Veganer:

Er erstatningsproduktene for kjøtt sunnere?

Du blir ikke automatisk sunnere av å droppe kjøttet.

VEGANER: Flere velger å droppe kjøtt og andre animalske matvarer, men det blir ikke automatisk sunnere. FOTO: NTB Scanpix
VEGANER: Flere velger å droppe kjøtt og andre animalske matvarer, men det blir ikke automatisk sunnere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange grunner til at flere velger å gå over til å helt eller delvis droppe kjøtt, eller til og med alt av mat som kommer fra dyreriket. Motivet kan være både helse, miljø og dyrevelferd.

At det å spise mye plantebasert er bra for oss er det liten tvil om. Mange av oss spiser dessuten mindre frukt og grønt, og litt mer rødt kjøtt enn anbefalt.

Er du blant dem som har kastet seg over et vegetar- eller vegankosthold er det imidlertid viktig å huske på at det å droppe kjøttet ikke automatisk gjør kostholdet sunt.

- Hvis en person som spiser dårlig i utgangspunktet bare kutter ut kjøtt, fisk og eventuelt meieriprodukter, eller bare bytter ut disse animalske produktene med vegetariske eller veganske alternativer uten å tenke på resten av kosten, er det risiko for å utvikle mangler på flere næringsstoffer, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen, som selv er vegetarianer.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

Ikke alltid sunnere

Med vegan- og vegetartrenden de senere årene har nemlig også tilbudet av erstatningsvarer i butikkene økt, men hva er det egentlig i kjøttdeigen når den er helt fri for kjøtt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.