Veganer:

Er erstatningsproduktene for kjøtt sunnere?

Du blir ikke automatisk sunnere av å droppe kjøttet.

VEGANER: Flere velger å droppe kjøtt og andre animalske matvarer, men det blir ikke automatisk sunnere. FOTO: NTB Scanpix
VEGANER: Flere velger å droppe kjøtt og andre animalske matvarer, men det blir ikke automatisk sunnere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange grunner til at flere velger å gå over til å helt eller delvis droppe kjøtt, eller til og med alt av mat som kommer fra dyreriket. Motivet kan være både helse, miljø og dyrevelferd.

At det å spise mye plantebasert er bra for oss er det liten tvil om. Mange av oss spiser dessuten mindre frukt og grønt, og litt mer rødt kjøtt enn anbefalt.

Er du blant dem som har kastet seg over et vegetar- eller vegankosthold er det imidlertid viktig å huske på at det å droppe kjøttet ikke automatisk gjør kostholdet sunt.

- Hvis en person som spiser dårlig i utgangspunktet bare kutter ut kjøtt, fisk og eventuelt meieriprodukter, eller bare bytter ut disse animalske produktene med vegetariske eller veganske alternativer uten å tenke på resten av kosten, er det risiko for å utvikle mangler på flere næringsstoffer, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen, som selv er vegetarianer.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

Ikke alltid sunnere

Med vegan- og vegetartrenden de senere årene har nemlig også tilbudet av erstatningsvarer i butikkene økt, men hva er det egentlig i kjøttdeigen når den er helt fri for kjøtt?

- De fleste kjøtterstatningsprodukter er laget av soya, hvete, eggehvite, erter eller mycoprotein, forklarer hun.

Mycoprotein, også kjent som sopprotein, er ikke en sopp i seg selv, men er hovedsakelig laget fra soppfamilien.

- Kjøtterstatninger inneholder ofte like mye protein som kjøtt, og gir sunnere fett og mer fiber, men som regel mindre jern og ingen vitamin B12, forteller Andresen.

En vegansk ost er altså ikke laget av melk, men inneholder ofte hovedsakelig stivelse og fett og lite protein, og er altså ikke det sunneste du kan spise.

- Veganske oster bidrar derfor lite til kosten ernæringsmessig sett, men gir mulighet til å lage retter som ligner på «orginalen», slik som pizza og lasagne, sier Andresen.

LES OGSÅ: - Som regel tenker ikke barna over at maten vi spiser er annerledes

Vanskelig å få i seg alle vitaminer

Noen vitaminer og mineraler er det vanskelig å få i seg om man ikke spiser mat fra dyreriket, og det å velge erstatningsprodukter for kjøtt, melk og ost gjør ikke opp for alle disse.

Vitamin B12 får vi hovedsakelig fra kjøtt og andre animalske produkter. D-vitamin og omega 3 får vi hovedsakelig fra fisk, og alle som spiser lite eller ingen fisk er anbefalt å ta tilskudd av tran. Kalsium, jern, jod og sink kan det også være vanskelig å få nok av, men selv om kjøtt inneholder mye jern, er det faktisk kornvarer nordmenn får mest fra.

Det finnes et stort utvalg av plantemelk som kan erstatte kumelka, der du også får med næringsstoffer det ikke naturlig finnes mye av i planteriket, men de inneholder likevel ikke alle næringsstoffene du får fra kumelk.

- Når det gjelder plantemelk bør man velge berikede varianter, men det er viktig å huske på at selv om disse inneholder kalsium og vitamin B12, inneholder de ikke jod.

LES OGSÅ: Derfor er melka sunnere om sommeren

- Utrolig mye bearbeidet mat

Carina Dahlmann er kvinnen bak en rekke bøker om såkalt «juicing». Hun er utdannet ernæringsfysiolog og spiser selv lite, men noe kjøtt. Hun er glad for at mange har mer fokus på å spise plantebasert – både på grunn av helsen og miljøet, men forteller at erstatningsproduktene holder hun seg unna.

- Målet er å bevege seg bort fra industriell, gjerne «matlignende» varer og spise det som faktisk er mat som vi kjenner igjen fra naturen av og er minst mulig bearbeidet, sier hun.

Dahlmann mener nemlig et sunt kosthold bør baseres på rene råvarer, og er opptatt av å få frem at vegansk og vegetarisk ferdigmat er like mye bearbeidet som hel- og halvfabrikata med kjøtt er.

- Om det er vegansk, vegetariske eller ikke, er det utrolig mye bearbeidet mat som ikke er gunstig for helsen og som ikke bør være ryggraden i kostholdet vårt, men unntaket, mener hun.

Ifølge henne er det også ofte at helsen ikke blir spesielt prioritert.

- Det er utrolig mye junk food som spises uansett om man er veganer, vegetarianer eller ei, sier hun.

- Industrien bruker, som vi vet, gjerne rimelige løsninger for å få en produksjonskostnad og utpris som er gunstig. Det tilsettes gjerne korn og flere karbohydratrike bindemidler og lignende råvarer for å «spe ut» det som koster. Det tilsettes også gjerne bearbeidet plantefett, herdet fett, på lik linje som all industrimat, noe som vi generelt ønsker å redusere i kostholdet, sier hun.

HJEMMELAGET: Dahlmann mener vi bør spise mer hjemmelaget. FOTO: NTB Scanpix
HJEMMELAGET: Dahlmann mener vi bør spise mer hjemmelaget. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Viktig å ikke kun bytte ut kjøtt med erstatninger

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, som driver Bramat.no har tidligere påpekt at ferdigmat ikke er så galt som mange kanskje tror.

– Men selvfølgelig er det lurt å være litt bevisst på hva slags ferdigmat man velger, at det ikke blir altfor mye kalorier, sukker og mettet fett, og ikke altfor lite grønnsaker, fiber og andre næringsstoffer.

Og det gjelder, ifølge Andresen også de veganske eller vegetariske alternativene. Ifølge henne er det helt klart er mulig å ha et sunt og variert kosthold om man lever som veganer eller vegetarianer, men det forutsetter at man har litt kunnskap.

- Det er alltid viktig å tenke på helheten av måltidet, og ikke bare tenke at alt av animalske produkter bare kan byttes ut. Ved å inkludere for eksempel belgfrukter, nøtter og frø i kostholdet i tillegg til erstatningsprodukter, vil man kunne få et sunt, variert og balansert kosthold, sier hun.

LES OGSÅ: 5 ting de færreste tenker over at inneholder sukker

Mange bør spise mer grønt

Hun påpeker også at matvareindustrien har redusert mengden salt og sukker i hel- og halvfabrikata over tid, samt at mye usunt fett er byttet ut med sunnere alternativer.

- Som et del av et ellers sunt og variert kosthold, er det ikke noe i veien for benytte seg av ferdigvarer av og til for å gjøre hverdagen enklere. Kosthold handler ikke bare om næringsstoffer og helse, men også om kos, kultur og det sosiale. Helsedirektoratet anbefaler å redusere mengden bearbeidet kjøtt. Selv om vegetariske kjøtterstatninger også er bearbeidede er de i alle fall stor sett et bedre alternativ et vanlige pølser, burgere og kjøttdeig, mener hun.

Samtidig påpeker hun at mange nok kan spise enda mer frukt og grønt – både vegetarianere, veganere og de som spiser kjøtt.

- Jeg tror det fortsatt er potensial for forbedring når det gjelder å følge «tallerkenmodellen» til hvert måltid, uansett om man er vegetarianer eller ikke.

- Tenk 1/3 grønnsaker eller salat, 1/3 proteinrike matvarer som bønner, linser eller kjøtterstatning og 1/3 fullkorn som villris, fullkornspasta eller byggkorn, råder hun.

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene du kan følge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer