Meieriprodukter

Er du over gjennomsnittet glad i ost? Da bør du få med deg dette!

Sjekk hvor mange skiver det er greit å spise i løpet av en dag.

OST OG ANDRE MEIERIPRODUKTER: Hvor mange meieriprodukter spiser du i løpet av en dag? Ifølge eksperten er det ikke bra å spise mer enn anbefalt, da det er viktig å spise variert.  Foto: Shutterstock / stockcreations
OST OG ANDRE MEIERIPRODUKTER: Hvor mange meieriprodukter spiser du i løpet av en dag? Ifølge eksperten er det ikke bra å spise mer enn anbefalt, da det er viktig å spise variert. Foto: Shutterstock / stockcreations Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du spiser en to skiver med hvitost til frokost, et yoghurtbeger til lunsj, en pakke cottage cheese etter trening, laks med rømme til middag og en skål med kesam til kvelds. 

Har du tenkt over hvor mange meieriprodukter får du i deg i løpet av en dag - er det tre, fire eller kanskje fem? 

Vi vet at det er viktig å få i seg meieriprodukter, men hvor mange er det egentlig greit å spise i løpet av en dag? 

LES OGSÅ: Derfor bør du ta deg et glass melk i dag

Ikke bra å spise for mye meieriprodukter 

Terese Glemminge Arnesen, som er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no), forteller at det er bra å få i seg melk og meieriprodukter, da de inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. 

- Mange vet at melk og meieriprodukter er en god kilde til kalsium, men du får også proteiner, jod, fosfor, vitamin B12 og B2.

- I et gjennomsnittlig norsk kosthold kommer 67 prosent av kalsiuminntaket fra melk og meieriprodukter, resten får vi i oss fra annen mat og drikke dersom vi spiser variert. 

Hvor mange meieriprodukter er det greit å spise i løpet av en dag? 

- Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag bidrar dette til å sikre det anbefalte daglige inntaket av kalsium i et ellers sunt og variert kosthold.

- En porsjon kan for eksempel være ett glass melk, et lite beger yoghurt eller to skiver gulost på brødskiva. Andre eksempler på meieriprodukter som kan tilsvare én porsjon er: 

  • En kopp kaffe med melk
  • En skål cottage cheese toppet med nøtter og bær 
  • En porsjon havregrøt kokt på melk
  • En smoothie med syrnet melk og frosne bær 
  • Et glass sjokolademelk 
  • En porsjon frokostblanding med syrnet melk
     

LES OGSÅ: Skyr, gresk- eller laktosefri yoghurt - hva er sunnest?

Viktig å spise variert 

Videre forteller hun at det anbefales å spise variert, og ikke overdrive inntaket av noen matvarer - dette gjelder også for meieriprodukter. 

- Som med all annen mat er det viktig å spise variert og ikke for ensidig for å sikre at du får i deg det du trenger av ulike næringsstoffer i løpet av en dag. Hva som er for mye meieriprodukter vil variere fra person til person avhengig av hva kostholdet består av ellers. 

Dersom du er en av dem som spiser mer enn tre porsjoner meieriprodukter om dagen, kan det være en god idé å velge noen av de magre variantene.

- Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter inngår som en del av det daglige kostholdet. Siden meieriprodukter er en kilde til mettet fett, kan det være en fordel å velge magre varianter til hverdags. 

- Innholdet av næringsstoffer er like høyt i de magre som i de fete variantene. Det som skiller dem er innholdet av fett og kalorier, som er betydelig lavere hos de magre variantene, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer