Vitaminer

Er det nødvendig å ta kosttilskudd?

- I utgangspunktet trenger du ikke å ta kosttilskudd. Spiser du variert og fra alle matvaregrupper, vil kosten være tilstrekkelig.

KOSTTILSKUDD: Er det nødvendig å ta kosttilskudd?  Foto: Shutterstock / Viktoriia LiSa
KOSTTILSKUDD: Er det nødvendig å ta kosttilskudd? Foto: Shutterstock / Viktoriia LiSa Vis mer
Publisert

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte, og er nødvendige for å omsette karbohydrater, fett, proteiner og mineralstoffer. Mangel på et vitamin kan gi funksjonsforstyrrelser, og mer generelle og uspesifikke symptomer som nedsatt appetitt og veksthemning, ifølge Helsedirektoratet. 

Forskning viser at man ikke får noen form for helsegevinst ved å ta vitamin- eller kosttilskudd, med mindre du har fått påvist mangler. 

– I utgangspunktet trenger du ikke å ta kosttilskudd. Spiser du variert og fra alle matvaregrupper, vil kosten være tilstrekkelig. Likevel ser vi i Norge at visse grupper i befolkningen kan ha behov for tilskudd, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh, i bramat.no, til KK.no. 

LES OGSÅ: Depresjon kan skyldes vitaminmangel

Mange nordmenn har behov for vitamin D

Noen kan ha behov for ekstra vitaminer i visse perioder – for eksempel i vinterhalvåret, når det ikke produseres vitamin D i huden. Det viser seg at én av tre nordmenn får i seg for lite vitamin D. 

– Hvis du følger rådet om å spise fisk tilsvarende to-tre middagsporsjoner, hvor 200 gram er fet fisk, vil du ikke ha behov for tilskudd av D-vitamin. Men dersom det er vanskelig å få i seg nok fisk i kombinasjon med vitamin D-berikede meieriprodukter, kan det være smart å ta tilskudd, sier von Krogh.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer