DEN ER DEPRIMERT: Charlotte York fra «Sex og Singelliv» fikk beskjed av gynekologen sin at vaginaen hennes var deprimert, men der det mulig? Foto: HBO FILMS/ HOME BOX OFFICE/NEW LINE CINEMA/VILLAGE ROADSHOW / BLANKENHORN, CRAIG / Album
DEN ER DEPRIMERT: Charlotte York fra «Sex og Singelliv» fikk beskjed av gynekologen sin at vaginaen hennes var deprimert, men der det mulig? Foto: HBO FILMS/ HOME BOX OFFICE/NEW LINE CINEMA/VILLAGE ROADSHOW / BLANKENHORN, CRAIG / Album Vis mer

Vagina

Er det sant at vaginaen kan bli deprimert?

Eller tok Charlotte fra «Sex og Singelliv» helt feil?

Er du like «Sex og Singelliv»-fan som oss husker du mest sannsynlig episoden hvor Charlotte klaget over at vaginaen hennes var deprimert. Har scenen likevel gått i glemmeboken, her er en kort oppsummering:

Charlotte tok seg en tur til gynekologens kontor fordi hun hadde fått helt vanlige soppinfeksjonlignende symptomer, for så å motta den uventede og litt merkelige beskjeden om at vaginaen hennes var deprimert. Hun forlot kontoret med en resept på milde antidepressive og en ødelagt kvinnelig sjel.

Har du også i etterkant lurt på om det virkelig er mulig? At den der nede kan bli deprimert. Det har i hvert fall vi, og derfor har vi nå endelig funnet svaret!

Det viser seg nemlig å være halvveis sant. Eller, vaginaen din, i likhet med deg selv, kan ha en form for «humørsvingninger». Hun kan gå fra å være «superhappy» til å bli plaget av diverse ting som kan gå utover helsen hennes. Men selvsagt er det ingenting som heter en deprimert vagina. På det medisinske språket heter det Charlotte opplevde Vulvodyni - en sykdom rundt 250.000 norske kvinner opplever å ha i perioder av livet, forteller Britt-Ingjerd Nesheim, som er overlege og spesialist i kvinnesykdommer. 

- Karakteren I TV-serien har nok fått slengt en alvorlig nok diagnose lettvint etter seg, med den vittige feiltolkningen at vagina kan være deprimert. Det er bare tull, sier Nesheim og legger til:

- Vulvodyni er en tilstand der området rundt skjedeåpningen, ikke selve vagina, er veldig smertefullt uten at det er en synlig grunn for det. Ofte kan kvinnen selv tro hun har soppinfeksjon, akkurat som hun i serien trodde.

LES OGSÅ: Deler godt bevart «Sex og Singelliv»-hemmelighet med fansen!

Provosert og essensiell Vulvodyni

Nesheim får støtte fra professor og gynekolog Mette Haase Moen, som også forteller at det er ingenting som heter en deprimert vagina, men at Vulvodyni, som det er snakk om i serien, er en smertefull tilstand som kommer i to typer.

- Man skiller mellom provosert Vulvodyni, som er smerter ved forsøk på samleie. Det er den mest vanligste formen og sees hos kvinner i fruktbar alder. Denne typen oppfattes som en slags overfølsomhet for berøring som vanligvis ikke burde være ubehagelig, sier Haase Moen og fortsetter:

- Den andre formen for Vulvodyni kalles essensiell Vulvodyni, og er mer vanlig hos eldre kvinner. Da er det ofte snakk om en konstant, brennende smerte som er i et større område. Denne typen er en slags kronisk nervesmerte. 

I følge både Haase Moen og Nesheim kan smertene bli så intense i begge tilfellene at en minste berøring ikke tåles. I tillegg forteller ekspertene at problemet med sykdommen er at kvinner som har den som oftest ikke vet om at de har den selv og at gynekologer fremdeles ikke vet hva den skyldes.

- Utfordringen er at det ikke er noen synlige forandringer i huden vi kan se, og det er ingen infeksjon knyttet til sykdommen, sier Nesheim. 

Hvordan får man da diagnosen og hvordan kan man behandle den?

- Man får diagnosen ved å ha plager som svie, kløe og en brennende følelse der nede, og uten at legen finner noen synlig årsak. Det går også an å ha smerter rundt skjedeåpningen av andre grunner, som for eksempel av eksem, men da er det ofte synlig og ikke Vulvodyni, sier Nesheim og legger til:

- Behandlingen er også vanskelig. Ofte brukes lokalbedøvende krem over lang tid. 

LES OGSÅ: 6 hemmeligheter du neppe visste om «Sex og Singelliv»

- Antidepressiva brukes av og til

Til tross for at det ikke er en enkel kur mot Vulvodyni, finnes det flere behandlingsmetoder, avhengig av hvilken form for sykdommen en har. I tillegg skriver noen gynekologer til og med ut svake og små doser antidepressiva - akkurat som gynekologen i serien - for å kurere sykdommen. Kanskje ikke så rart Charlotte (og vi?) trodde at vaginaen faktisk kunne bli deprimert.

Vulvodyni er noen ganger  koblet til depresjon eller angst. Da må man få  hjelp for disse psykiske plagene. Ellers er antidepressiva i forholdsvis lave doser brukt noen ganger, fordi det kan ha en viss smertestillende effekt, sier Nesheim.

Hun forteller at dette også gjelder andre typer smerter særlig slike som kan oppstå etter nerveskader. Tanken bak å gi antidepressiva i forbindelse med Vulvodyni er at man tror at smertene skyldes at smertefibrene i nervene til huden har «hengt seg opp i» å sende nerveimpulser uten grunn.

Kan man forebygge å få sykdommen på noe vis?

- Noen patent måte å forebygge på er det dessverre ikke. Heldigvis er dette en nokså sjelden sykdom.

LES OGSÅ: Antidepressiva: Slik virker det

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: