Terrorfrykt

Er du redd for terrorangrep?

- Det kan skape frykt hvis man hele tiden ser for seg hva som kan gå galt, og dette har liten hensikt, sier seniorrådgiver i PST.

TERRORFRYKT: Norge er et ganske trygt land å bo i, men det betyr likevel ikke at vi er helt uberørte av terrorfrykten. Foto: Shutterstock / Ahmet Misirligul
TERRORFRYKT: Norge er et ganske trygt land å bo i, men det betyr likevel ikke at vi er helt uberørte av terrorfrykten. Foto: Shutterstock / Ahmet Misirligul Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har for lengst skjønt at vi i det vestlige Europa ikke er immun mot terrorangrep. Angrepet på julemarkedet i Berlin like før jul skapte naturlig nok store overskrifter i media, og midt oppi all juleglede og julestress kunne vi plutselig kjenne litt på frykten igjen – tenk om det samme skjer her.

– Jeg tror den norske befolkningen kjenner seg tryggere enn mange andre steder i verden. Og vi kan jo også se at land som har hatt lite terror, som Norge, har en økning i turismen fordi det anses som et trygt sted å reise til, sier Atle Dyregrov, professor ved Institutt for klinisk psykologi og faglig leder av Senter for Krisepsykologi i Bergen, til KK.no.

Men det betyr likevel ikke at vi er helt uberørte av frykten.

LES OGSÅ: - For noen kan frykten for døden bli så altoppslukende at de blir sosialt isolert

- Mer oppmerksomme når vi er ute og reiser 

– Hvis det ikke blir en gjentakelse av terror i land vi ofte besøker så øker ikke frykten. Men de som er litt sensitive, engstelige av natur eller kanskje har opplevd noe selv, kan kjenne seg mer bekymret, sier Dyregrov.

Selv om det ikke er gjort mye forskning på dette er det likevel gjort noen meningsmålinger som sier noe om hvor bekymret vi er. 

– Den som kom for et år siden pekte på en økning i frykten, som kan henge sammen med at det hadde vært terrorangrep i Paris og andre steder i Europa. Sånne ting øker bevisstheten og frykten for at noe lignende skal skje med oss. Det setter oss ikke helt ut, men når vi er ute og reiser så er det noe vi er mer oppmerksomme på, forklarer han. 

Dette kan være at man blir engstelige når man skal ut å fly, eller når man for eksempel besøker et julemarked eller der mange folk samles.

LES OGSÅ: Dette er de mest populære reisemålene i 2017

FLY: Terrorangrep i europeiske byer øker bevisstheten og frykten, spesielt når vi skal ut og reise. Foto: Shutterstock / Alexander Chaikin
FLY: Terrorangrep i europeiske byer øker bevisstheten og frykten, spesielt når vi skal ut og reise. Foto: Shutterstock / Alexander Chaikin Vis mer

Unngå terrornyheter hvis du er engstelig

Nyheter om terrorangrep tiltrekker seg oppmerksomheten vår, og jo mer oppmerksomhet det får, jo mer frykt skaper det. Og det er nettopp dette som er terroristenes hensikt – å skape frykt. 

– De makter jo å skape frykt. Vi er mer redd for ting som er sjeldent forekommende enn for eksempel hjemmeulykker og trafikkulykker. Frykten gjør at man oppsøker informasjon, som gjør at man også opplever at det skjer mer skumle ting enn før, sier professoren.

Dyregrov anbefaler at man prøver å begrense eksponeringen dersom man er engstelig for terror. 

– Hvor rart det enn høres ut så viser jo rapporter at det faktisk blir tryggere å leve i denne verdenen. Vi beveger oss mot en tryggere verden, men det er ikke slik det oppleves i dag fordi vi har så mange nyhetsflater, og vi får kontinuerlig informasjon om alt som skjer, forteller han.

LES OGSÅ: Slik reagerer vi forskjellig i krisesituasjoner

Norge ikke utsatt for direkte trusler nå

Hvert år presenterer PST en årlig trusselvurdering, og årets rapport vil publiseres 1. februar. Trusselvurderingen fra 2016 viste at det fortsatt er ekstrem islamisme som vurderes å utgjøre den største terrortrusselen her til lands. 

Trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge ble vurdert som økende, og antall sympatisører som ikke er en del av et organisert miljø, ble også vurdert å være i vekst. Det antas at årsaken til denne utviklingen er knyttet til det høye antallet flyktninger og asylsøkere.

Men betyr dette at vi egentlig har noe å frykte?

– Når vi snakker om terror i Norge så er det greit å skille mellom «trussel» og «sårbarhet». Norge har tidligere vært truet, men vi har ikke vært utsatt for noen direkte trusler nå i senere tid, sier Martin Bernsen seniorrådgiver i PST, til KK.no. 

LES OGSÅ: Sliter du med angst?

NYHETER: Frykten gjør at man oppsøker informasjon, som igjen kan gjøre oss mer engstelige. Foto: Shutterstock / bart78
NYHETER: Frykten gjør at man oppsøker informasjon, som igjen kan gjøre oss mer engstelige. Foto: Shutterstock / bart78 Vis mer

Han forklarer at i likhet med resten av det vestlige Europa er Norge også en del av fiendebildet til ekstreme islamister. 

– Det er lettere å utføre terror i dag på grunn av åpne grenser, så sånn sett er vi sårbare, men det betyr ikke at vi er utsatt for en trussel. Man kan alltid ha en sårbarhet, men det blir bare en trussel når det foreligger en reell mistanke om at noen planlegger noe, forklarer han.

– I dag ser man også at terrorangrepene som utføres ikke er i samme skala som 11. september og bombingen i Madrid og London. I dag er det snakk om mer enkle terrorangrep som utføres av en eller to personer, og ofte med lite planlegging, legger han til.

Det er dessverre veldig vanskelig å forutse terrorangrep, og det er nettopp denne uvissheten som skaper frykt. Men Bernsen påpeker at risikoen for at man selv skal bli rammet statistisk sett er veldig liten.

– Det kan skape frykt hvis man hele tiden ser for seg hva som kan gå galt, og dette har liten hensikt. Det er veldig lite folk kan gjøre med det, og derfor er dette myndighetene sitt ansvar, understreker han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer