Krystallsyke:

Er du mye svimmel? Da kan det hende du har krystallsyke

Det er ikke farlig, men svært ubehagelig. - Kan gi en konstant opplevelse av ustøhet, sier ekspert.

KRYSTALLSYKE: I slutten av november meldte Slottet at kronprinsesse Mette-Marit har fått påvist krystallsyke. Foto: NTB Scanpix
KRYSTALLSYKE: I slutten av november meldte Slottet at kronprinsesse Mette-Marit har fått påvist krystallsyke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med kraftige svimmelhetsanfall kan det være du har krystallsyke, som faktisk er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Dette er ikke farlig, men svært ubehagelig, og mange får sykdommen igjen og igjen.

Men hva er egentlig disse krystallene?

- Krystallene er egentlig otolitter («øresteiner»), det vil si små kalsiumkarbonatkrystaller som befinner seg i det indre øret og som på mange måter fungerer som små lodd, som gjør at hjernen kan oppfatte hodets stilling og bevegelser, forteller Frederik Goplen, ved Nasjonal kompetansetjeneste for vestibulære sykdommer, Haukeland sykehus i Bergen.

LES OGSÅ: Mange kvinner sliter med migrene

Kjennes ut som du beveger deg lenge etter at du har stoppet

Det indre øret, er delen av øret som blant annet kontrollerer balanse. Buegangene i det indre øret har som jobb å sende signaler til hjernen om at hodet ditt er i bevegelse, slik at vi klarer å se skarpt samtidig som vi beveger på hodet. Det som skjer ved krystallsyke er at øresteinene løsner og ramler inn i en buegang, slik at den ikke fungerer slik den skal. Dette kan igjen føre til kortvarige svimmelhetsanfall når du beveger på hodet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer