Sukkerfri sjokolade:

Er det sunnere å velge sukkerfri sjokolade?

Hvis du er ute etter et sunnere alternativ til sjokolade, er det ikke nødvendigvis den sukkerfrie varianten du bør gå for.

SJOKOLADE: Går du for den sukkerfrie varianten slipper du sukkeret, men er den sunnere? FOTO: NTB
SJOKOLADE: Går du for den sukkerfrie varianten slipper du sukkeret, men er den sunnere? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss er skikkelig svake for sjokolade. Og selv om vi selvfølgelig skal kose oss med favorittsjokoladen vår innimellom, er det ofte vanskelig å begrense seg. Kanskje har du vært innom tanken på å bytte ut den vanlige sjokoladen med noe «sunnere»? Sukkerfri sjokolade vil åpenbart spare oss for sukkeret, men er det egentlig et sunnere valg enn vanlig sjokolade?

Ikke sunnere enn «vanlig» sjokolade

Ernæringsfysiolog og driver av konseptet «Helhetlig helse» med yogavideoer og e-bøker med kostråd, Gunn Helene Arsky, forteller til KK at sukkerfri sjokolade er laget for de som vil passe blodsukkeret - for eksempel type 2-diabetikere som ikke kan regulere blodsukkeret med insulininjeksjoner.

- Men det har også blitt populært blant de som følger lavkarbodietter og ikke skal spise karbohydrater.

Hun forteller at sjokoladen på ingen måte er sunn, selv om den er uten sukker.

SUKKERFRI SJOKOLADE: Uten sukker, men kan inneholde mer fett enn vanlig sjokolade. FOTO: NTB
SUKKERFRI SJOKOLADE: Uten sukker, men kan inneholde mer fett enn vanlig sjokolade. FOTO: NTB Vis mer

Høyt kalori- og fettinnhold

Heidi Ramfjord, ernæringsspesialist ved Kost for livet, forteller til KK at det nok er en myte at sukkerfri sjokolade er sunnere enn vanlig sjokolade.

- I alle fall er grad av sunnere mikroskopisk liten. Hovedforskjellen på sukkerfri sjokolade og vanlig sjokolade er at sukkerfri sjokolade som oftest er søtet med fruktose eller sukkeralkoholer av typen Maltitol.

- I tillegg er det ofte mer fett i sukkerfri sjokolade enn i vanlig, for å opprettholde den gode smaken.

Hun forklarer at fruktose og maltitol inneholder nesten like mange kalorier som farin. Når man legger på mer fett, og ofte av slaget mettet fett, vil man oppnå nesten like høyt kaloriinnhold i sukkerfri sjokolade som i «vanlig» sjokolade. Sukkerfri sjokolade påvirker også blodsukkeret, påpeker Ramfjord, dermed er det ikke nødvendigvis et godt valg for diabetikere.

- Så dersom man snakker helsegevinst i å velge sukkerfri, så er svaret at den dessverre som oftest er fraværende.

MØRK SJOKOLADE: Det sunneste er å gå for en sjokolade med 70 prosent kakaoinnhold, mener ekspertene. FOTO: NTB
MØRK SJOKOLADE: Det sunneste er å gå for en sjokolade med 70 prosent kakaoinnhold, mener ekspertene. FOTO: NTB Vis mer

Det kan også være greit å vite at mye kunstig søtning kan påvirke magen.

Arsky forklarer at mange sukkerfrie sjokolader er søtet med erythritol (sukrin), sorbitol eller xylitol. Dersom søtstoffet i sjokoladen slutter på -ol, kan det gi deg løs mage om du spiser store mengder. Det er en grunn til å holde seg til «vanlig» sjokolade, i små mengder, mener hun. Disse sjokoladene er merket med at de kan ha lakserende virkning.

- Noen er også søtet med stevia. De vil ikke ha den samme effekten på magen, men sjokoladen kan ha en annerledes smak enn vanlig.

Velg heller mørk sjokolade

Velger man derimot mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao, er helsegevinsten mye større, både for de med og uten diabetes. Ramfjord forteller at kakaobønner inneholder antioksidanter, som virker positivt på helsa vår.

- Den gir mindre blodsukkerstigning da den inneholder mindre mengde sukker. Sist men ikke minst, den er så mørk at for de fleste av oss holder det med noen få biter og ikke hele plata, sier hun.

Arsky anbefaler også små mengder «vanlig» sjokolade med 70 prosent kakaoinnhold (eller mer), dersom du vil spise sjokolade uten stor blodsukkerpåvirkning. Dersom du er ute etter helsefordelene av mørk sjokolade, er det 9 gram som anbefales for å få helsegevinst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer