INTIMBARBERING: Får du ofte røde nupper når du barberer deg nedentil? Dette bør du gjøre! Foto: NTB scanpix
INTIMBARBERING: Får du ofte røde nupper når du barberer deg nedentil? Dette bør du gjøre! Foto: NTB scanpix Vis mer

Barbering

Er du en av de som «aldri» får glatt resultat når du barberer deg?

Slik unngår du røde nupper nedentil.

Publisert

I dag vil de fleste av oss ha lite hår på kroppen, og når bikinisesongen nærmer seg er behovet desto større. Men du har kanskje opplevd at bikinilinjen blir rød, nuppete og tørr? Ingrid Fallet, fagsjef for hud i Omega Pharma, forklarer hvorfor. (Psst: Inngrodd hår: - Klemming og pilling vil føre til mer irritasjon og betennelse i området)

- Mer enn 90 prosent av unge kvinner barberer seg nedentil og stadig flere menn gjør det samme. Intimbarbering kan gi eller forverre enkle problemer som tørr hud, men også virusinfeksjoner som mollusker og condylomer. Personer som har tørr hud eller atopisk eksem i utgangspunktet er mer utsatt. De fleste som barberer seg opplever problemer med rødhet, kløe og prikker i huden. Dette er noe mange unge aksepterer og er villig til å leve med, forklarer hun.

Heldigvis finnes det metoder som gjør at du får et penere resultat. Maria K. Ebbestad, redaktør i Kondomeriet.no, gir oss sine beste tips. (Psst: Klør det «der nede»?)

- Alt du trenger er en personlig hårtrimmer eller en barberhøvel med nytt blad, en god barberkrem og en etterbarberingskrem, forklarer hun. 

1. Ta en varm dusj, eller legg et varmt håndkle over området som skal barberes for å mykgjøre hårene i forkant. Ha på barberkremen og vent et par minutter til kremen har fått virke på hårrøttene.

2. Bruk en krem uten særlig parfyme og som ikke skummer når du skal bruke den i underlivet, så slipper man å få irritasjon i etterkant. Da har du også full kontroll hvis du ønsker å lage en sexy frisyre. Og husk: Barber med hårene.

3. Skyll godt med vann etterpå og ha på en antinuppekrem, så slipper du irriterende røde nupper. Det er veldig viktig å barbere riktig, samtidig som det er viktig å bruke gode produkter.

LES OGSÅ: Dette mener gutter om intimbarbering 

I tillegg råder hun til at man ikke bør barbere for ofte.

- La hårene få litt lengde før du barberer igjen, for best mulig resultat.

- Vi skal ha hår nedentil

Hårfjerning nedentil er blitt en selvfølge for svært mange, og mange fjerner absolutt alt håret nedentil. Ifølge en fersk undersøkelse gjort av Cosmopolitan er det kun 10 prosent av kvinnene som lar hårene nedentil gro fritt.

I undersøkelsen spurte de 4146 mennesker i alderen 18 til 35, og 57 prosent av kvinnene uttalte at de fjernet absolutt alt kjønnshåret. Ikke overraskende viste også undersøkelsen at 46 prosent av mennene som ble spurt, likte nettopp dette best. 40 prosent av de hadde til og med spurt partnerne sine om de kunne ta vekk alt. (Psst: Ikke ha sex rett etter du har vokset deg!)

Fallet råder imidlertid at vi ikke nødvendigvis trenger å barbere oss.

- Det er en grunn til at vi skal ha hår nedentil. Hårene gir blant annet luft til huden og beskytter. Det aller verste er når vi bruker sløve høvler så vi får sår hud og sprekker, det kan bli inngangsport for sopp, virus og bakterier. Jenter låner ofte høvler av hverandre, og det er ikke bra på grunn av eventuelt smitte.

Da kan nemlig mer alvorlige infeksjoner sette seg.

- Det er mange som har virusinfeksjoner i underlivet, for eksempel vorter og andre ting. Bruk en høvel som er skarp så det er mindre sjanse for at du river hull. Men det er heller ikke alltid så smart å barbere seg, vi skal ha hår og det er det en grunn til. Men skal du barbere deg nedentil, så husk å rengjør huden før barbering med en mild såpe og smør deg etterpå for å unngå irritasjon, og da gjerne med en anti-irriterende krem.

Heldigvis er det få som får alvorlige konsekvenser ved å barbere underlivet, men kvinner som ofte opplever å få infeksjoner eller sopp, eller som har kjønnsvorter, bør være ekstra forsiktige i forhold til barbering.

- Du kan få små hudinfeksjoner og inngrodde hår. Du kan også risikere å spre kjønnsvorter og herpes ved barbering - altså, at du kommer nær en kjønnsvorte og på den måten sprer den - eller planter den et annet sted, har Ernst-Jan Veer, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter tidligere fortalt til KK.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer