Krystallsyke:

Er du mye svimmel? Da kan det hende du har krystallsyke

Det er ikke farlig, men svært ubehagelig. - Kan gi en konstant opplevelse av ustøhet, sier ekspert.

KRYSTALLSYKE: I slutten av november meldte Slottet at kronprinsesse Mette-Marit har fått påvist krystallsyke. Foto: NTB Scanpix
KRYSTALLSYKE: I slutten av november meldte Slottet at kronprinsesse Mette-Marit har fått påvist krystallsyke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med kraftige svimmelhetsanfall kan det være du har krystallsyke, som faktisk er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Dette er ikke farlig, men svært ubehagelig, og mange får sykdommen igjen og igjen.

Men hva er egentlig disse krystallene?

- Krystallene er egentlig otolitter («øresteiner»), det vil si små kalsiumkarbonatkrystaller som befinner seg i det indre øret og som på mange måter fungerer som små lodd, som gjør at hjernen kan oppfatte hodets stilling og bevegelser, forteller Frederik Goplen, ved Nasjonal kompetansetjeneste for vestibulære sykdommer, Haukeland sykehus i Bergen.

LES OGSÅ: Mange kvinner sliter med migrene

Kjennes ut som du beveger deg lenge etter at du har stoppet

Det indre øret, er delen av øret som blant annet kontrollerer balanse. Buegangene i det indre øret har som jobb å sende signaler til hjernen om at hodet ditt er i bevegelse, slik at vi klarer å se skarpt samtidig som vi beveger på hodet. Det som skjer ved krystallsyke er at øresteinene løsner og ramler inn i en buegang, slik at den ikke fungerer slik den skal. Dette kan igjen føre til kortvarige svimmelhetsanfall når du beveger på hodet.

- I indreøret på hver side finnes det et lite væskefyllt organ som heter utriculus. Inne i dette organet ligger en krystall som stadig slipper små krystaller av materialet kalsiumkarbonat. Disse bitene skal normalt løses opp av seg selv, men i noen tilfeller rekker de ikke å løses opp raskt nok og kan da forflyttes in i en av de tre buegangene som finnes på hver side, forklarer øre-nese-hals-spesialist Karl Nordfalk.

Han forklarer at svimmelheten kommer av at krystallene gjør at buegangen registrerer bevegelse uten at du beveger på hodet ditt.

- I buegangene skal det normalt sett ikke finnes noe annet enn væske. Hvis det kommer inn krystaller i buegangene kommer de til å forflytte seg mot det laveste punktet til enhver tid. Når væsken inne i buegangene forflytter seg opplever personen at hodet forflytter seg, forklarer han.

Om du beveger på hodet, slik at krystallene kommer i bevegelse, vil du da kunne oppleve at det kjennes som om hodet er i bevegelse i 15 til 40 sekunder etter at bevegelsen egentlig har stoppet.

- Krystaller inne i buegangene kan også gi en konstant opplevelse av ustøhet.

LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full

Vanligere med alderen

Ifølge Helsedirektoratet er krystallsyke vanligere jo eldre vi blir. Hva som er årsaken er ofte ukjent, men hodeskader og betennelsestilstander i øret kan øke risikoen. Det samme kan D-vitaminmangel.

Krystallene skal egentlig løse seg opp av seg selv, men ved krystallsyke skjer altså ikke dette så fort som det skal. I de fleste tilfeller vil de imidlertid løse seg opp i løpet av 14 dager, uten behandling, så de fleste blir friske igjen av seg selv.

- Hos noen kan det ta lenger tid før det løses opp og da kan det trenges hjelp av helsepersonell som er spesialisert på behandling av krystallsyke, sier Nordfalk.

Om krystallene ikke løser seg opp, gjelder det å få dem ut fra buegangen.

- Det er mulig å bli kvitt krystallsyken, og de fleste blir faktisk helt friske, men sykdommen har en tendens til å komme tilbake. Noen pasienter har mye plager, sier Goplen ved Balansesenteret.

Ifølge Helsedirektoratet har man 50 prosent sjanse for å få sykdommen igjen om du har hatt den en gang.

LES OGSÅ: Husker du å rengjøre disse?

Behandles med hodeøvelser

- Behandlingen skjer oftest gjennom hodemanøvrer som skal få otolittene til å ramle ut av buegangen. Krystallsyken kan behandles av ulike helsepersonell-grupper, som leger, fysioterapeuter og kiropraktorer. Det foreligger per i dag ingen formelle krav til behandlere, og behandlingen har liten risiko for komplikasjoner, sier Goplen.

Det finnes også flere øvelser du kan gjøre hjemme, men dette skal kun gjøres etter at du har fått diagnose av lege. ØNH-spesialist Nordfalk forteller imidlertid at noen også trenger videre behandling.

- I noen tilfeller er det ikke tilstrekkelig med reponeringsøvelser.

Videre behandling kan skje hos en spesialist som har en spesiell rotasjonsstol. Denne kan også være aktuell om du har vanskelig for å gjøre reponeringsøvelsene, for eksempel om du har stiv nakke.

- En bi-aksial rotasjonsstol er tilgjengelig på seks steder i landet; på Rikshospitalet og Haukeland universitetetssykehus, samt på høyspesialiserte klinikker i Oslo og Stavanger.

LES OGSÅ: Stress gir tre av fire hodepine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer