Helse:

Er du en stressdrikker?

Det første 41 år gamle Mette gjør når hun kommer hjem fra jobb, er å skjenke seg et stort glass hvitvin. Er det greit?

HELSE: Undersøkelser viser at kvinner i større grad enn menn drikker alkohol for å døyve følelser som stress og angst. FOTO: NTB scanpix
HELSE: Undersøkelser viser at kvinner i større grad enn menn drikker alkohol for å døyve følelser som stress og angst. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg gjør det hver dag, og noen ganger tar jeg også en konjakk om kvelden før jeg skal sove. I tillegg drikker jeg vin til lunsjen og til kveldsmaten i helgene. Og så drikker jeg mer hvis jeg er på fest eller sammen med venninner.

Alt i alt mener Mette at hun i snitt drikker tolv alkoholenheter i uken, og hun har ikke tenkt å kutte ned.

– Når jeg kommer hjem fra jobb, har jeg vært i jobbmodus og i full fart hele dagen, og da vil jeg gjerne komme over i et annet modus. Så når jeg er kommet innenfor døren hjemme, satt fra meg vesken og kippet av meg skoene, drikker jeg et stort glass hvitvin, og det får pulsen min til å falle, sier Mette.

Kvinner drikker for å døyve følelser som ubehag

Hun er ikke den eneste som føler at hun trenger alkohol for å komme inn i det giret hun ønsker. For eksempel har undersøkelser vist at mange unge bruker alkohol når de skal ha sex.

Christina Bølling er sexolog og jobber som helseredaktør i det danske magasinet Femina. I studietiden gjennomførte hun en studie av unge danskers sexvaner, der det også ble spurt om alkohol, sex og følelser.

– Den viste ikke overraskende at ni av ti unge i alderen 16–25 år var fulle når de hadde sex, selvfølgelig også fordi det var snakk om one night stands. De eneste som ikke var alkoholpåvirket i forbindelse med sex, var unge mennesker som hadde en annen religiøs og kulturell bakgrunn. Og en stor amerikansk studie av unges sexvaner viser det samme. Unge opplever at ecstasy, marihuana og alkohol resulterer i økt sexlyst. Det interessante er at grunnen til at sex føles bedre, er at de føler seg mer tiltrekkende. 67 prosent svarte at de følte seg mer tiltrekkende når de hadde drukket. Problemet var at de følte det motsatte når de ikke var beruset. De var egentlig usikre og sjenerte, og jentene hadde vanskelig for å gi uttrykk for hva de egentlig likte.

Forskningen viser også at kvinner i større grad drikker for å døyve følelser som ubehag. Det forteller Morten Hesse, som er psykolog og lektor på Center for Rusmiddelforskning ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

– I forskningslitteraturen kan du se at kvinner i større grad rapporterer om stress, ubehag og angst, mens menns alkoholforbruk i høyere grad er koblet sammen med aggressivitet og impulsivitet, sier han.

Men hvor går grensen for når det er greit å døyve følelser med alkohol? Ifølge Morten Hesse er det ikke mange som vil innrømme at de drikker for å døyve følelser.

– De fleste vil si at de drikker for å få det gøy, spennende eller fordi det smaker godt. Og det er jo i høy grad understøttet av vår kultur: at alkohol er noe vi drikker for å vise vennlighet, mot og nysgjerrighet overfor verden. Og dette er det greit å si, mens det er mindre akseptabelt å si at det er et plaster på et sår. De færreste vil for eksempel innrømme at de drikker en halv flaske rødvin fordi de er lei seg eller savner en kjæreste. Det er mer tabubelagt.

– Hvis alkoholforbruket påvirker omgivelsene dine, er det et klart tegn på at du må roe ned

Men hva mener psykologen? Er det greit å drikke en halv flaske rødvin fordi man er trist?

– Det er ingen sterke helsemessige grunner til å drikke ut fra et kroppslig synspunkt. Men det kan finnes noen harmløse grunner til å drikke hvis du har et solid repertoar av alternativer for å håndtere livets problemer. Så hvis du kan være sammen med mennesker uten alkohol og få hjelp med dine problemer der, så er det ikke så farlig å bruke alkohol. Så du kan si at hvis du har flere strategier å velge mellom når du opplever problemer, kan det være greit, mens alkoholen risikerer å bli et problem hvis du har færre strategier.

– Er det greit å drikke for å få lyst på sex?

– Det høres ikke ut som et godt sexliv hvis man må være i bedøvd tilstand og litt på siden av seg selv for å være intim med et annet menneske. Det betyr ikke at man ikke kan drikke et par glass vin eller øl og så elske med hverandre. Men hvis det alltid skal være alkohol involvert, så skaper det en distanse, sier Morten Hesse og påpeker at det avgjørende er om alkoholen er et must for å kunne takle situasjonen. Hvis den er det, mener han at man bør ta grep.

– Hvis man drikker for å holde ut familiefesten, kan man kanskje prøve noe annet i stedet. Kanskje kan man trekke seg litt unna og leke med barna i stedet for å bedøve seg med alkohol. Det er mange ulike løsninger.

I Morten Hesses forskning arbeider han med diagnosen «alkoholrelatert lidelse», og her handler det ikke så mye om hvor mye man drikker, men mer om hvilket forhold man har til det man drikker.

– Det er noen kriterier som gjelder, og man snakker ikke om at man har eller ikke har «alkoholrelatert lidelse», men at man kan ha liten risiko, og at risikoen stiger desto flere av kriteriene man oppfyller. Men det er altså ikke en bestemt grense for når det er en lidelse, sier han og forteller om kriteriene.

For eksempel er det å tåle mer og mer alkohol et tegn på at man er i ferd med å miste kontrollen. Akkurat som hvis man har til hensikt å ta et glass, men ender med å drikke hele flasken. Et annet er at man har en subjektiv trang til alkohol der det føles ubehagelig å skulle holde igjen. Eller at det «kryper» inn og forstyrrer hverdagen, for eksempel ved at man har litt vondt i magen eller i hodet på jobb dagen etter at man har drukket. Eller hvis det er konflikter om ens alkoholforbruk hjemme.

Og særlig det siste er et sikkert tegn på at den måten man drikker på, er problematisk. Som Morten Hesse sier:

– Hvis alkoholforbruket påvirker omgivelsene dine, er det et klart tegn på at du må roe ned.

- Jeg liker ikke å bli full

Og hva så med Mette? Synes hun at hun har et problem?

– Nei. Helsemyndighetene vil nok mene at jeg bør velge en annen løsning, men jeg har for eksempel prøvd å meditere i et kvarter, men det fungerer bare ikke i en hverdag med tre barn. Det er lettere med et glass hvitvin. Og hvis jeg ikke får det glasset, vil jeg ha vanskelig for å falle til ro.

– Og det hvitvinsglasset jeg drikker om ettermiddagen, drikker jeg samtidig med at mannen min også drikker et. Og mens vi gjør det, får vi oss en god prat. Vi har prøvd å drikke en kopp te i stedet, men det er bare ikke det samme. Mannen min drikker også et glass vin til kveldsmaten senere, og han skjenker også alltid et til meg, men i hverdagen ender jeg vanligvis med å helle det ut i vasken etterpå, for jeg liker ikke å bli full, sier hun.

Hva så med dem som ikke kan ha sex uten å være full? Det er et problem, mener sexolog Christina Bølling.

– Sett fra et sexologisk synspunkt er det ikke bra. For sex og følelser henger sammen, og uansett hva vi tror, så er det å ha sex en inngang til følelseslivet vårt. Og når vi lyver om våre følelser, er det jo oss selv vi «voldtar», og det føles pinlig. Og dette gjelder ikke bare de unge. Mange voksne kvinner har sex uten egentlig ha lyst, fordi «sex skal man jo ha», og akkurat det elementet er nesten blitt verre etter den seksuelle frigjøringen, fordi det ligger implisitt at frigjøring automatisk betyr mer sex, men det kan jo også bety retten til selv å bestemme. Sexlysten hos kvinner er annerledes enn hos menn, og den skal man ikke «fucke» med. Den kan være sterk og langt dypere og mer tilfredsstillende enn menns. Men den kan også forsvinne på sekundet og aldri vende tilbake hvis den ikke håndteres på rett måte. Og når kvinner ikke får den intimiteten som de egentlig ønsker, mister de ofte lysten på sex. Det spørsmålet man bør stille seg som kvinne, er: Hvor stor er lysten min uten hjelpemidler? Og hva skal til for at den naturlige lysten vokser og lever?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer