Personlighet

Er det mulig å forandre personlighetstrekk du ikke er fornøyd med?

Det er i alle fall verdt et forsøk!

ENDRE PERSONLIGHETSTREKK: Er det mulig å endre personlighetstrekkene man er misfornøyd med? Det får du svaret på i denne saken!  Foto: Shutterstock
ENDRE PERSONLIGHETSTREKK: Er det mulig å endre personlighetstrekkene man er misfornøyd med? Det får du svaret på i denne saken! Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle områder ved personligheten vi gjerne skulle tatt et oppgjør med. Når de samme kjipe karaktertrekkene vender tilbake og biter en i rumpa, til tross for løfter om bot og bedring og mengder av selvutviklingsartikler à la denne, kan livet føles som en dårlig reprise av tidligere fadeser.

Vel, sånn er jeg vel bare da. Sånn er min mor, min mormor, og sånn var sikkert moren hennes. Ja, for mye stammer egentlig fra genene? Og går det an å endre personlighet? 

– Grovt sett kan man si at halvparten av personligheten tilskrives gener. Allerede hos småbarn kan man se tidlige forløp til voksen personlighet i form av ulikt temperament. Rundt 18-årsalderen tenker man at personligheten er formet, og man ser at den er mer stabil jo eldre man blir, sier forsker og ekspert på personlighetspsykologi, professor Eva Langvik. 

Personlighetstrekk defineres som en tendens til å tenke, handle og føle på en bestemt måte på tvers av situasjoner og over tid. Det er altså snakk om relativt stabile tendenser.  – Trekkene er i seg selv utfordrende å endre, men dette betyr ikke at man ikke skal jobbe mot å bli en best mulig utgave av seg selv. Man kan endre hvordan personligheten uttrykkes, sier Langvik og forteller om sin mentor Hilmar Nordvik, som bruker eksempelet med å være høyrehendt som en metafor.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer