Angst:

Er du redd for å være alene? Da bør du øve, sier ekspert

Lav selvfølelse kan gjøre det vanskelig å skulle gjøre ting på egen hånd.

ALENE: Angst for å være alene kan komme av en usikkerhet som gjør at en trenger andres bekreftelse og hjelp. FOTO: NTB Scanpix
ALENE: Angst for å være alene kan komme av en usikkerhet som gjør at en trenger andres bekreftelse og hjelp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg har møtt både voksne damer og voksne menn som ikke kan være alene, forteller forsker og psykologspesialist Solfrid Raknes.

Raknes har bakgrunn både fra voksenpsykiatri og barne- og ungdomspsykiatri og har blant annet utviklet verktøyet Psykologisk førstehjelp, som i dag brukes på flere skoler i Norge.

At et barn er redd for å skilles fra de nærmeste omsorgspersonene er en helt normal del av utviklingen, men i noen tilfeller utvikler det seg til en angstlidelse, og denne kan, ifølge Raknes også følge oss inn i voksenlivet.

- Separasjonsangst er når en blir veldig, veldig redd for å være uten en omsorgsperson. Da får barnet en enorm frykt for å være borte fra mamma og pappa. Det får skumle tanker – katastrofetanker om at en skal miste mamma eller pappa, forklarer Raknes.

Hun kaller det røde tanker, og det er disse man må jobbe med om frykten for å skilles fra foreldrene blir så sterk at barnets livskvalitet preges. Angsten blir synlig i avskjedssituasjoner, og barnet kan få symptomer som vondt i magen og høy puls. Det kjenner på en enorm fortvilelse og gråter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer