Forkjølelse Eller Allergi

Er det pollenallergi eller bare en forkjølelse?

- Hvis du har noen symptomer som ikke passer med en vanlig forkjølelse så bør man få sjekket det, sier lege.

POLLENALLERGI: Hvis forkjølelsen aldri ser ut til å gi seg så er det ikke sikkert at du egentlig er forkjøla – det kan faktisk være at du har pollenallergi. Foto: Shutterstock / goodluz
POLLENALLERGI: Hvis forkjølelsen aldri ser ut til å gi seg så er det ikke sikkert at du egentlig er forkjøla – det kan faktisk være at du har pollenallergi. Foto: Shutterstock / goodluz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snufs og snørr, du blir liksom aldri helt kvitt denne forkjølelsen. Hver gang du tror du er på bedringens vei så våkner du igjen med tett og rennende nese.

Siden både forkjølelses- og influensavirus overlever bedre i kulde, er vi spesielt utsatt i vinterhalvåret. Ja, selv langt utover våren kan vi gå rundt og snufse. Men hvis forkjølelsen aldri ser ut til å gi seg så er det ikke sikkert at du egentlig er forkjøla – det kan faktisk være at du har pollenallergi.

LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

– Det er dessverre mange som tror at de bare har en forkjølelse som stadig kommer tilbake, og som derfor aldri går til legen, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), til KK.no.

Dette er nemlig en svært utbredt form for allergi. Og det regnes at cirka en million nordmenn har pollenallergi, altså rundt 20 prosent av befolkningen. 

– Andelen av befolkningen som har allergi er økende, og ifølge WHO forventer man at andelen barn med allergi på verdensbasis vil være 50 prosent innen 2030, forteller hun.

LES OGSÅ: Reagerer du på rødvin?

Noen forskjeller på symptomene
Det er altså stadig flere av oss som blir allergiske. Og hvis du tror at det kun er barn som utvikler allergi, så tar du altså feil. Ifølge Kirsten Hannisdal, som er spesialist i øre-, nese- og halssykdommer ved Klinikk Røa, er det ikke slik at voksne automatisk slipper unna.

– Det er ikke sånn at når du er over 30 så kan du ikke bli allergisk mot noe lenger. I prinsippet kan du alltids bli allergisk mot noe som du har vært utsatt for før. Så hvis du har noen symptomer som ikke passer med en vanlig forkjølelse så bør man få sjekket det, sier hun til KK.no.

POLLEN: Det regnes at cirka en million nordmenn har pollenallergi, og forekomsten er økende. Foto: Shutterstock / luna4
POLLEN: Det regnes at cirka en million nordmenn har pollenallergi, og forekomsten er økende. Foto: Shutterstock / luna4 Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du trene med pollenallergi

Så hvordan kan du vite om det er pollenallergi du har, eller bare flere runder med forkjølelse? Selv om symptomene kan være ganske like, er det likevel noen forskjeller.

– Når man er forkjølet så er det ofte litt farge på nesesekretet, mens ved allergi er det ofte mer rennende og blankt. I tillegg vil du ofte få en kløe i slimhinnene, som i nese eller i øyne. Ved forkjølelse vil du få en mer generell sykdomsfølelse, allergi vil derimot ikke gi deg feber, men du kan føle deg trett, forklarer Hannisdal. 

Gunvaldsen trekker også frem kløende, rennende og tett nese som typiske tegn på pollenallergi. I tillegg vil du ofte oppleve en del nysing og andre symptomer.

– Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Mange opplever at de blir trøtte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid og familie og fritidsaktiviteter, forteller hun.

– Man blir i økende grad munnpustere og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma, legger hun til.

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite det

Bør starte på allergimedisin tidlig i sesongen

Selv om det fortsatt er snø på bakken og trærne ennå ikke har begynt å få blader, kan det likevel være pollen i lufta. I landets sørligste fylker kan pollensesongen starte så tidlig som i slutten av februar, mens den i nord ofte starter nærmere mai måned. 

Og hvis du har allergi er det svært lurt å starte på allergipillene så tidlig i sesongen som mulig, for det kan ta opptil en uke før de har full effekt.

IRRITERTE ØYNE: Ved allergi er det ikke bare nysing og rennende nese som er vanlige symptomer. Ofte vil også øynene renne, klø, blir røde og hovne opp. Foto: Shutterstock / vgstudio
IRRITERTE ØYNE: Ved allergi er det ikke bare nysing og rennende nese som er vanlige symptomer. Ofte vil også øynene renne, klø, blir røde og hovne opp. Foto: Shutterstock / vgstudio Vis mer

Men hvis du synes det er slitsomt å måtte huske på å ta en pille hver eneste dag, så finnes det et alternativ. Det er nemlig mulig å få vaksine mot pollenallergi. 

– Det finnes vaksinasjon i form av sprøyter for bjørk og gress, og det finnes også smeltetabletter mot gress. Disse er tilgjengelig på blå resept via lege. I utgangspunktet skal man ta vanlige allergimedisiner etter samråd med lege, og for veldig mange er det godt nok. Men hvis man opplever at man fortsatt har symptomer og at disse ikke lindrer godt nok, kan man vurdere allergivaksinasjon, forklarer Gunvaldsen. 

Det er per dags dato rundt 15 000 personer som får allergivaksinasjon, og hun mener det burde vært mange flere. Men for at vaksinen skal ha best effekt kan den ikke tas når som helst.

– Man bør begynne med vaksinasjon på høsten, når pollensesongen er over. Vi anbefaler at man drar til legen i god tid og ber om henvisning til spesialist, ettersom det ofte er ventetid, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer