Overtenking:

Er du en overtenker?

- Det er nesten som å ha fylleangst uten å ha vært på fylla.

OVERTENKING: Overtenking går ut på at man bruker mye tid og energi på ting du ikke får gjort noe med. FOTO: NTB
OVERTENKING: Overtenking går ut på at man bruker mye tid og energi på ting du ikke får gjort noe med. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Overtenking kan kanskje virke som et «ikke-problem» for de som ikke sliter med dette – for kan man virkelig tenke for mye? Ja, noen gjør faktisk det – og det kan i perioder påvirke hele ens tilværelse.

– Overtenking går ut på at man bruker mye tid og energi på ting du ikke får gjort noe med. Det er ubetydeligheter som kan utvikle seg til å bli bekymringer, sier Christine Otterstad som er coach og mentaltrener, til KK.

Det finnes både en positiv og en negativ måte å overtenke på. Hvis du har noe du gleder deg veldig til, for eksempel en reise eller en fest, kan man jo bruke mye tid på å tenke og planlegge alt ned til den minste detalj. Dette er ofte positivt ladet, og altså ikke et problem. Dessverre er det den negative varianten som ofte får mest plass, og det er også den som skaper mest problemer.

– Det kan være tanker som; Hvorfor sa jeg det? Alle hørte at jeg sa noe feil. Hva mente hun med det blikket? Det er nesten som å ha fylleangst uten å ha vært på fylla, forteller hun.

Grubling kan forsterke psykiske vansker

Å kverne på de samme tankene om og om igjen er rett og slett unødig grubling og bekymring. Mens bekymringer ofte fokuserer på hva som kan gå galt i fremtiden, er grublingen mer rettet mot fortiden, med fokus på hva som har gått galt, og hvorfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer