Lettøl og cider:

Er det noe poeng i å velge lettere cider og øl?

Bedre enn de orginale, men utgjør ikke den store forskjellen, mener ernæringsfysiolog.

LETTØL OG CIDER: Er det egentlig noen vits i å velge øl og cider som inneholder færre kalorier? FOTO: NTB Scanpix
LETTØL OG CIDER: Er det egentlig noen vits i å velge øl og cider som inneholder færre kalorier? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere av oss er opptatt av kaloriinntaket i hverdagen. For noen er det også viktig i helgene, og da gjerne når det kommer til alkohol - som jo ofte blir en kaloribombe. Men er det lurt å velge variantene som lover oss mindre kalorier og karbohydrater?

- Generelt sett er de fleste alkoholholdige drikker kaloririke. Ett gram alkohol bidrar med 7 kalorier, mot 4 kalorier per gram karbohydrat, sier klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik.

Er du opptatt av å redusere kaloriinntaket er det ikke så mye å spare på å velge lite-øl eller cider uten sukker. Da er det bedre å droppe alkoholen og heller velg andre alternativer, men alt handler om balanse, sier hun.

- Flytende kalorier metter ikke like godt som det du spiser, og drikke vil dermed føre til at man raskt får i seg flere kalorier enn nødvendig. De beste tipsene for å redusere kaloriinntaket er å drikke nok vann ved siden av og tenke måtehold.

LES OGSÅ: Drikker du deg opp i vekt?

Lett-øl og cider sparer deg for noen kalorier

Når det kommer til cider finnes det alternativer uten tilsatt sukker, men som heller er søtet med søtstoff. Det er et fint valg for de som vil passe på sukkerinntaket, men kaloriinnholdet varierer på grunn av ulike typer fruktjuice.

- Når det gjelder øl har de fleste variantene av lite-øl omtrent samme alkoholprosent som vanlig øl, men karbohydratinnholdet er redusert med ca 70 %. Men det hjelper ikke nødvendigvis på kaloriinntaket, forklarer ernæringsfysiologen.

LETT-ØL: Sparer deg for kalorier på grunn av lavere alkoholinnhold. FOTO: NTB Scanpix
LETT-ØL: Sparer deg for kalorier på grunn av lavere alkoholinnhold. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lettøl har et redusert innhold av alkohol, og dermed også et lavere kaloriinnhold. En halvliter lettøl inneholder dermed 150 kalorier.

Lettøl er et bedre valg enn lett cider

Ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, sier til KK.no at dersom du er opptatt av å telle kalorier kan det være smart å velge for eksempel lett cider. Hun gir oss en oversikt som viser omtrent hvor mye kalorier som finnes i de forskjellige drikkevarene.

- Alt er oppgitt per 100 ml, og man drikker vel alltid 500 ml minst, så her må man gange opp, sier hun til KK.no.

  • Vanlig cider: 59 kcal/100 ml
  • Lett cider: 30 kcal/100 ml (altså halvparten, bare!)
  • Pils: 41 kcal/100 ml
  • Lavkarbo øl: 32 kcal/100 ml
  • Lettøl : 25 kcal/100 ml

- Så for de virkelig kaloriopptatte, er lettøl et lettere valg enn lett cider. Og uansett – det viktigste er å begrense total mengde du drikker, uansett hva det er. Heller 1 til 2 halvlitere, enn 4 til 5, sier Arsky.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker med enn før

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer