Nikotintyggis:

Er det noe poeng i å prøve nikotintyggis?

- Det er mindre farlig enn snus, men ikke nødvendigvis den beste måten å slutte på, sier ekspert.

NIKOTINTYGGIS: Det kan være lurt for noen, men ikke nødvendigvis en lur måte å slutte på. FOTO: NTB Scanpix
NIKOTINTYGGIS: Det kan være lurt for noen, men ikke nødvendigvis en lur måte å slutte på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å slutte å snuse kan være svært vanskelig. Derfor benytter noen seg av hjelpemidler som for eksempel nikotintyggis, men hvor effektivt er det egentlig?

- Snus inneholder nikotin som bidrar til økt hjerterytme. I tillegg trekker blodårene seg sammen og gir økt blodtrykk. Når man har snus i munnen vil derfor hjerterytme og blodtrykk øke, sier Jakob Linhave, som er avdelingsdirektør i avdeling Miljø og helse i Helsedirektoratet.

Når du bruker nikotintyggis vil du jo fortsatt få disse reaksjonene, men er det en positiv side ved å bruke slike hjelpemidler?

Er ikke effektivt når man skal slutte å snuse

Karl Erik Lund er tobakkforsker ved Folkehelseinstituttet. Han sier at man vet lite om hvor effektivt nikotintyggegummi er for å klare å slutte med snus, men at det finnes fordeler ved å gå over til slike hjelpemidler.

- Noen oppsummeringer av forskning tyder på at den lille effekten nikotinhjelpemidler kan ha ved røyking ikke gjenfinnes for snus. Men det er få studier så langt.

- Konklusjonen er nok at det ikke finnes gode holdepunkter for at nikotinhjelpemidler er effektive når man slutter å snuse.

LES OGSÅ: Snus blir brukt som et hjelpemiddel for å slutte å røyke

FLERE MÅTER Å SLUTTE: Å slutte er individuelt, og kan være svært vanskelig for enkelte. FOTO: NTB Scanpix
FLERE MÅTER Å SLUTTE: Å slutte er individuelt, og kan være svært vanskelig for enkelte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Renset nikotin

Det kan derimot være noen helsefordeler ved å gå fra snus til nikotintyggis. Lund sier at man må kunne anta at skaden er lavere ved bruk av nikotin gjennom for eksempel tyggegumi.

Stoffene i snus som er kreftfremkallende kalles tobakksspesifikke nitrosaminer. I nikotintyggegummi er det helt renset nikotin, så man finner dermed ikke disse stoffene.

- I tillegg er nikotintilførsel høyere i snus enn i tyggis. Mange som går over til tyggegummien føler derfor at de ikke får nok nikotin. Derfor kan veien tilbake til snusen være kort, sier Lund.

Ikke bra for gravide og personer med hjerte- og karsykdommer

Når det kommer til om selve nikotinen er farlig er forskningen ikke helt klar, sier han. Det er avhengighetsskapende, men farlig er det nok ikke - bortsett fra for gravide og personer med hjerte- og karsykdommer.

- Gravide må ikke benytte seg av nikotin. Fordi nikotin øker blodtrykk og hjerterytme kan det også være farlig hvis du for eksempel har en utposning i en blodåre. Da kan nikotinet øke blodtrykket så den sprekker.

- Men det skal ikke være farlig for en person som i utgangspunktet er helt frisk.

Lund understreker også at det ikke anbefales å bruke nikotinhjelpemidler over lengre tid. Mange tygger likevel i mange år, og Lund tror ikke det har så bra effekt fordi det er lett å gå tilbake til snus fordi man ikke får bukt med nikotinsuget.

- Det oppnår mindre tilfredstillelse for mange, men er likevel bedre fordi man unngår kreftstoffene. Men så er det jo også individuelt hvordan man slutter med snus. Noen velger hypnose, noen velger nikotinfri snus, mens andre slutter på dagen, understreker han.

LES OGSÅ: Snuser du etter trening? Det bør du slutte med!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer