Honning

Er egentlig honning sunnere enn hvitt sukker?

Dette mener ekspertene.

ER HONNING SUNNERE ENN SUKKER?: Mange har fått det for seg at honning er sunnere å bruke i matlagingen enn sukker, men stemmer egentlig dette?  Foto: Shutterstock / Jiri Hera
ER HONNING SUNNERE ENN SUKKER?: Mange har fått det for seg at honning er sunnere å bruke i matlagingen enn sukker, men stemmer egentlig dette? Foto: Shutterstock / Jiri Hera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du bevisst honning som søtningsmiddel i bakst, matlaging og varme drikker? Det er bra, for honning smaker ikke bare godt, det inneholder også en del næringsstoffer som ikke finnes i vanlig hvitt sukker. 

Men, det store spørsmålet er om honning egentlig er noe særlig sunnere enn sukker, sånn for helsa di? 

LES OGSÅ: 7 myter og sannheter om sukker

- Det fins ingen ernæringsmessig forskjell 

Ifølge Preben Vestergaard Hansen, som er adjunkt ved Det Sundhedsfaglige Fakultet på Metropol, er svaret et soleklart «nei». Han har fortalt til den danske nettavisen Politiken.dk at selv om honning stammer fra blomsternektar, så er innholdet av vitaminer og mineraler i så små mengder at de nærmest er ubetydelige. 

Han mener at det ikke finnes noen ernæringsmessig forskjell, og at honning derfor kan sidestilles med hvitt raffinert sukker. 

- Ut fra et ernæringsmessig synspunkt er honning stort sett det samme som alminnelig hvitt sukker. Det fins altså ingen argumenter for at honning skulle være sunnere enn bedre for oss – dette til tross for at det er naturlig. 

- Honning er definert som enkle sukkerarter av matmyndighetene og sidestilles med hvitt sukker, som vi tilsetter matvarer og drikkevarer, sier han til avisen. 

- Hvis sukker og honning var det eneste jeg kunne velge mellom, ville jeg valgt en liten mengde honning fremfor sukker, da sukker kun er tomme kalorier, 

Dr. Fedon Lindberg

LES OGSÅ: Slik kan du bruke honning i hudpleien

Honning er sunnere enn sukker i lengden

En teskje honning inneholder 23 kalorier og 6 gram sukker, sammenlignet med en strøken teskje hvitt sukker - som inneholder 15 kalorier og 4 gram sukker. En teskje honning inneholder altså flere kalorier enn en teskje sukker, men siden honning er såpass søtt trenger man mindre mengder for å få samme søtsmaken som ved bruk av sukker, og det vil derfor være sunnere i lengden.

Fedon Alexander Lindberg, som er lege og kostholdsekspert, har tidligere fortalt at grunnen til at en teskje honning inneholder flere kalorier enn en teskje sukker er at honningen veier mer.

- Gram for gram derimot, inneholder honning nesten 25 prosent færre kalorier enn sukker, fordi honning inneholder cirka 20 prosent vann. Ett gram honning inneholder 3,04 kalorier, mens ett gram sukker inneholder 4 kalorier. Honning inneholder 82 prosent karbohydrat, mens sukker inneholder 100 prosent.

- Dermed er det lurt å bruke samme mengde honning og ikke samme volum når man erstatter sukker med honning. Da får du både færre kalorier og færre karbohydrater, forklarer han.

EKSPERTEN: Fedon Alexander Lindberg.
EKSPERTEN: Fedon Alexander Lindberg. Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er det sukker i nesten alt 

Inneholder næringsstoffer som ikke finnes i sukker 

I motsetning til de fleste andre søtningsstoffer, inkludert vanlig sukker, inneholder honning små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer, antioksidanter og probiotiske stoffer (snille bakterier). Dermed får du noen positive næringsstoffer på kjøpet hvis du erstatter hvitt sukker med honning i matlagingen.

Honning HAR altså litt flere positive egenskaper enn sukker, likevel er det ikke noen stor margin som skiller dem.

Så hva ville egentlig Lindberg valgt?

- Hvis sukker og honning var det eneste jeg kunne velge mellom, ville jeg valgt en liten mengde honning fremfor sukker, da sukker kun er tomme kalorier. Men heldigvis finnes det i dag bedre alternativer, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer