Vennskap:

Er du en vennskapsperfeksjonist?

- Relasjoner blir bedre av å bli testet, litt skadet og så reparert, sier psykologspesialisten.

STILLER HØYE KRAV: Noen stiller veldig høye krav til vennskapene de er i, og forventer kanskje litt vel mye av sine nærmeste. FOTO: NTB
STILLER HØYE KRAV: Noen stiller veldig høye krav til vennskapene de er i, og forventer kanskje litt vel mye av sine nærmeste. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Som barn er det nok å si «Vil du være med og leke i sandkassen?», også er man plutselig bestevenner og leker sammen resten av dagen. Som voksen stiller de fleste av oss litt strengere krav til hvem vi blir venn med. Felles interesser, lik humor og god kjemi er som regel noe vi ønsker oss i en god venn.

Det er derimot ikke uvanlig å være en vennskapsperfeksjonist, altså at du stiller litt vel strenge krav til vennene dine. Husk at det ikke er mulig å finne én venn som dekker alle behov.

Det er lite realistisk at venninna di som nettopp fikk en baby skal være like tilgjengelig for en bytur som tidligere, og det er lite realistisk at din single og festglade venninne vil tilbringe hver lørdag i sofaen med en film på TVen. Det er heller ikke alle som er like flinke til å åpne seg, og mange blir ukomfortable av å snakke om følelser.

Det er heller ikke slik at det ikke kan være et godt vennskap om du for eksempel stemmer Høyre og venninna di stemmer Rødt, tvert imot kan det bli et veldig godt vennskap om du gir det en sjanse. Bare tenk hvor mange spennende diskusjoner dere kan ha så lenge dere respekterer ulikhetene mellom dere.

Ideen om at et vennskap må være perfekte kan ødelegge for mange, og det kan hjelpe å gi slipp på illusjonen om perfeksjon.

TRENGER ULIKE VENNER: Mange av oss er nok litt opptatt av å finne den ene bestevennen, men ofte kan det være litt godt å kunne spille på flere slik at man ikke overbelaster vennskapet, sier eksperten. FOTO: NTB
TRENGER ULIKE VENNER: Mange av oss er nok litt opptatt av å finne den ene bestevennen, men ofte kan det være litt godt å kunne spille på flere slik at man ikke overbelaster vennskapet, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Vanskelig å finne én venn som dekker alle behov

- Det første jeg spør meg selv om er hva er et perfekt vennskap? Det som oppleves som perfekt for meg, trenger ikke nødvendigvis oppleves som perfekt for deg. Her har vi alle personlige preferanser, så å lage en mal på et vennskap er tilnærmet umulig.

Det sier Christine Otterstad som er coach og mentaltrener til KK.

Et vennskap vil også være under konstant bevegelse og flyt i takt med selve livet og vår egen personlige utvikling, noe som enda sterkere understreker at en mal eller fasit på et vennskap er problematisk.

- Det er også vanskelig å finne én venn som dekker alle behov, så ofte kan det være fint å ha flere i livet sitt som dekker ulike behov. Mange av oss er nok kanskje litt opptatt av å finne den ene bestevennen, men ofte kan det være litt godt å kunne spille på flere slik at man ikke overbelaster vennskapet, sier Otterstad.

Et godt vennskap er basert på gjensidig respekt, både for forskjelligheter og for likheter. Man bør gi hverandre rom og toleranse for både uenigheter og for at livet kan leves på andres måter enn det du ville valgt.

- Mine egne beste venninner har aldri forsøkt å forandre meg, selv om vi ofte kan være uenige. Vi legger godviljen til, og raushet er stikkordet her. Et raust vennskap vil jeg si rommer høy toleranse for ulikheter og for å være seg selv, sier hun.

TRYGGHET: - Et godt vennskap kjennetegnes av at man føler seg trygg sammen. At det bringer en følelse av varme eller ro på innsiden å være i relasjonen, sier psykologspesialisten. FOTO: NTB
TRYGGHET: - Et godt vennskap kjennetegnes av at man føler seg trygg sammen. At det bringer en følelse av varme eller ro på innsiden å være i relasjonen, sier psykologspesialisten. FOTO: NTB Vis mer

Konflikt gjør relasjonen tryggere

- Må vennskap være perfekte for å være gode?

- Ingenting varig i livet er perfekt, heller ikke vennskap. Relasjoner blir bedre av å bli testet, litt skadet og så reparert. Selv synes jeg noe av det skumleste jeg gjør er å ta opp med venner at jeg har blitt såret eller provosert av noe de har sagt, gjort eller ikke gjort. Samtidig er det etter slike samtaler at relasjonen har blitt tryggere, dypere og mer meningsfull for meg.

Det sier Emma Johannessen, som er psykologspesialist ved IPR til KK.

Det å ha en konflikt er naturlig og det å erfare at man kan komme gjennom en konflikt, enten det en liten misforståelse eller en reel uenighet, er godt for relasjoner. Ingen mennesker er perfekte og dermed blir vennskap satt på prøve konstant.

- Et godt vennskap kjennetegnes av at man føler seg trygg sammen. At det bringer en følelse av varme eller ro på innsiden å være i relasjonen. Samtidig syns jeg det er et poeng at det tar mye tid å komme til tryggheten, kanskje flere år, og den er ikke alltid der konstant, sier Johannessen.

Vi trenger også forskjellige typer vennskap i ulike faser. Det er godt å ha venner som er nære, men også venner som ikke er så nære som vi har det gøy sammen med.

- Vi trenger ulike typer vennskap i ulike mengder i ulike faser av livet, forklarer hun.

VI ØNSKER TILHØRIGHET: Alle mennesker ønsker tilhørighet og tilknytning til andre mennesker. Dette er et grunnleggende psykologisk behov for oss, som er med oss fra vi blir født. FOTO: NTB
VI ØNSKER TILHØRIGHET: Alle mennesker ønsker tilhørighet og tilknytning til andre mennesker. Dette er et grunnleggende psykologisk behov for oss, som er med oss fra vi blir født. FOTO: NTB Vis mer

Må ikke alltid være enige

- Hva er et perfekt vennskap? Er det å alltid være enig? At det alltid er harmoni? Det kan faktisk være motsatt. Fullstendig enighet og harmoni kan være et tegn på at noe er usunt i relasjonen. Hvis det alltid er enighet, kan det være at en eller begge føyer av for å unngå disharmoni eller konflikt.

Det sier psykolog Tove Helene Edvardsen til KK.

Alle mennesker ønsker tilhørighet og tilknytning til andre mennesker. Dette er et grunnleggende psykologisk behov for oss, som er med oss fra vi blir født. Som spedbarn knytter vi oss til våre omsorgspersoner, og senere i livet til våre nærmeste venner og partnere.

- Å bli avvist eller havne i konflikt med våre nærmeste oppleves svært belastende for mange. For våre formødre- og fedre var våre nærmeste vårt sikkerhetsnett og beskyttelse, både emosjonelt og fysisk. Det å bli utstøtt av gruppen og fellesskapet var den sikre død, så frykten for avvisning ligger dypt forankret i vår felles biologi, forklarer Edvardsen.

Derfor kan frykten for å rokke ved eller miste vennskapsrelasjoner oppleves så skremmende at vi ikke tør å uttrykke uenighet.

ULIKE FASER I LIVET: Mange vennskap kan fint overleve perioder med mindre kontakt, men det er viktig at den andre har en forståelse av hvorfor du ikke er så tilgjengelig nå som du har vært før, og at det ikke handler om at det er noe galt med vennskapet. FOTO: NTB
ULIKE FASER I LIVET: Mange vennskap kan fint overleve perioder med mindre kontakt, men det er viktig at den andre har en forståelse av hvorfor du ikke er så tilgjengelig nå som du har vært før, og at det ikke handler om at det er noe galt med vennskapet. FOTO: NTB Vis mer

Vennskap krever mot og raushet

- Et godt vennskap handler i stor grad om trygghet. Trygghet for at den andre aksepterer deg, og for at vennskapet ikke står på spill om man har ulike meninger eller er uenige, sier Edvardsen.

En slik trygghet opparbeides over tid og med erfaring, og krever både mot, nysgjerrighet og raushet.

Vennskap krever mot til å uttrykke uenighet, nysgjerrighet til å utforske ulike meninger og holdninger, og raushet til å akseptere at hun eller han kan ha andre meninger enn deg, og at det er helt greit.

Vær åpen om ulike faser i livet

Gode vennskap kjennetegnes av at begge investerer tid, bygger tillit og har gjensidighet i relasjonen. I tillegg kjennetegnes gode vennskap av at man kan håndtere vanskelige perioder og til og med krangling og konflikt dersom det oppstår.

- Noen perioder i livet kan være krevende, og innebære at du har mindre kapasitet og overskudd til selv nære venner. I noen vennskap vil dette være helt uproblematisk fordi dere for eksempel er i lignende livsfase, at begge har fått barn eller har en krevende jobbperiode, og dere derfor har en naturlig forståelse og aksept for hvorfor dere ikke har så mye kontakt, sier Edvardsen.

For andre kan slike perioder medføre en stor prøvelse for vennskapet. I slike tilfeller kan det være nødvendig å fortelle hvorfor du ikke kan være så emosjonelt og fysisk tilgjengelig i akkurat denne fasen i livet.

Mange vennskap kan fint overleve perioder med mindre kontakt, men det er viktig at den andre har en forståelse av hvorfor du ikke er så tilgjengelig nå som du har vært før, og at det ikke handler om at det er noe galt med vennskapet.

- I tillegg er det godt å vite at det kommer en tid der du har mer overskudd og tid til å investere i vennskapet igjen, og at du er der om det virkelig trengs, sier hun.

BRA FOR HELSEN: - Gode vennskap fungerer som en buffer mot psykiske problemer og lidelser, sier eksperten. FOTO: NTB
BRA FOR HELSEN: - Gode vennskap fungerer som en buffer mot psykiske problemer og lidelser, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Gjensidighet er viktig

Gjensidighet i relasjoner er et viktig lim, at det er en balanse mellom hva du gir og tar i relasjonen. Det må være en gjensidighet i tid og kapasitet man investerer, og en gjensidighet mellom å gi og ta imot støtte i relasjonen.

- Nære vennskap kan tåle ubalanse i perioder, for eksempel at den ene har behov for ekstra støtte i vanskelige faser, men det må være en gjensidighet over tid. I gode vennskap skal du også kunne be om og motta støtte når du trenger det, sier Edvardsen.

Gode vennskap er helt essensielt for både vår mentale og fysiske helse. Å ha gode venner er funnet å både fremme glede og lykkefølelse, sterkere selvfølelse og følelse av mening. I tillegg er gode venner viktig for hvordan vi formes og vokser gjennom livet.

- Gode vennskap fungerer som en buffer mot psykiske problemer og lidelser. I tillegg har forskning også avdekket en sterk sammenheng mellom gode vennskap og lavere blodtrykk og stressnivå, og til og med lenger forventet levealder, forteller hun.

Så hvorfor ikke investere tid og energi i å pleie gode vennskap? Det er trolig en av de klokeste investeringene du gjør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer