Er gjenbrukstamponger den nye miljøtrenden?

Kan redusere avfallsmengden betydelig. Men er det hygienisk?

TAMPONGER: Kunne du brukt gjenbrukstampong? FOTO: NTB scanpix
TAMPONGER: Kunne du brukt gjenbrukstampong? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klima- og miljøtiltak blir stadig mer aktuelt, og de fleste prøver så godt de kan ved å bruke kollektivtransport, el-sykler, tøybleier eller innføre kjøttfrie dager. Vi ønsker jo å bidra til et bedre klimaregnskap.

Mange glemmer nok likevel (eller unnlater bevisst å tenke på) at de kaster store mengder tamponger og bind, flere ganger daglig, mange dager hver måned. Det blir til sammen ganske mye avfall og plast, som ikke akkurat er et positivt bidrag til miljøet. Spesielt ikke dersom plasten havner i naturen eller i havet.

For å bidra til å redusere mengden søppel har blant annet merket Thinx nå begynt å produsere undertøy som absorberer menstruasjonen, samt gjenbruksapplikator, som skal lokke kvinner bort fra engangstamponger og bind.

- Årlig brukes det 100 milliarder bind og tamponger verden over. Dette betyr enorme mengder vann, plast, bomull og kjemikalier som brukes for å produsere engangsartikler som ikke kan gjenvinnes. Bytter du fra å bruke bind og tamponger til menskopp eller gjenbrukstamponger reduserer du avfallsmengden drastisk, i tillegg til at du sparer miljøet for store belastninger i produksjonen.

Det sier Haldis Tjeldflaat Helle, som er nestleder i Natur og Ungdom. Hun stiller seg veldig positiv til bruk av gjenbrukstamponger.

Men er det hygienisk?

Mange tenker nok at det høres uhygienisk ut med gjenbrukstamponger, og at det kan være vanskelig å holde den ren og steril til enhver tid.

Gjenbrukstampongen er derimot laget av tre løse deler, som kan rengjøres enkeltvis. En silikondel som du setter inn, en svart pinne og en hette. De skal vaskes individuelt og lufttørke.

Det er med andre ord en del mer arbeid enn engangstamponger som kan kastes rett i søppelet, men er til gjengjeld mye mer miljøvennlig.

Gjenbruk er billigere

Gjenbrukstamponger er ikke bare mer miljøvennlig enn vanlige tamponger og bind, det er også mer økonomisk.

- Dersom du velger sanitetsprodukter som kan brukes mer enn én gang sparer du mye penger, men også miljøet. Miljøproblemene er vår tids største utfordring, og det er smart å gjøre det vi kan for å stoppe dem, enten det er gjennom medlemskap i en miljøorganisasjon eller gjennom små endringer i hverdagen, sier Tjeldflaat Helle.

Selve gjenbrukstampongen i seg selv er noe dyrere, men på sikt kan du altså spare mye penger.

SPARER PENGER OG MILJØET: - Dersom du velger sanitetsprodukter som kan brukes mer enn én gang sparer du mye penger, men også miljøet, sier Tjeldflaat Helle. FOTO: NTB scanpix
SPARER PENGER OG MILJØET: - Dersom du velger sanitetsprodukter som kan brukes mer enn én gang sparer du mye penger, men også miljøet, sier Tjeldflaat Helle. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Menskopp er et annet alternativ

Et litt mer utbredt alternativ til gjenbrukstamponger er menskopp, som også er en mer miljøvennlig mensbeskyttelse. En menskopp er kort forklart en liten silikonkopp som samler opp væske, mens en tampong suger det til seg.

En tidligere undersøkelse som Menskopp Norge har gjennomført viser at 91 prosent av dem som prøvde menskopp ikke ville gå tilbake til bind og tamponger. Det finnes ikke lignende undersøkelser om gjenbrukstamponger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer