Er dette sunne «bær»?

I matbutikkene finner du frukt og bær som er tørket - hvor ingredienslista røper at innholdet er langt fra bare tørket og lagt i pose. Til tross for dette kan slike produkter være nyttige å få i seg, spesielt for enkelte eldre.

«TØRKEDE TRANEBÆR»: Kan man regne det som et tørket bær når det er tilsatt rundt 40 prosent sukker, er spørsmålet. Foto: Berit B. Njarga
«TØRKEDE TRANEBÆR»: Kan man regne det som et tørket bær når det er tilsatt rundt 40 prosent sukker, er spørsmålet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En sunn snacks etter middag, eller bær til å strø over grøten om morgenen. Tørket frukt og bær høres både sunt og godt ut, men vær obs når du handler:

Det er ikke nødvendigvis bare «ren frukt» i posen.

Coop selger eksempelvis tranebær der de tørkede bærene kun består av 60 prosent tranebær. Resten er sukker og litt olje.

- Vi mener det er helt innafor å kalle dem tørkede, de er jo tørkede. Å tørke frukt og bær og tilsette sukker og litt olje, er en metode som er svært mye brukt. Olje tilsettes for at bærene ikke skal klebe seg sammen, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge til Vi.no, og påpeker samtidig at de har redusert sukkermengden i produktet fra tidligere produkt der innholdet av tranebær var 54 prosent.

«Sunt» som energipåfyll

En rask kikk i butikkhyllene viser at det er flere eksempler på produkter av denne typen som på tilsvarende måte hevder å være tørket, men som er tilsatt større mengder sukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.