Helseangst

Er du konstant redd for å bli alvorlig syk?

Helseangst er en av de vanligste formene for angst.

FRYKT: – Helseangst er en av de mest vanlige formene for angst, og de aller fleste har det i større eller mindre grad, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: Shutterstock
FRYKT: – Helseangst er en av de mest vanlige formene for angst, og de aller fleste har det i større eller mindre grad, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser et innslag på nyhetene om livmorhalskreft og tenker umiddelbart at i morgen bør du bestille time for en celleprøve, det er tross alt en stund siden sist. Så kjenner du at du har litt vondt i hodet og tenker «herregud, tenk om det er hjernesvulst?». Kjenner du deg igjen?

De fleste av oss ønsker jo helst å leve et langt og godt liv med god mental og fysisk helse, så da er det kanskje ikke så rart at vi alle kan bli litt redde for å bli alvorlig syke. Og for noen kan denne frykten bli så stor at det går ut over livskvaliteten.

– Helseangst er en av de mest vanlige formene for angst, og de aller fleste har det i større eller mindre grad. Det er en gradvis overgang fra vanlig bekymring over å bli syk, til det man kaller hypokondri, sier psykolog Grethe Nordhelle til KK.no.

Hun har blant annet skrevet boken «Angstens røtter. Eksistensiell forståelse og mestring», sammen med kollega U.S. Sakhi, og forteller at angst er en naturlig del av livet som i små doser kan være sunt for oss.

– I små porsjoner kan angst skjerpe oss slik at vi blir mer påpasselige, men om det blir for mye av det så kan det gjøre hverdagen vanskelig, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer