Svømming:

Er du overvektig eller har vondt i leddene? Da kan svømming være bra for deg

Kan være lettere å starte med dersom du er utrent, sier ekspert.

SVØMMIN: Å svømme kan være bedre enn løping i noen tilfeller. FOTO: NTB Scanpix
SVØMMIN: Å svømme kan være bedre enn løping i noen tilfeller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi vet alle at kondisjonstrening er bra for å gå ned i vekt. Men et basseng er kanskje litt fjernere enn mølla? Vi har pratet med eksperter som sier at å svømme kan være vel så bra som å bruke timesvis på mølla dersom vektnedgang er målet.

Kai Becher er daglig leder ved Montebello Bad og Trim. Han forteller at vann ikke belaster ledd og muskulatur like mye som en del annen trening på land, og at man kan gjøre en del styrkeøvelser i vann med mindre risiko for skader.

- Fordi man er tilnærmet vektløs er trening i vann skånsomt for kroppen. Trening i vann kan også være gunstig i forbindelse med opptrening etter skader eller rehabilitering etter operasjon.

Etter hvert som man blir eldre og mister muskelmasse blir styrketrening viktigere og viktigere. Ved bruk av enkle hjelpemidler og «manualer» for bruk i vann, vil man få god effekt, forklarer Becher.

Svømming kan være bedre enn løping

Frode Michalsen er daglig leder ved ELIXIA Røa bad. Han forklarer at dersom du har noen kilo ekstra du ønsker å bli kvitt, kan svømming være en bedre løsning enn løping.

- Hvis du er overvektig kan svømming være et bedre alternativ enn jogging, fordi du ikke får like mye belastning på leddene i vannet. Det er en av de beste grunnene til å velge svømming i stedet for andre treningsformer, sier han.

Svømming kan altså være en god start dersom du er utrent ønsker å gå ned i vekt, og så begynne med annen kondisjonstrening senere. En annen ting som er fint med svømming er at du kan styre tempoet på en helt annen måte enn når du løper, sier Michalsen.

- Når du svømmer kan du velge å svømme rolig og lenge. Om målet er å gå ned i vekt er det snakk om å være i bevegelse en god stund for å sette i gang fettforbrenningen. Når du svømmer vil du kunne holde ut lenger, fordi du kan svømme lenge lettere enn å løpe lenge.

VEKTLØS: Svømming er mye mer skånsom med leddene dine enn annen kondisjonstrening.
VEKTLØS: Svømming er mye mer skånsom med leddene dine enn annen kondisjonstrening. Vis mer

Overvektige personer har også oftere lavere utholdenhet, og Michalsen mener derfor at svømming kan være en lettere måte komme i gang med treningen på.

- Løpeturen i skogen vil mest sannsynlig bli mye kortere enn en svømmeøkt. Om du er utrent vil svømming mest sannsynlig føles mer overkommelig enn å begynne rett på løping.

Når det kommer til kaloriforbrenning understreker Michalsen at det kommer helt an på intensiteten på økta og hvor lenge du svømmer, akkurat som alle andre treningsformer.

Men han sier at du absolutt ikke vil forbrenne mindre kalorier enn på en joggetur, generelt sett.

- Når du svømmer bruker du mer muskler enn når du løper. Under en svømmeøkt bruker du armene mye mer, i motsetning til en løpeøkt der du bruker bena mest, sier han.

LES OGSÅ: Slapp av i solsengen mens barna lærer å svømme

Styrketrening i vann er mulig

Om målet er sterkere eller større muskler er jo styrketrening veien å gå, men det finnes måter du kan trene styrket i vannet også.

- Du kan ha på noe som heter «paddles» på hendene som gjør at du får større motstand i vannet, som vil være en form for styrketrening.

- I tillegg kan du bruke små svømmeføtter som gjør det tyngre å svømme, men det går mye fortere - og det er jo gøy!

LES OGSÅ: Kosematen du kan spise så MYE du vil av

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer