SUNNERE PASTA: Er det noe vits i å bytte ut vanlig pasta med de sunnere alternativene? FOTO: Shutterstock / Anna Shepulova
SUNNERE PASTA: Er det noe vits i å bytte ut vanlig pasta med de sunnere alternativene? FOTO: Shutterstock / Anna Shepulova Vis mer

Sunnere pasta:

Er egentlig lavkarbopasta og grønnsakspasta sunnere ?

Er det noe vits i å bytte ut vanlig pasta med disse alternativene?

Publisert

Vi har hørt tusen ganger før at pasta er noe vi ikke bør spise for mye av. Det lages tross alt på hvetemel og havner derfor i kategorien «raske karbohydrater», noe mange av oss har godt av å kutte litt ned på. Problemet er jo at pasta er så forbaska godt!

Ja, for du er slett ikke alene om å elske et godt pastamåltid, det er tross alt en grunn til at det er så populært. Og matprodusentene elsker å komme opp med nye og sunnere alternativer til folkefavorittene.

Både grønnsakspasta og lavkarbopasta er produkter som i dag finnes på markedet, og begge deler sies å være et bedre valg enn vanlig pasta. Men er det egentlig det?

LES OGSÅ: Det sunne alternativet til pasta

Alltid en fordel med mer grønnsaker

Fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede, Karoline Steenbuch Lied, sier til KK.no at kaloriinnholdet i grønnsakspastaen fra Toro er omtrent det samme som i vanlig fersk pasta og fullkornspasta, så dette er ikke akkurat slankemat. Når det er sagt, er det selvsagt svært positivt at pastaen også inneholder grønnsaker.

– Det er selvsagt positivt at grønnsakspastaen inneholder over 40 prosent grønnsaker. I tillegg har den mer fiber enn vanlig fersk pasta og inneholder mindre salt og fett, forteller hun.

Hun mener derfor at dette er et fint alternativ til annen pasta eller ris til middagen, da det vil gi deg litt ekstra grønnsaker og litt mindre hvetemel i måltidet. Men å velge grønnsakspasta gir deg likevel ikke grunn til å droppe andre grønnsaker i retten.

– Jeg ville ha fylt på rikelig med grønnsaker og latt de ta mest plass på tallerkenen, og heller kuttet litt ned på mengden pasta, anbefaler Lied.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Mette Svendsen, finnes det god vitenskapelig dokumentasjon for at et daglig inntak av grønnsaker i rikelige mengder (opp mot et halvt kilo per dag) har gunstige helseeffekter. Dette gjelder først og fremst grønnsaker som er i sin naturlige form.

– Vi vet at næringsstoffene fra grønnsaker spist på denne måten blir tatt opp i kroppen. Vi vet ikke om næringsstoffene fra grønnsaker i pasta blir tatt opp på samme måte. Dessuten vil de alltid utgjøre en mindre mengde enn det som er det anbefalte inntaket, sier hun til KK.no.

Pasta med mer protein og mindre karbo

Lavkarbo er ikke noe nytt, men lavkarbopasta er det ikke alle som har hørt om før. Pasta er tross alt et kroneksempel på karbohydrater, så hvem visste vel at dette også kunne finnes i lavkarbo?

Men der det er etterspørsel vil det til slutt finnes tilbud, derfor kan du i dag kjøpe lavkarbopasta på ulike nettbutikker som selger lavkarbo og andre produkter for trening og slanking, og disse inneholder gjerne ingredienser som soyaprotein, eggehvite, erteprotein og hveteprotein.

LAG SELV: Lavkarbopasta kan enkelt lages av ingredienser som egg, Philadelphia naturell og Fiberhusk, eller du finner ferdige produkter hos enkelte nettbutikker. Foto: Shutterstock / foodlove
LAG SELV: Lavkarbopasta kan enkelt lages av ingredienser som egg, Philadelphia naturell og Fiberhusk, eller du finner ferdige produkter hos enkelte nettbutikker. Foto: Shutterstock / foodlove Vis mer

Lavkarbopasta er også noe mange bloggere deler oppskrifter på, det kan nemlig enkelt lages av ingredienser som egg, Philadelphia naturell og Fiberhusk.

– Ingrediensene i lavkarbopastaen tilsier at denne type pasta kan gi lavere blodsukkerstigning etter et måltid og kan være gunstig for personer med diabetes som har vanskeligheter med å kontrollere blodsukkeret. Det vil ikke dermed si at personer uten diabetes trenger å spise denne type pasta i stedet for en vanlig fullkornspasta, forklarer Svendsen.

Hun tilføyer at ingrediensene i lavkarbopastaen er gode. For både soyaprodukter og belgfrukter gir verdifullt planteprotein i et ellers plantebasert kosthold.

– Jeg har ikke vært borti lavkarbopasta før, men dette er pasta som inneholder lite karbohydrater. Den jeg har sett på har bortimot en femtedel mindre karbohydrat sammenliknet med vanlig pasta, sier Lied.

– Innholdet av fett er noe høyere i lavkarbopasta og proteininnholdet er vesentlig høyere. Den har også mye mer fiber, legger hun til.

LES OGSÅ: Derfor blir pastaen klissete og overkokt

BLAND INN LINSER: Hvis man ønsker å gå ned i vekt eller spise litt mindre karbohydrater, er det et godt råd å bytte ut noe av pastaen med kokte linser. Foto: Shutterstock / Valerio Pardi
BLAND INN LINSER: Hvis man ønsker å gå ned i vekt eller spise litt mindre karbohydrater, er det et godt råd å bytte ut noe av pastaen med kokte linser. Foto: Shutterstock / Valerio Pardi Vis mer

Bytt ut litt pasta med linser

Uansett om målet ditt er å gå ned i vekt eller bare å generelt spise litt sunnere, er det likevel flere triks du kan dra nytte av for spise pasta med litt bedre samvittighet. Alle monner drar, og ved å gjøre flere små endringer kan du på sikt gjøre deg selv en tjeneste.

– Hvis man ønsker å gå ned i vekt eller spise litt mindre karbohydrater, er det et godt råd å bytte ut noe av pastaen med kokte linser. Linser, og andre belgvekster, er gode kilder til kostfiber, og i tillegg inneholder de mindre stivelse enn pasta, forteller hun.

– Linser er i tillegg rike på proteiner, mineraler, vitaminer og antioksidanter, og inneholder en del mindre kalorier enn pasta, samtidig som det metter godt, legger hun til.

En annen fordel med linser er at de vil trekke til seg mer av pastasausen, og derfor gjøre pastaretten mer smakfull. Og sausen anbefaler hun selvsagt at du lager fra bunnen av i stedet for å kjøpe en ferdigvariant.

– Andre tips er å velge pasta med mye fiber, altså fullkornsvariantene – de er litt sunnere. Så ville jeg tatt en titt på resten av tallerkenen, og for eksempel bytte ut kjøttdeig med karbonade- eller kyllingkjøttdeig, forteller Lied.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer