Fruktbarhet:

Er du i 30-årene og bekymret for fruktbarheten din?

- På mange måter kan det nok sies at frykten for nedsatt fruktbarhet med økende alder er overdreven, sier professor.

FRUKTBARHET: Har klokka begynt å tikke og bekymringene begynt å stige? Du bør ikke vente for lenge med å få barn. FOTO: NTB Scanpix
FRUKTBARHET: Har klokka begynt å tikke og bekymringene begynt å stige? Du bør ikke vente for lenge med å få barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Nå er det kanskje på tide å finne drømmemannen», sa gynekologen min til meg sist jeg avla henne et besøk. Og når man befinner seg i midten av 30-årene uten en eneste fødsel å vise til så må man nesten regne med å få høre slikt.

30-årene kan være en ganske fin alder, spør du meg. Men dersom du ønsker deg barn og ennå ikke har fått satt i gang så hører du kanskje klokka tikke. Eller bjeller ringer. Eller alarmer som går.

Men hvor lenge kan du egentlig trykke på den «snooze» knappen når det kommer til fruktbarheten din?

– Allerede fra 25-årsalderen begynner fruktbarheten gradvis å gå ned, men spesielt fra rundt 37 årsalderen. For menn er det heller godt etter 50-årsalderen. Men man ser at når kvinner prøver å få barn etter 30 tar det ofte også lengre tid før de blir gravide, sier Mette Haase Moen, gynekolog og professor ved NTNU, til KK.

LES OGSÅ: Hvorfor er så mange kvinner barnløse?

Få barn med en mann som er yngre

I en dansk undersøkelse fra 2013 fant forskere ved Aarhus Universitet ut at kvinner i alderen 35-40 år er nesten like fertile som kvinner i alderen 20-24 år, og at kvinner er mest fertile i alderen 30-34 år. Med andre ord så det ut til at fertiliteten synker først i slutten av 30-årene.

Men det var ikke det eneste forskerne fant. Undersøkelsen viste nemlig at også mannens alder hadde noe å si for sjansene for graviditet.

Sædkvaliteten faller riktignok mindre enn kvinners fertilitet, men kvinner i 40-årene kan øke sjansene sine ved å få barn med menn som er yngre enn dem selv.

Nyere studier tyder derimot på at menns sædkvalitet er langt dårligere enn tidligere, og dette kan også være en årsak til at flere sliter med å få barn i dag.

LES OGSÅ: Dette påvirker mannens sædkvalitet

TAR LENGRE TID: Når kvinner prøver å få barn etter 30 tar det ofte lengre tid før de blir gravide. Foto: Scanpix.
TAR LENGRE TID: Når kvinner prøver å få barn etter 30 tar det ofte lengre tid før de blir gravide. Foto: Scanpix. Vis mer

Avhenger av når du kommer i overgangsalderen

En av landets fremste eksperter på reproduksjonsmedisin og fruktbarhetsspørsmål, Tom Gunnar Tanbo, professor i Obstetrikk og Gynekologi ved Universitetet i Oslo, kan fortelle at selv om kvinners fruktbarhet avtar allerede fra 20 årene av, har det nok ikke så stor betydning med mindre man er en av dem som kommer tidlig overgangsalder.

– På mange måter kan det nok sies at frykten for nedsatt fruktbarhet med økende alder er overdreven. Det har med hvordan man leser statistikk, sier han til KK.

Det som er viktig i forhold til fruktbarhet er når man går i overgangsalder (menopause).

– Det har tidligere vært foretatt undersøkelser som antyder at man ikke er i stand til å få barn de siste 10 årene før man går i menopause, og det uavhengig av når man når menopause. Det vil si at en kvinne som kommer i overgangsalderen når hun er 45 år gammel (som er 5-10 prosent av oss) da vil være ute avstand til å få barn fra hun er 35 år gammel, og vil ha nedsatt fruktbarhet fra hun er 25, forklarer Tanbo.

Dessverre kan man ikke forutsi når overgangsalderen kommer for den enkelte kvinne, men norske kvinner kommer i gjennomsnitt i overgangsalderen når de er 51 år.

LES OGSÅ: De fleste barn med Downs-syndrom fødes av yngre mødre

40-ÅRENE: Hele 97 prosent av gravide kvinner i 40-årene føder friske barn. FOTO: NTB Scanpix
40-ÅRENE: Hele 97 prosent av gravide kvinner i 40-årene føder friske barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Økende risiko for kromosomfeil

Kvinner er født med anlegg for et visst antall egg, og når disse er brukt opp starter overgangsalderen.

– Kvinners fruktbarhet avtar som følge av at antall egganlegg avtar, og de som er igjen blir i økende grad unormale; det vil si får kromosomfeil. Det siste kan medføre at man i større grad har problemer med å bli gravid, har økt risiko for å spontanabortere, og få barn med misdannelser knyttet til kromosomfeil, forteller han.

Sannsynligheten for å føde barn med misdannelser knyttet til kromosomfeil øker rundt 20 ganger fra begynnelsen av 30-årene til midten av 40-årene.

– Likevel vil hele 97 prosent av barn født av kvinner i midten av 40-årene være friske. Derimot vil halvparten av alle kvinner som blir gravide i midten av 40-årene abortere, mens bare 10-15 prosent vil abortere i begynnelsen av 30-årene, sier Tanbo.

Hos menn er det noe annerledes fordi de danner spermier gjennom hele livet sitt.

– Men også her ses en viss nedgang i fruktbarhet, særlig etter fylte 50 år. Det eldste verifiserte farskapet er visstnok hos en amerikaner som var 93 år, forteller han.

LES OGSÅ: Overvektige sliter med å få barn: - De sitter på kontoret mitt og gråter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer