Sosiale medier:

Er du phonely?

Amerikanske forskere har innført et nytt begrep - phoneliness. Ja, det handler om telefon og ensomhet.

SOSIALE MEDIER: Sosiale medier kan gjøre oss både mer og mindre sosiale. FOTO: NTB Scanpix
SOSIALE MEDIER: Sosiale medier kan gjøre oss både mer og mindre sosiale. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye av det vi bruker mobiltelefonen til handler om nettopp det å være sosial, men likevel snakkes det om hvordan mobiltelefonen og de sosiale mediene gjøre oss mindre sosiale. Når telefonen vår overtar, kan det gå utover den fysiske interaksjonen med andre.

- Telefonen og sosiale medier kan være med på ødelegge for sosialisering i «real life»-situasjoner, noe også lærere rapporterer om i friminuttene hvor elever henger på mobilen heller enn å snakke med hverandre, sier Petter Bae Brandtzæg, forsker ved Sintef Digital.

Det mener også forskere ved San Francisco State University i California. «Phoneliness» er ordet for når telefonen gjør oss ensomme, og de amerikanske forskerne har sett på studenters forhold til mobilen sin og funnet at de ivrigste telefonbrukerne faktisk er mer ensomme.

I deres studie ser forskerne at de som bruker telefonen mest også oftere har symptomer på angst og depresjoner, og de argumenterer for at vi kan bli avhengige av alt som heter notifikasjoner, slik at telefonbruken erstatter «face to face»-møtene med andre.

LES OGSÅ: Hva skjer med sosiale medier-kontoene våre når vi dør?

Tror ikke teknologien fører til ensomhet

At telefonen kan ta mye plass er det liten tvil om. For det har vi også egne ord, som «phubbing», som betyr å ignorere andre til fordel for mobiltelefonen, og mange begynner også å kjenne på et behov for en «digital detox». At mange som bruker telefonen også kan være ensomme, er godt mulig, men det er neppe teknologien som har skylda, mener Halvdan Haugsbakken, som er forsker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

- Jeg tenker at dette kan si noe om hvordan man opplever bruken av teknologi. Men jeg stiller meg tvilende til det at teknologien i seg selv fører til ensomhet. Jeg tenker det er et mye mer sammensatt bilde enn det, sier han.

I så fall er det snakk om en ny måte å bruke teknologien på, mener han, men at det er mer sannsynlig at det forskerne har sett er en måte for studentene å takle ensomhet på. På den måten kommer ensomheten til uttrykk gjennom bruken av teknologi.

- Jeg tenker generelt at man ikke kan si at teknologien fører til ensomhet, men heller at det er personer som trekker til sosiale medier som har denne følelsen og tar den med seg, sier Haugsbakken.

LES OGSÅ: Ensom i all hemmelighet

Må brukes «riktig»

Heller ikke Bae Brandtzæg vil gå med på at telefonen alene gjør oss ensomme. Han påpeker imidlertid at telefonen brukes på forskjellige måter, og der den tar over for annen sosialisering, eller man sammenligner seg mye med andre, kan den styrke en følelse av ensomhet.

- Ensomhet er et økende problem i samfunnet generelt og det er liten grunn til å tro at sosiale medier alene er med på føre til dette. Flere av oss lever alene, det er flere familier som går i oppløsning, sier han.

- Men overforbruk av sosiale medier kan oppleves lite tilfredsstillende. De som bruker mye sosiale medier til noe annet en sosialisering med nære familier og nære venner korrelerer med økt ensomhet. Det er derfor viktig å tenke på at sosiale medier kan bidra til økt sosial støtte og velvære, men også ensomhet, dersom det brukes «feil», fortsetter Brandtzæg.

- En teknologi kommer med en måte som den skal brukes på. En bil skal brukes til å kjøre med og sosiale medier er tilrettelagt for at du skal være sosial, påpeker også Haugsbakken.

PHONELINESS: Når vi lar telefonen oversygge det sosiale livet vårt kan det nok føre til ensomhet. FOTO: NTB Scanpix
PHONELINESS: Når vi lar telefonen oversygge det sosiale livet vårt kan det nok føre til ensomhet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hjerte og likes kan være bra for deg

Sammenligning kan gjøre at vi føler oss dårlige

Et lite problem med sosiale medier er imidlertid at vi ikke har bruksanvisningen. Det kan dessuten være vanskelig å ikke sammenligne seg med andre når vi skroller gjennom Instagram-bilder som lyser av perfekte og sosiale liv. Sitter du hjemme alene i helgene og ser på bilder av alle som er ute på noe sosialt kan det selvsagt styrke en følelse av ensomhet.

- Det kan godt tenkes at det kan styrke noen skiller - gjøre det tydeligere om du ikke er så sosial som de du sammenligner deg med, sier Haugsbakken.

Brandtzæg forteller også at telefonen kan føre til en usunn avhengighet, og at samtidig som den kan hjelpe oss med å beholde og øke kontakten med andre, så kan mye interaksjon over sosiale medier være overfladisk.

LES OGSÅ: - Kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav

Overfladisk kommunikasjon

For eksempel bruker unge i dag mye tid på å sende overfladiske snaps på Snapchat kun for å opprettholde en såkalt streak (når du har sendt snaps frem og tilbake med samme person over flere dager og får opp en flamme og et tall, for antall dager, ved siden av navnet til vedkommende).

- Men også eldre bruker telefonen så mye at barn av foreldre på mobilen opplever at de blir ignorert til fordel for en skjerm, fortsetter han.

Til syvende og sist handler det altså om hvordan vi bruker telefonen vår.

- Sosial medier er ment å lette kontakten mellom mennesker, men blir brukt på så mange forskjellige måter. Sosiale medier kan brukes både effektivt, sosialt, til underholdning, til å slå i hjel tid, og til å se og sammenligne seg med andre, sier Brandtzæg.

LES OGSÅ: - Får du under 50 likes på Facebook blir du ikke invitert på fest

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer