Løping

Er det smart å jogge når det er kaldt?

Løping i minusgrader frister ikke nødvendigvis. Men hvor stor er egentlig risikoen?

Ingen grunn til å droppe treninga selv om varmegradene har droppet deg.
Ingen grunn til å droppe treninga selv om varmegradene har droppet deg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De som holder på løpevanene vinteren igjennom, høster alltid mange tøffing-poeng. Du ser de, der de rasker av gårde på knirkende snø og med frostrøyken som en sky med hodet.

Men det er ingen grunn til å la hardhausene få ha joggeløypene i fred i vinter.

Pust godt

– Det er ikke farlig å løpe ute nå hvis du er frisk- men kle deg fornuftig og reduser intensiteten om du kjenner det blir ubehagelig å puste, sier KK.no's trenings- og kostholdsekspert, Ina Garthe.

- Kulda har ikke skylda

Av og til hører man om joggere som har dødd i løypa. Hva er det da som har inntruffet?
– Det har ingenting med kulde å gjøre, men skyldes som oftest hjerteproblemer eller dehydrering, sier Ina Garthe til KK.no.

Les også: Dette bør du vite om jogging.

Ikke overdriv

Trener du i kulda, forbenner du også noe flere kalorier, forklarer Ina Garthe i et nettmøte på KK.no. Treningseksperten advarer likevel mot å fryse i kulda.

–Jeg håper ikke at dere dropper å kle dere godt på skiturer på grunn av dette. Det er veldig ubehagelig å fryse hele tiden - noe du må gjøre om du skal forbruke mer energi, sier hun.

Les også: Disse personene forbrenner mer

Farlig for hvem?

At løping ikke er en risikoidrett, bekreftes også av et dansk forskningsprosjekt.

Studien ble gjort på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital, og gjennomgikk alle dødsfall blant personer mellom 12 og 24 år i perioden 2000 til 2006. Forskerne ville se om det var en sammenheng mellom sportslig aktivitet og dødsfall.

Tidlige symptomer

Resultatene bør berolige alle som frykter at blodsmaken i munnen er er tidlig tegn på noe alvorlig. For hver 100 000 person som trente mye, var det ett dødsfall som følge av hjertestans hvert år. Halvparten av disse hadde hatt symptomer på hjerteproblemer i forkant, skriver den danske avisa Politiken.

Opplever du et av disse symptomene? Da bør du ringe lege snarest.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer