Sykdom:

Er du «alltid» syk? Dette kan være grunnen

- Forskning viser at man har dobbel så høy risiko for å bli syk av forkjølelse og influensa hvis man opplever mye stress.

ALLTID SYK: Føler du at du er syk hele tiden, så kan det være at det ligger en årsak bak. Oftest er det imidlertid lite å uroe seg over . FOTO: NTB Scanpix
ALLTID SYK: Føler du at du er syk hele tiden, så kan det være at det ligger en årsak bak. Oftest er det imidlertid lite å uroe seg over . FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste voksne opplever å bli forkjølet en til to ganger i året, ifølge Bente Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU. Influensaen kommer derimot gjerne med flere års mellomrom, så hvis du mener at du har influensa et par ganger i året, så kan det også være snakk om kraftige forkjølelser.

Dersom du opplever å bli syk oftere enn dette, eller i perioder oftere enn du pleier, så er det sjelden noe faretegn. I noen tilfeller kan det imidlertid være tegn på at det kan være verdt å gjøre noen forandringer.

Det å få symptomer som feber og tett nese ved en infeksjon, som influensa, lungebetennelse eller forkjølelse, er i seg selv ikke et tegn på at immunforsvaret er dårlig eller at det er noe galt - heller tvert i mot. Symptomene er tegn på at kroppen kjemper tilbake mot viruset.

- Mange immunsvekkede opplever ikke engang å bli klinisk forkjølet selv om de får viruset. Symptomene er det kroppen selv som danner, og ikke virus eller mikrober selv - de trigger betennelses-symptomer, påpeker Dag Kvale, som er professor ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo.

Man mener virus smitter lettere når det er kaldt fordi slimhinnene blir irriterte og mer mottakelige. Derfor opplever du kanskje å bli oftere syk på vinteren – og i perioder har du sikkert kjent på at du føler du «aldri» blir frisk. Som regel handler dette bare om at det er mye virus rundt oss noen perioder hvert år.

- Når dette skjer samtidig hos mange og det er smitte rundt, øker antall smittede personer til enhver tid og med eksponensiell økt smittefare. Får man en slik øvre luftveisinfeksjon så blir man antagelig enda mer mottakelig for ny smitte, fra barnehagebarn og så videre. Man kommer da inn i en «sykdomsperiode» i en frisk kropp, som sjelden passer med våre agendaer. Det er helt naturlig, påpeker Kvale.

LES OGSÅ: Forkjølet barn - når skal du oppsøke lege

Stress og søvnmangel kan gjøre oss syke

Det kan imidlertid også være bakenforliggende årsaker til det om du opplever langt mer sykdom enn vanlig, forteller medisinsk direktør ved Aleris, Per Kvandal.

- Depresjon, høy arbeidsbelastning, søvnmangel eller stress kan påvirke immunforsvaret negativt. Da kan man lettere bli syk og oppleve mer sykdom enn ellers, forteller han til KK.

Han påpeker at det kan være viktig å oppsøke lege om du mistenker at dette kan være tilfellet. Kanskje er sykdommen tegn på at det bør gjøres endringer i livsstilen eller i arbeidssituasjonen din.

- Det kan være viktig i slike situasjoner å oppsøke en lege som har god tid til å snakke med deg for å utelukke annen bakenforliggende sykdom, påpeker Kvandal.

LES OGSÅ: Tidspunktet du er mest smittsom

Dobbelt så høy risiko med stress

Også Mjølstad påpeker at det å bli syk under eller etter en svært stressende periode ikke er uvanlig.

- Forskning viser at man har dobbel så høy risiko for å bli syk av forkjølelse og influensa hvis man opplever mye stress. Stress påvirker immunforsvaret slik at infeksjonene slipper lettere til eller kan vare over lengre tid. Som fastleger møter vi relativt ofte personer der stress synes å være en bakenforliggende årsak til at de i en periode stadig pådrar seg nye infeksjoner, forteller hun.

Det er viktig å påpeke at stress kan være mye forskjellig. Det kan være snakk om vanlig hverdagsstress, eller det kan være alvorlig stress knyttet til svært belastende livsforhold. Det er også forskjell på sunt og usunt hverdagsstress, og litt stress er bra så lenge det er en god balanse mellom stressende perioder og avslapping.

Det er heller ikke alltid at stresset viser seg i sykdom når det står på som verst, og kanskje er du en av dem som «alltid» blir syk i ferien?

- Det kan handle om at immunsystemet vårt klarer å kompensere for en stund – men så blir «trettet ut» hvis stresset står over lengre tid. Så blir man i stedet syk etter en stund eller når kroppen slapper av igjen, forklarer Mjølstad.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

STRESS: Noen opplever å ofte bli syk i feriene, etter en lang og stressende periode. FOTO: NTB Scanpix
STRESS: Noen opplever å ofte bli syk i feriene, etter en lang og stressende periode. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Helt normalt å være mer syk i perioder

Det er imidlertid viktig å huske på at det er helt vanlig at man i perioder er oftere syk enn man har pleid. Vanlige luftveisinfeksjoner forekommer oftest om vinteren, og noen opplever også helt sykdomsfrie vintre noen år, mens man er mye syk andre år.

- Da kan det være tilfeldigheter som gjør utslag. Andre ganger handler det om at man blir oftere syk hvis man har kontakt med noen som er ofte syke – for eksempel småbarn som har oftere luftveisinfeksjoner enn voksne, forteller Mjølstad.

I en periode der mange av vennene dine har små barn er det for eksempel ikke helt unaturlig at det også gjør at du blir litt oftere syk.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på en forkjølelse og influensa?

Ikke nødvendig med legebesøk om du ellers er frisk

Mjølstad mener at om du er helt frisk og føler deg pigg mellom sykdomsperiodene, så er det oftest liten grunn til bekymring. Om du føler deg dårlig og slapp over lang tid kan det imidlertid være lurt med et legebesøk, da det også kan handle om mangeltilstander eller ha andre bakenforliggende årsaker.

- Hvis man går og hangler over lengre tid, og stadig er småsyk – så kan det også være lurt å ta kontakt med fastlegen for en sjekk. Særlig hvis allmenntilstanden er nedsatt, man går ned i vekt eller generelt ikke kjenner seg frisk, sier Mjølstad.

Ellers er altså noen runder med ekstra med forkjølelser stort sett ikke noe å engste seg for.

Kvale forteller at noen sykdommer over tid kan gjøre en pasient mindre motstandsdyktig mot infeksjoner. Ellers trenger du som regel ikke dra til legen med en vanlig luftveisinfeksjon.

- Legebesøk får man vurdere særlig ved tegn på kraftigere betennelses-symptomer som høy målt feber hos voksne eller skikkelige fryseanfall. Kroniske bihuler kan også ha en bakteriell årsak. Så finnes det sjeldne sykdommer hvor pasienten gradvis utvikler økt infeksjonstendens, slik som dårligere evne til å lage antistoffer. Det er sjeldent, men forekommer.

LES OGSÅ: Godt over en tredjedel av befolkningen har økt risiko for å få alvorlig influensa

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer