at heller ikke dette er en behandling som gir varig effekt.

- Det kan være avslappende og behagelig, og facerolleren vil kunne distribuere og fordele ansiktskrem eller olje i ansiktet. I beste fall kan de bidra til litt lymfedrenasje som kan redusere diffus hevelse i ansiktet, men bortsett fra det vil det ikke gi noe langvarig endringer på hverken rynker eller ansiktsmuskulatur, minner hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer