Julebord med kolleger. Førjulsweekend med venninner. Julestrikkekveld. Hei hå, nå er det jul igjen-kveld. Kvelden før kvelden-kveld. Julaften. Nyttårsaften. Julemiddag med familien. Julemiddag hos svigers. Endelig helt alene hjemme-kveld. Da er det vel lov. Eller?
Anledningene for å kunne ta seg et glass eller tre dukker opp som perler på en snor i disse dager. Unnskyldningene og bortforklaringene like så. Men hva er egentlig innafor? Og når burde varsellampene begynne å blinke?
LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?
Når blir av og til for ofte?
Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol, men for å redusere alkoholbruken der det kan være farlig eller gå ut over andre.
Vi har spurt fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL, Elise Nyborg Eriksen, om hvor grensen mellom å drikke av og til, og å drikke for ofte går.
– Hvor ofte som er greit er veldig situasjonsbasert. Derfor er vi veldig opptatt av at folk bruker alkovett, altså at de i hver situasjon tenker over om de skal drikke og når de skal stoppe, sier hun, og legger til
– Nå i julen er det mange som drikker alkohol rundt barn. Da er det spesielt viktig å bruke alkovett. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier og ikke forandrer seg fordi de har drukket mye alkohol.
Godt alkovett handler om å tenke seg om før man velger å drikke, og om å ha et bevisst forhold til at det av og til ikke passer med alkohol. Å utvise alkovett kan noen ganger være å moderere seg, og andre ganger kan det bety å avstå helt fra alkohol.
LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

Hvor mye er for mye?
I motsetning til sigaretter, som er skadelig allerede fra første trekk, er ikke alkohol i seg selv skadelig i små mengder. Men den kan fort bli helseskadelig dersom man overdriver over tid.
Margrethe Mehus, psykolog ved Psykiatrisk Ungdomsteam, Nidaros DPS, St Olavs Hospital, mener det første man bør spørre seg selv om, dersom man er usikker på om man drikker for mye eller for ofte, er hvorfor man drikker.
– Det kan være vanskelig, men også veldig lurt. Deretter kan du spørre deg selv hvordan livet, helsen og økonomien din vil se ut om 1, 2 og 3 år hvis du fortsetter å drikke like mye og like ofte? Hva skjer med planene og drømmene du har?
Prosessen med å innrømme for seg selv at man har et problem kan være tung og kronglete.
– Dette er jo vanskelig arbeid for dem det gjelder. Erkjennelsen kan være kortvarig. Så glemmer man seg, og det blir lett å falle for fristelsen til å drikke igjen, sier Mehus, og kommer med et godt råd til dem som står midt i prosessen akkurat nå:
– Skriv det ned. Send et kort til deg selv i postkassen, slik at du ikke kan unngå å se det når helgen kommer. Møt deg selv med respekt og forståelse. For eksempel: «Kjære meg. Jeg lurer på om jeg kanskje skulle drukket mindre og sjeldnere. Jeg vet at jeg gjør så godt jeg kan og egentlig bare prøver å mestre livet slik det kommer til meg, men dette med alkohol er nok feil spor for framtiden. Glad i meg, hilsen meg.»

Julie Winge: - Jeg er alkoholiker
- Når bør man søke profesjonell hjelp?
– Jo før – jo heller. Snøballen ruller og den er langt lettere å hanskes med i sin begynnelse. Du bør søke hjelp like raskt som du ville gjort hvis du mistenker at du er alvorlig syk.
Kjenner vi for eksempel smerter i magen, underlivet eller hodet, så ringer vi fastlegen for å forsikre oss om at det ikke er noe galt. Mehus fortsetter
– Sånn bør det være i forhold til alkohol også. Kanskje dere finner ut at det egentlig ikke er grunn til bekymring og da er jo problemet ute av verden. Hvis dere finner ut at det kanskje skulle vært tatt tak i er det smart å starte med samtaler hos psykolog.
– For å få hjelp kan du ta kontakt med fastlegen eller privatpraktiserende psykolog som ikke krever henvisning, informerer Mehus.
AV-OG-TILs fem bud for julefeiringen
Mange tar i disse dager turen til både juleselskaper og andre festligheter, noe som fort kan bli en fuktig affære. Generalsekretær Nyborg Eriksen trekker opp et ess av ermet:
– Vi har nemlig laget en liste med råd som kan være til nytte:
1. Dropp lange vorspiel: Det blir som regel nok av drikke utover kvelden. Lange vorspiel kan føre til at man starter feiringen med for høy promille.
2. Ikke drikk på tom mage: Mange forsøker å spare inn på kaloriene ved begrense hvor mye de spiser, om de vet at de skal drikke øl eller vin som har et høyt kaloriinnhold. Dette er en dårlig strategi.
3. Drikk vann: Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir både festen bedre og man får en hyggeligere dagen derpå.
4. Gi beng i bong: Det er faktisk lov å la bongene forbli ubrukte dersom man føler man har fått nok. Eller kjøpe noe som ikke inneholder alkohol.
5. Det er ingen skam å snu: Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten.
Ønsker du hjelp?
- RUS-telefonen: Ring 08 588 eller gå inn på www.rustelefonen.no
- AKAN: Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Ring 22 40 28 00 eller gå inn på www.akan.no
- Blå kors: www.blakors.no
Kilder:
- Margrethe Mehus, psykolog ved Psykiatrisk Ungdomsteam, Nidaros DPS, St Olavs Hospital
- Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL
- www.avogtil.no
- www.helsenorge.no
- https://forskning.no/helse-alkohol-og-narkotika/2017/07/hva-er-mest-usunt-narkotika-alkohol-eller-sigaretter