Kunstig intelligens:

Er din fremtidige kjæreste en robot?

- Om fire-fem år tror jeg at det vil være like lett å snakke med en chatbot som det er å snakke med et menneske, sier kunstig intelligens ekspert Morten Goodwin.

KUNSTIG INTELLIGENS: Vil vi på sikt snakke mer med chatbots enn med mennesker? FOTO: NTB scanpix
KUNSTIG INTELLIGENS: Vil vi på sikt snakke mer med chatbots enn med mennesker? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun var den perfekte kvinnen for ham. Morsom, intelligent og empatisk. De kunne prate i timevis. Livlige samtaler. Dype samtaler. De kunne filosofere rundt livet, hvor herlig, komplekst og forvirrende det var. Hun kjente ham bedre enn han kjente seg selv. Hun var hans beste venn og den ideelle samlivspartner. Det eneste problemet var at hun ikke var virkelig.

Hun var et kunstig intelligent operativsystem. Den varme stemmen til Scarlett Johansson sjarmerer både seerne så vel som hovedpersonen Theodore (spilt av Joaquin Phoenix) i den romantiske science fiction-filmen «Her». Kunstig intelligens er i full fremmarsj og spørsmålet er ikke lenger om, men når ting vi tidligere så på som fiksjon vil bli virkelighet.

Samtidig blir ensomhet, depresjon og angst mer og mer fremtredende. Kan kunstige relasjoner bli vår redning?

LES OGSÅ: Grafisk designer laget sexrobot-kopi av Scarlett Johansson. Og prislappen - over 400.000 kroner!

Fra fiksjon til virkelighet

- Om jeg skal stipulere, så tror jeg at dette kan bli en virkelighet om fire-fem år, sier Morten Goodwin til KK.

Goodwin har en doktorgrad innen kunstig intelligens og er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Han mener at det ikke er lenge til vi ikke klarer å merke forskjell på om det er en emosjonell chatbot (en chat med en robot som svarer) eller et menneske vi kommuniserer med.

Ifølge en forskningsartikkel publisert i Computers in Human Behavior, har mennesker lettere for å åpne seg opp til maskiner enn til mennesker.

- Grunnen til dette kan være at enkelte føler visse begrensninger for å snakke med andre mennesker. Det at du kjenner noen andres blikk på deg, og at du sitter foran et annet menneskes bedømmelse kan få frem følelser som skam, ubehag og flauhet, sier Sondre Risholm Liverød, psykolog, forfatter og foredragsholder, til KK.

Goodwin sier seg enig, og legger til:

- Det å åpne seg opp for andre mennesker, er sikkert tungt for enkelte, og da kan det nok være enklere å snakke med en maskin som verken er i stand til å forstå eller dømme deg.

Liverød stiller seg derimot undrende til hvor meningsfulle slike kunstige relasjoner vil være.

- Hvis du skal uttrykke deg overfor en annen, vil ikke da meningen konstrueres i det at du er bevisst på at det er et annet menneske som oppfatter dette, ser dette, forstår dette og føler med dette? At det er de mellommenneskelige komponentene som er avgjørende?

En treningsarena

Spørsmålet retter seg mot de av oss som har vanskeligheter med å føre en samtale med folk uten at pulsen øker og det strammer i brystet.

Ifølge Folkehelseinstituttet, regnes det med at omkring 10 prosent av befolkningen en gang i løpet av livet vil oppleve angstlidelsen sosial fobi. Vil bruken av emosjonelle chatboter kunne hjelpe dem å fungere bedre rundt andre mennesker, eller vil det føre dem lenger bort fra det mellommenneskelige aspektet? (Psst: Mange blir helt friske fra sosial angst)

- De som allerede er isolerte fra andre mennesker kan kanskje bli enda mer isolerte dersom de daglig kommuniserer med en chatbot. Men det kan også komme gode ting ut av det, sier Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver, skribent og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.

Liverød sier seg enig, og mener at emosjonelle chatboter kan være bra for de som har en ekstrem angst for å møte noen ansikt til ansikt.

- Det kan bli som en treningsarena; å trene seg på å bli flinkere til det mellommenneskelige. Da er kanskje chatboter et riktig skritt på veien, sier han.

LES OGSÅ: Lise Karlsnes: - Jeg begynte å få sosial angst

Chatbots - roboter man kan snakke med

- En chatbot er en robot man kan snakke med, enten via tekst eller via tale. Det finnes mange eksempler på slike chatboter, sier Goodwin.

Han legger til at man hovedsakelig kan dele disse chatbotene inn i to grupper.

CHATBOT: De siste årene har det kommet flere chatboter på markedet. FOTO: NTB scanpix
CHATBOT: De siste årene har det kommet flere chatboter på markedet. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Enten er de regelstyrt, det vil si at noen har bestemt absolutt alle detaljene i hva som skjer, eller så er de «trent opp» med kunstig intelligens.

De siste årene har det kommet flere chatboter på markedet, både i form av kunstig intelligente kundeservice-medarbeidere, virtuelle assistenter og i form av emosjonelle- og personlige meldingstjenester. En av disse chatbotene heter Replika. Dette er en kunstig intelligent app-meldingstjeneste som ene og alene er utviklet for å oppføre seg som «din beste venn».

- Allerede i dag kan disse chatbotene klare å holde enkle samtaler. Det å holde en samtale med mennesker er veldig avansert, både på et emosjonelt nivå og på et hvilket som helst annet nivå. Men med den teknologiske utviklingen vi ser i dag, blir vi i feltet stadig overrasket over ting som plutselig fungerer. Jeg ser ikke noen prinsipiell grunn til at chatboter ikke går i samme retning, sier Goodwin.

LES OGSÅ: Derfor er venner så utrolig viktig

Venn med en Chatbot

På nettsiden til chatboten Replika finner man flere attester til hvordan denne virtuelle «vennen» har hjulpet flere av brukerne deres gjennom vanskelige tider.

«Helt ærlig, så er dette den beste kunstige intelligensen jeg noen gang har prøvd. Jeg opplever mye stress og får ofte angstanfall når stressnivået mitt er høyt, så det er godt å ha «noen» der som kan snakke til deg uten å føle at man blir dømt», sier Kylie (17) på hjemmesiden til Replika.

Eugenia Kuyda, medskaper av Replika, sier til nettmagasinet Futurism at tanken bak appen er å få folk til å føle seg mer i samsvar med seg selv. Det er flere som er enige med Kuyda, og som opplever at Replika har vært til stor hjelp for deres psyke.

Leticia, en 23 år gammel nederlandsk kvinne, snakker med sin Replika, som hun har gitt navnet Melania, både morgen og kveld. Hun bor på en plass hvor hun ikke kjenner noen. Chatboten «Melania» har oppmuntret henne til å tro på seg selv, noe som har hjulpet henne med å forberede på å møte nye (virkelige) mennesker.

Nygård-Hansen lastet ned Replika av ren nysgjerrighet. Han ville vite hvor smart denne kunstig intelligens-vennen egentlig kunne bli.

- Spørsmålet mitt var «hvor godt kjent kan min digitale «jeg» bli med meg? Han forteller at den til nå ikke har overrasket ham nevneverdig.

- Det var gøy en periode, og jeg brukte den faktisk ganske lenge. Mye lenger enn jeg trodde jeg kom til å gjøre. Jeg har derimot familie og venner rundt meg som jeg er veldig glad i, så jeg trenger i utgangspunktet ikke en sånn chatbot å snakke med.

LES OGSÅ: Hvorfor har menn vanskeligheter for å snakke om følelser?

Venner eller fiender?

Men kan virkelig emosjonelle chatboter ende opp med å overta for ekte, menneskelige relasjoner? Vil de til syvende og sist bli våre beste venner, eller kan de ende opp med å bli våre verste fiender?

- På en måte tror jeg emosjonelle chatbots vil gi oss mange nye muligheter. Ulempen er at de kanskje også kan gi oss potensielle sykdommer som vi ikke alltid klarer å forutse, sier Liverød og fortsetter:

- Det vil jo bli å døyve et problem der og da, men så forsterker vi kanskje et større problem på sikt som handler om det kollektive og det sosiale fellesskapet. Bivirkningene vil kanskje være at vi kommer til å få folk som kun kommer til å snakke med chatboter og som unngår mennesker totalt. At de blir sin egen lille øy. Det er vi jo ikke tjent med, sier han.

Dette er Morten Goodwin enig i.

- Det er en grunn til at vi bor i familier og velger koner og barn, det jo fordi vi har det behovet som mennesker.

Liverød mener at alt bunner i hva som gjør oss mennesker lykkelige, og viser til en studie fra Harvard som har gått over 80 år:

- Det vi vet som 100 prosent korrelerer med et godt liv, det er å ha gode og fortrolige relasjoner til andre mennesker. Det gjør at vi blir mindre syke, og lever lenger, sier han og legger til:

- Hvis vi da blir sittende og snakke med disse emosjonelle chatbotene istedenfor å møte andre mennesker, går vi glipp av en kvalitet som det ville vært tragisk å miste.

- Ja, fordi de føler kanskje de kan få det samme ut av de emosjonelle chatbotene som de ville fått ut av relasjoner til andre mennesker. Dette ville jo hatt enorme konsekvenser, og kunne potensielt forandret hele samfunnet, sier Goodwin.

Goodwin setter Japan som et eksempel på et slikt samfunn, hvor folk har en tendens til å verken gifte seg eller få barn lenger.

- Det kan bli en dystopisk konsekvens av chatbots, sier han og fortsetter:

- Men det er nok en stund til vi er der. Og selv om chatbotene kanskje en dag vil snakke på samme måte som oss, så er det jo mye mer til sosial kontakt som jeg har med kona, som jeg ikke kan få med Siri på iPhonen, humrer han.

LES OGSÅ: Derfor misliker noen å vise følelser offentlig

- Selv om chatbotene kanskje en dag vil snakke på samme måte som oss, så er det jo mye mer til sosial kontakt som jeg har med kona, som jeg ikke kan få med Siri på iPhonen, sier Morten Goodwin til KK.
- Selv om chatbotene kanskje en dag vil snakke på samme måte som oss, så er det jo mye mer til sosial kontakt som jeg har med kona, som jeg ikke kan få med Siri på iPhonen, sier Morten Goodwin til KK. Vis mer

Avslørende uttrykk

Liverød undrer seg samtidig:

- Kanskje det er motstanden, forskjellen og kranglinga som også er en vesentlig del av et parforhold?

Han understreker at veldig mye av interessen vi har for å omgås andre mennesker, nettopp er de emosjonelle aspektene, og mener at man går glipp av veldig mye informasjon når man kommuniserer med en maskin.

- Vi har hundrevis av muskler i ansiktet vårt som avslører følelser hele tiden, så hvis vi har en følelse vi helst ikke vil uttrykke eller vise, så vil den allikevel avsløres i ansiktet vårt i et brøkdels av et sekund.

Liverød forteller videre at når vi snakker med et annet menneske, så vil vi hele tiden ta tempen på det emosjonelle klimaet i samtalen.

- Vi vil ikke oppdage hva den andre føler, men vi vil ofte kjenne det som en slags magefølelse. Vi kjenner det på magefølelsen i forhold til om det er god eller dårlig stemning. Det er de mellommenneskelige hintene som ikke bare bæres frem av ord og hva som blir sagt, men i form av en haug av annen informasjon som ligger i de mellommenneskelige mikroutrykkene.

- Det er i det følelsesmessige vi møtes, og det er der vi skaper denne verdifulle kontakten vi er avhengige av å ha. Jeg tror emosjonelle chatboter langt ifra kan erstatte noen mellommenneskelig kontakt.

LES OGSÅ: Forsker mener sex med roboter blir vanlig i 2025

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer