Hudplager

Er du plaget med kviser rundt munnen?

Det er ikke sikkert det er kviser. Kanskje har du denne diagnosen.

UTSLETT: Kommer kvisene stadig tilbake rundt munnen? Da kan det henne du har en annen diagnose enn akne. Foto: NTB Scanpix
UTSLETT: Kommer kvisene stadig tilbake rundt munnen? Da kan det henne du har en annen diagnose enn akne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss trodde vi var ferdige med kvisene en gang for alle i ungdomsårene, men må sørgelig erkjenne at de irriterende byllene fortsetter å dukke opp ved ujevne mellomrom.

Mens gode gammeldagse kviser gjerne dukker opp i panna og på nesa, er det noen som har gjort seg erfaringen at kvisene dukker opp rundt munnen, og gjerne på samme sted hver gang. Er huden i tillegg rød og brennende, kan det hende at du slett ikke har kviser, men istedenfor diagnosen perioral dermatitt.

– Perioral dermatitt sees hyppigst hos kvinner fra 16–45 års alder, sjelden hos menn og sees bare unntaksvis hos barn, forteller Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken, til KK.

– Utslettet er typisk med røde nupper på rød bunn, av og til tørr og flakete hud, mest uttalt rundt munnen, men kan også opptre rundt øynene og i uttalte tilfeller i større deler av ansiktet. Huden over overleppen er som regel bespart. Huden kan være irritert, sviende og brennende, men utslettet klør vanligvis lite.

HUDEKSPERT: Anne Birgitte Nordal er hudlege ved Hudklinikken. FOTO: Hudklinikken/privat
HUDEKSPERT: Anne Birgitte Nordal er hudlege ved Hudklinikken. FOTO: Hudklinikken/privat Vis mer

Hudpleie en av årsakene

Nordal forteller at utslettet mest sannsynlig skyldes en forstyrrelse av den normale bakteriefloraen i talgkjertlene, noe som gir irritasjon. Slik forstyrrelse kan oppstå ved at den daglige hudpleien med vask og fuktighetskremer forandrer miljøet på huden og endrer bakteriesammensetningen.

– Sterke kortisonkremer har en særlig evne til å forårsake og forverre perioral dermatitt, særlig etter at man slutter med kortisonkremen kan man få hissig utslett, sier Nordal.

Tilbakefall

Er det mulig å få bukt med lidelsen, eller er det bare noe man må leve med? Nordal forteller at tilstanden kan gå tilbake av seg selv i løpet av noen måneder, mens hos andre kan den vare i flere år.

– Ved behandling pleier utslettet å forsvinne i løpet av noen uker, men det er en viss fare for tilbakefall, sier Nordal, og trekker frem kortisonkremer som en av triggerne.

– Som hudleger behandler vi ofte perioral dermatitt med en antibiotika kur over noen uker. Tetracycliner eller EryMax, som vil roe ned talgkjertlene og få utslettet til å trekke seg tilbake.

– Et annet alternativ er å behandle med en krem som har antibakteriell og beroligende effekt, Azealinsyre. Ett annet alternativ er en krem som inneholder virkestoffet Metronidazol.

Mariah Malek (18) er kunst- og designstudent og ansiktsmaleriene hennes går viralt. Vis mer

Ikke smør tjukt på

Hva er de beste rådene for å holde sykdommen i sjakk, om man først har fått den? Ifølge Nordal bør man være forsiktig med sterk kortisonkrem.

– Man bør også unngå fete kremer i ansiktet. Mange føler at de er tørre og flakete i huden og smører seg gjerne med ekstra fete kremer for å få orden på den tørre huden, men dette fører heller til at utslettet blir verre på sikt.

Videre råder Nordal til å være forsiktig med å teste ut altfor mye av sminke, kremer og renseprodukter, men heller bruke det man vet at huden tolererer.

– Hvis du har ett akutt og stort utbrudd kan det være greit å vente litt med sminke. Men vet man at man har en maskara man tåler er det bare å bruke denne. Jeg vil ellers anbefale å forhøre seg der hvor man kjøper sminke for å sikre seg milde, uparfymerte produkter, som ikke er for fete, sier Nordal.

BRUK SOLKREM: Ifølge Nordal kan UV stråling forverre perioral dermatitt, og hun anbefaler på det sterkeste å bruke solkrem i sommersesongen. Foto: NTB Scanpix
BRUK SOLKREM: Ifølge Nordal kan UV stråling forverre perioral dermatitt, og hun anbefaler på det sterkeste å bruke solkrem i sommersesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Solen forverrer

I det daglige anbefaler hun å rengjøre huden morgen og kveld med en mild rens.

– Jeg vil foreslå å bruke en rens som også vil fungere på rosacea, en kviselignende hudtilstand som kan ligne litt på perioral dermatitt, bortsett fra at du da får utslett i kinn og panne. En slik rens beroliger huden og virker regulerende på talgkjertlene. Jeg anbefaler videre lette fuktighetskremer.

Ifølge Nordal kan UV stråling forverre perioral dermatitt, og hun anbefaler på det sterkeste å bruke solkrem i sommersesongen.

– Men bruk en tyntflytende, oljefri solkrem, helst spf 50. Forhør deg på apoteket eller andre utsalgssteder for hudpleie og be om en som er egnet for rosacea hud, da det er ett stort utvalg i produkter for denne tilstanden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer