Mensentruser:

Er du klar for mensentrusa?

- Menstruser og menskopp føyer seg inn i rekken av produkter som gjør det lettere å kaste mindre, sier Framtiden i våre hender.

MENSENTRUSER: I gamle dager var bindene av bomull og ble vasket og brukt om igjen. Nå kommer mensentrusa - som også kan brukes om og om igjen. FOTO: THINX
MENSENTRUSER: I gamle dager var bindene av bomull og ble vasket og brukt om igjen. Nå kommer mensentrusa - som også kan brukes om og om igjen. FOTO: THINX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tamponger og bind er ikke lenger eneste løsningen når mensen kommer. Menskoppen har vi kjent noen år, men nå kommer trusene som skal være både truse og bind i ett, og som kan vaskes og gjenbrukes. Såkalte period proof panties er blitt en snakkis både i USA og Asia. Men hvordan er engasjementet her hjemme? Og hva skal vi kalle denne nye oppfinnelsen.

- Vi kan godt kalle det mensentruser, sier Neha Naveen, forfatter, mensaktivist og en av bidragsyterne i boken Mensen. Hun utdyper?

Hvorfor ikke? Vi har mensen. Det er truser vi har på mens vi har mensen. Vi må ikke skamme oss over verken ordet mensen eller at vi faktisk har mensen. Det var ikke uten grunn at det for noen år siden fantes en kampanje som het #dethetermensen, sier Naveen.

Selv er hun stor tilhenger av menskoppen, og tror at en slik truse kunne vært ganske ålreit når det går mot slutten av mensen og man blør mye mindre. Også når man har perioder med mye utflod. Fordi det kan være ordentlig irriterende med utflod også, men det gidder hun ikke å bruke menskoppen til.

Hun poengterer også at det å bruke truseinnlegg dessuten er like irriterende og forsøplende som bind og tamponger.

Jeg kunne tenkt meg både mensen - og utflodstruser, sier Naveen.

LES OGSÅ: Mensen påvirker treningen din

POSITIV: Mensaktivist Neha Naveen er ikke fremmed for å prøve de nye menstrusene, men sverger foreløpig til menskopp. FOTO: Privat
POSITIV: Mensaktivist Neha Naveen er ikke fremmed for å prøve de nye menstrusene, men sverger foreløpig til menskopp. FOTO: Privat Vis mer

Miljøhensyn, i dobbelt forstand

Kari Hilde Juvkam, spesialist og godkjent veileder i allmennmedisin, som har skrevet bøker om gynekologi og er opptatt av å gi relevant helseinformasjon til kvinner, har ikke hørt om slike truser tidligere og kan derfor ikke gi noen medisinsk vurdering, men mener dette må være et positivt bidrag.

Den første tanken som slår meg er om dette faktisk er en nyvinning i forhold til miljøhensyn? Tampong og bind representerer jo en «søppelbyrde». Disse trusene kan etter det jeg forstår brukes mange ganger. Produseres de av nedbrytbart materiale? Hva er de produsert av? sier Juvkam.

Det neste jeg tenker på er om den for noen kan være vevsirriterende? Eller kanskje mindre vevsirriterende? sier hun.

Med vevsirriterende mener hun tett og klamt som kan gi kløe og svie ev eksem. Syntetiske truser og stadig bruk av truseinnlegg kan gi dette.

Britt-Ingjerd Nesheim, professor emeritus i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Kvinneklinikken i Oslo samt styreleder i Sex og samfunn som fungerer som et nasjonalt ressurssenter, har heller ikke hørt om trusene før hun klikker seg inn på lenker hun får tilsendt av oss.

For meg ser da dette ut som det bare er et «innsydd bind» i trusen, men hvis det sitter godt, absorberer godt og tydeligvis kan vaskes og brukes om igjen, ser det da riktig kjekt ut. Godt mulig bedre å ha på seg enn et bind, sier Nesheim.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om sex og mensen

Miljøvennlig tiltak

Kari Hilde Juvkam fraråder prinsipielt likevel truseinnlegg og bind for utflod. Fordi utflod er normalt, noen har lite og noen har mye. Det er en rensende «flod» som holder underlivet rent.

Syntetiske truser og bind, som har en tett barriere kan gi uheldig irritasjon i vulva og vagina og faktisk gi en vond sirkel med økt utflod, kløe og irritasjon.

Gynekologene er pragmatisk innstilt til trusene.

– Jeg vil tro at en slik truse vil være en løsning for noen og uaktuelt for andre. Vi kvinner er individualister både kroppslig og mentalt, ser Juvkam.

– Jeg måtte flire litt: verden går i sirkel. Da min mor var ung, på begynnelsen av forrige århundre, var bindene av bomull, de var strikket, og de ble vasket og brukt om igjen. Men de satt dårlig og gnaget. Dette er sikkert bedre, sier Nesheim.

Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, kan for øvrig bekrefte at slike truser er et miljøvennlig tiltak.

– Det er veldig bra med tiltak som gjør at vi damer enkelt kan få ned forbruket av engangsprodukter som bind og tamponger. Menstruser og menskopp føyer seg inn i rekken av produkter som gjør det lettere å kaste mindre, sier Riise.

– Noen av innleggene i trusene er laget av syntetiske materialer, som kan avgi mikroplast under vask. Vi anbefaler å bruke vaskeposer, for eksempel Guppyfriend, når man vasker syntetiske plagg. Vaskeposer er viktige for å redusere marin plastforsøpling, ved at de fanger opp mikroplasten sånn at den ikke skyldes ut i avløpet, utdyper hun.

Produsenter

Her er noen firmaer som har spesialisert seg på menstruser (period proof panties). Merk at det finnes to typer og at noen er kombinasjoner av begge, det er truser som holder bind på plass og truser som er laget av spesielle materialer som absorberer og hindrer lekkasje, og som helt eller delvis kan erstatte bind og tamponger.

 • Thinx
 • PantyProps
 • Lunapads
 • Anigan
 • Dear Kate
 • Knix
 • Vv SkiVvys
 • Modibodi: Sender ikke til Norge, men til flere land i Europa.

Kilde: menstrualcupsreviews.net

Selskapet Thinx, som er store på mensentruser, har nå også kommet med truser i økologisk bomull.

Kari Hilde Juvkam oppfordrer alle til å sjekke hvilke materialer trusen er laget av.

– Det er en veldig god idé dette, men én kommentar: Det er ikke greit å legge sølv i «bleien». Det er ikke farlige bakterier i mensblodet og bakteriedrepende stoffer (sølv) er unødvendig.

Under sterke blødninger skifter man bind ofte. Vi kontaktet Thinx for å høre hvordan man løser det og andre situasjoner- rent praktisk.

- Trenger vi å skifte truser flere ganger om dagen, og kjøpe en hel haug av dem?

- Hver menstruasjonssyklus er unik og ulik, som er grunnen til at vi har designet en serie med ulike modeller som holder på en mengde blod tilsvarende to og en halv tampong. Det vil si at for noen som ikke har svært kraftige blødninger, eller som bruker trusen som en ekstra sikkerhet i tillegg til en kopp eller tampong, så er det ikke nødvendig å bytte undertøy i løpet av dagen. Vi anbefaler likevel et «syklus –sett» med flere par, som er grunnen til at vi sier «kjenn din flod», sier administrerende direktør (CEO) i THINX, Maria Molland Selby.

Er det ikke ekkelt å la vaskemaskinen ta alt blodet?

- Vi anbefaler å rense trusen i dusjen eller vasken før du vasker den i kaldt vann, så når du putter den i maskinen er det ikke snakk om mye blod, sier Selby.

- Vil det ikke være som å sitte i et basseng av blod?

- Takket være vår fire lags teknologi som består av fire ultratynne mikro –lag som alle jobber sammen for å absorbere vil du føle deg frisk og tørr hele dagen. Vi utviklet teknologien i over tre år før vi lanserte produktet for å være sikre på at trusene er fullstendig antimikrobielle og absorberende og hindrer fuktighet og lekkasje.

- Hva med miljøet der nede når det blir så fuktig?

Igjen, tilbake til vår fire lags teknologi, så er hele det første laget som er i kontakt med huden din av bomull. Det trekker til seg fuktighet og er behandlet med et antimikrobielt middel (sølv) i stoffet for å forebygge utvikling av både lukt og bakterier, legger Selby til.

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

Søppelbyrde

 • Over 12 milliarder innlegg og tamponger blir kastet årlig.
 • En kvinne bruker i snitt 11.000 bind, tamponger og truseinnlegg i løpet av et liv.
 • iKilde: Maria Molland Selby, THINX CEO
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer