Trening

Er det vits å trene med vektvest?

- For beina og kjernemuskulaturen vil den helt klart utgjøre en forskjell.

VEKTVEST: Har du lyst til å teste ut trening med vektvest? Her finner du noen konkrete øvelser som passer perfekt for akkurat det! FOTO: NTB
VEKTVEST: Har du lyst til å teste ut trening med vektvest? Her finner du noen konkrete øvelser som passer perfekt for akkurat det! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vektvesten har utvilsomt hatt en god vår, sommer og høst. På sosiale medier florerer det nærmest av treningsøkter som inkluderer vektvest for ekstra belastning på kroppen. Mest sannsynlig har dette noe med stengte treningssentre å gjøre - folk savner treningsrutinene sine og søker alternative treningsformer for å opprettholde motivasjonen.

Vektvesten er altså ett av supplementene folk har inkludert i treningen sin. Det gås turer, løpes og trenes styrketrening med flere kilo ekstra på overkroppen. Dette gjør meg nysgjerrig på hvor mye det har å si om man tar seg en gåtur med vektvest, kontra uten vektvest? Og hvilke treningsøkter som passer best til dette populære fenomenet?

Personlig trener ved Sats Solli plass i Oslo, Siri Christensen, har selv brukt vektvesten ganske flittig den siste tiden, både til trappe-/bakkeløp og intervalltrening mellom styrkesett. Hun har også brukt den som ekstra belastning til mer eksplosive øvelser som burpees og boxjumps.

- Vektvesten er genial sånn sett: Den kan brukes til det aller meste! Den fungerer fint til vanlig styrketrening for å få litt ekstra vekt på kroppen, til eksplosive treningsformer som hopp og spenst, og den kan brukes til gå- og løpeturer, sier hun til KK.

Vil utgjøre en forskjell

- Hvor stor effekt har det egentlig – ta gåtur som utgangspunkt. Hvor mye mer trening er en gåtur med vektvest kontra gåtur uten?

- Det spørs veldig på hva du ønsker å få ut av gåturen din, men det er helt klart at vektvesten gir deg ekstra vekt på kroppen, og man kan velge alt fra 1-10 kg (på Abilica sin, den jeg har). For beina og kjernemuskulaturen vil den helt klart utgjøre en forskjell, og man får utfordret muskulaturen mer enn man ville gjort uten vesten.

- Skal du gå en lang tur med den vil det nok også etterhvert bli ganske tungt for skuldrene dine, da den delvis henger på skuldre og midje. Det er derfor viktig å tenke på hvordan man bærer vesten og har god holdning, slik at man ikke slipper spenn i kjernen men tenker på en sterk overkropp og unngår feilbelastning, sier Christensen.

Hun sier at det som avgjør vekten på vesten vil være svært individuelt. Har du ikke benyttet deg av vest før, bør du prøve deg frem og kjenne etter.

- Dette kommer også an på målet med treningen - bruker man vesten på tobensøvelser, eller generelt til styrkeøvelser kan man gjerne ha tyngre vekt på vesten. Skal man bruke den til eksplosive øvelser, høyrepetisjonsøvelser eller løping kan det være bedre med litt mindre vekt.

Treningsprogram

Christensen har lagt opp en helkropps sirkeltrening på 11 øvelser hvor det eneste man trenger av utstyr er vektvesten. Disse øvelsene gjennomføres på tid, og her kan man velge selv hvor lenge arbeidsperioden skal være på t i fra om du har trend med vektvest tidligere, eller om du er nybegynner.

- Jeg anbefaler 45 sekunder arbeid, 15 sekunder pause for deg som har trent en del og er kjent med vektvesten. 30 sekunder arbeid, 15 sekunder pause kan være anbefalt for deg som tester vesten for første gang. Ha ett minutts pause mellom hver runde, og kjør alle øvelsene totalt tre runder. God trening!

 1. Knebøy
 2. Planke med skuldertap
 3. Gående utfall
 4. Ettbens v-up
 5. Eksentriske sit ups
 6. Squat jumps
 7. Skøytehopp
 8. Kyss bakover utfall
 9. Høye kneløft
 10. Push ups
 11. Burpees
Her kommer et eksempel på en treningsøkt man fint kan gjennomføre med en vektvest! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer