Hårstrikk:

Er det nødvendig å vaske hårstrikker?

Hårstrikken kan være stappfull av bakterier, men det er andre ting som kan være verre.

HYGIENE ER VIKTIG: God håndhygiene er alltid viktig, uavhengig av bruk av hårstrikk, sier ekspert.
HYGIENE ER VIKTIG: God håndhygiene er alltid viktig, uavhengig av bruk av hårstrikk, sier ekspert. Vis mer
Publisert

De fleste kvinner med langt hår bruker hårstrikker innimellom, og mange bruker det gjerne flere ganger om dagen. For eksempel når du skal lage mat, trene eller bare er lei av at håret henger ned i ansiktet. Men har du noen gang tenkt på at hårstrikkene kan inneholde masse bakterier?

«Hårstrikkene dine er mest sannsynlig stappfulle av bakterier», skriver det australske damemagasinet womenshealth.com, som trekker frem at spesielt etter at du har trent og svettet vil hårstrikkene bli skitne og fulle av bakterier.

Nettstedet påpeker likevel at det ikke nødvendigvis har noen betydning for huden eller helsen din, med mindre bakteriene flytter seg til huden via soveputen eller lignende.

Norske eksperter er skeptiske til om bakterier i hårstrikker har noen betydning.

- Jeg tror ikke skitne hårstrikker er et stort mikrobiologisk problem, men heller et estetisk problem. Jeg har aldri hørt om noen som får problemer på grunn av bakterier i hårstrikken. Jeg tror det i så fall er andre ting som har vel så mye bakterier på seg, for eksempel under ringer og klokker, skjerf som ikke vaskes så ofte, sko man går barbeint i eller lignende. Uten at det heller er noe stort problem.

Det sier Trine Marie L'Abée-Lund Normann, som er førsteamanuensis i bakteriologi ved NMBU.

IKKE FARLIG: Selv om hårstrikken din inneholder mye bakterier, er det dine egne bakterier som du er vant til, og derfor er det ikke farlig.
IKKE FARLIG: Selv om hårstrikken din inneholder mye bakterier, er det dine egne bakterier som du er vant til, og derfor er det ikke farlig. Vis mer

- Hysteri

- Saken i det australske bladet er bare egnet til å skape unødvendig vaskehysteri og bakteriefrykt, sier Hanne Karlsen, som er universitetslektor ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap, NTNU.

Hun sier at det kun vil være et problem om du ikke vasker hendene og har normal hygiene.

- Hvis du sjelden vasker hendene etter at du har vært på do, eller bruker hårstrikkene på en slik måte at de kommer i kontakt med smitteførende avføring, snørr eller rå matvarer, da er det visse muligheter for at det kan føre til sykdom. Men bare hvis du lager mat etter å ha satt opp håret, uten å vaske hendene før du starter matlagingen, eller du lar hårstrikkene komme i kontakt med maten, sier Karlsen.

«Smitteførende» betyr at det ikke er nok at det «bare» er avføring, snørr og rå matvarer, det må også være matforgiftningsbakterier til stede.

- Det er det heldigvis ikke alltid. Største «faren» med hårstrikker er å låne av andre, som du kan får overført hodelus fra, sier hun.

LES OGSÅ: Så mange bakterier har du på huden din

- Ikke nødvendig å vaske dem

- Man trenger ikke vaske private hårstrikker som brukes i eget hår av hensyn til bakterier. Det er i praksis ikke et problem at håret som er i kontakt med strikken blir skittent etter bruk av en hårstrikk som ikke er vasket. Normalt hår får heller ikke bakterieinfeksjoner, forklarer L'Abée-Lund Normann.

Hendene som håndterer hårstrikken kan få bakterier på seg etter å ha tatt i en skitten hårstrikk, men som oftest setter man i sin egen hårstrikk og utsettes da for sin egen bakterieflora, og den er man vant til.

- Hendene er borti mye annet med langt mer fremmed bakterieflora enn hårstrikken bærer på i løpet av en dag, og god håndhygiene er derfor alltid viktig, uavhengig av bruk av hårstrikk. Som alt annet kan en strikk som er synlig skitten vaskes av estetiske årsaker, sier hun.

- Men kan det få noen konsekvenser om hårstrikkene ikke vaskes?

- Det vil ikke få konsekvenser utover at strikkene kanskje varer lengre hvis de ikke vaskes. Folk har håndtert hårstrikker gjennom lange tider, og jeg synes folk skal fortsette å gjøre som de pleier, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer