Tretthet:

Er du alltid trøtt og sliten? Dette kan være årsaken

Tretthet er et av de vanligste symptomene hos ellers friske personer.

TRETTHET: Tretthet kan komme av alt fra hva du spiser til sykdom. FOTO: NTB
TRETTHET: Tretthet kan komme av alt fra hva du spiser til sykdom. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er du alltid sliten og trøtt? Det kan ha veldig mange årsaker, og det første du bør gjøre hvis du er trøttere enn vanlig er å se på søvnvanene dine, men det kan også være helt andre årsaker til at du helst vil sove hele dagen.

- Det første man kan gjøre selv ved gradvis økende tretthet, uten andre tilleggssymptomer, er å passe på «søvnhygienen» og komme i bedre fysisk form, sier spesialist i indremedisin og endokrinologi dr. Urs Beat Schafroth, som driver praksis i Tønsberg.

- Ved vedvarende tretthet eller ved andre tilleggsymptomer bør imidlertid fastlegen kontaktes for å få tatt klinisk undersøkelse og prøver, mener han.

25 prosent klager over tretthet

For tretthet er ikke et uvanlig symptom, og i mange tilfeller kan årsaken være en helt annen enn at du har sovet lite. Det er imidlertid som regel ikke noe farlig som ligger bak, men en sjekk hos legen kan være lurt om du ikke får bukt med trettheten ved å endre søvn- og treningsvaner.

- Tretthet er i prinsipp et hyppig symptom hos ellers «friske» personer. Cirka hver tiende pasient som kontakter fastlegen sin, gjør det på grunn av kronisk tretthet som har vart i over seks måneder, forteller Schafroth.

- Opp til 25 prosent av pasientene klager over tretthet, når de blir spurt av legen i forbindelse med behandling av annen sykdom, fortsetter han. Med andre ord er tretthet veldig vanlig, og kan også ha veldig mange årsaker.

Fem prosent har lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte, eller hypotyreose, er en relativt vanlig tilstand. Nærmere fem prosent av norske kvinner har lavt stoffskifte. Forekomsten øker med alderen. Diagnosen hypotyreose bekreftes med blodprøver.

- Lavt stoffskifte kan gi svært mange symptomer som for øvrig ikke er spesifikke for tilstanden, forteller Anders Palmstrøm Jørgensen, spesialist i endokrinologi ved Oslo universitetssykehus.

TRETTHET: Tretthet er veldig vanlig, og kan også ha veldig mange årsaker. FOTO: NTB
TRETTHET: Tretthet er veldig vanlig, og kan også ha veldig mange årsaker. FOTO: NTB Vis mer

Noen symptomer er da:

 • Depresjon
 • Tretthet
 • Vektøkning
 • Tørr hud
 • Hårtap
 • Kuldefølelse
 • Treg mage
 • Menstruasjonsprobl.
 • Heshet
 • Nedsatt svetting
 • Hevelse hender/føtter
 • Hevelse rundt øyne
 • Brystsmerter
 • Smerter i hender
 • Blek/deiget hud
 • Svimmelhet

- Vektøkningen en får ved hypotyreose er ikke veldig stor og tilstanden forklarer ikke overvektsepidemien vi ser i vestlig verden, legger Jørgensen til. Også en rekke andre kroniske hormonsykdommer har tretthet som et av de vanligste symptomene.

Tungt å tenke

- Binyrebarksvikt og hypofysesvikt er forholdsvis sjeldne tilstander, forteller Shafroth.

Dårlig regulert diabetes mellitus og såkalt hyperparathyreoidisme (høyt kalk-stoffskifte) er noe vanligere. Videre er det mange andre sykdomstilstander som også ledsages av langvarig tretthet.

- Myalgisk encefalopati (ME) er et kjent eksempel, sier Schafroth.

- ME kjentegnes av sykelig mangel på energi sammen med en rekke tilleggsymptomer. Uttalt slitenhet etter minimale belastninger, som for eksempel under dagliglivets aktiviteter eller enkle «tenke»-oppgaver, er vanlig. Lettere anstrengelser vil medføre symptomforverring og eventuelt gi influensalignende symptomer og økt smerte. Restitusjonsperioden er gjerne over 24 timer. I tillegg har ME-pasienter symptomer som blant annet smerter, søvnforstyrrelse, svimmelhet, hjertebank, tung pust og kvalme.

Andre årsaker til tretthet kan være lav blodprosent, og jernavleiringssykdommer. Ellers følges gjerne kroniske lever- og nyreforstyrrelser, hjertesvikt, en del kroniske revmatiske tilstander, som fibromyalgi, av tretthet.

Andre årsaker igjen er kroniske infeksjoner, som borrelia og HIV, noen typer kreft, og også følgetilstander etter kreftbehandling. En del medisiner kan også gjøre deg trøtt.

- En svært vanlig årsak til tretthet er kroniske søvnforstyrrelser, sier Schafroth.

- Obstruktiv søvnapne hos overvektige er forholdsvis hyppig forekommende, særlig når kroppsmasseindeks (BMI) overstiger 40, forteller han videre.

- Andre årsaker til forstyrret søvnmønster kan være nattlige refluksplager, overgangsalder hos kvinner, psykiske lidelser eller overforbruk av alkohol.

Kan skyldes jernmangel eller ensidig kosthold

Så er det også slik at tretthet kan være forbundet med det du får i deg.

- Går man rundt med en følelse om å være konstant trøtt og sliten, vil jeg først og fremst anbefale å bestille en time hos legen for å få tatt en blodprøve og eventuelt utelukket diverse sykdommer og/eller mangelsykdommer, sier ernæringsfaglig rådgiver Malén Gudbrandsgard.

- Hva man spiser og ikke spiser kan være neste viktige ting å tenke over. Et næringsrikt, variert og sunt kosthold kan hjelpe kroppen til å orke mer. Føler man seg trøtt og sliten, hjelper det lite å sette seg i sofaen med en brus og et måltid proppet med karbohydrater, påpeker hun.

Hun råder til å prøve å tenke variert, spise mer fiber og velge et kosthold som er basert på rikelig med grønnsaker og sunne fettkilder.

- Jernmangel kan gjøre deg trøtt og sliten, gi deg hodepine og gjøre deg tungpustet. Innmat, som blant annet lever, i tillegg til grovbrød, helkorn og grønne grønnsaker bidrar til jern i kosten, forteller Gudbrandsgard.

For at kroppen skal ta opp tilstrekkelig med jern fra kosten kan du dessuten trenge vitamin C, så det kan være lurt å inkludere matvarer som kiwi, appelsin og paprika.

Start gjerne dagen med en deilig, hjemmelaget omelett fylt med paprika, brokkoli og vårløk. Men en ruccula- og spinatinspirert salat på siden, foreslår Gudbrandsgard.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer