Psykologi:

Er hun penere og mer suksessrik enn meg?

Sammenligner du deg mye med andre? Da skal du vite at det neppe gjør deg lykkeligere.

FOTO: Scanpix
FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Hvis du sammenligner deg med gjennomsnittet, er du da penere, klokere, mer sosial og suksessrik enn de fleste, eller ligger du under de andre på skalaen?

Antakelig litt over, ikke sant?

Sånn er det i hvert fall for de fleste, med mindre man er smart og skynder seg å si at det selvfølgelig kommer an på hvem man sammenligner seg med. Men når vi bare skal svare uten å tenke, så sier vi det vi føler. Og det er både det morsomste og mest ærlige, mener to amerikanske psykologer som har offentliggjort en undersøkelse i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology, der de avslører hvordan vi som mennesker vurderer oss selv og vår situasjon i forhold til andre, særlig ut fra et økonomisk perspektiv – og hvorfor vi gjør det.

Undersøkelsen viste altså at de aller fleste av oss mener at vi ligger over gjennomsnittet. Likevel er vi ikke særlig glade, konstaterer undersøkelsen. Og formodentlig er det fordi vi mener at vi burde ha det enda bedre, ifølge svarene forskerne har fått.

– Vi har generelt vanskelig for å finne ut av hvordan vi har det, og om vi er glade nok før vi har sjekket hvordan andre har det. Det er jo sammenligningens absurditet, for når vi virkelig føler oss lykkelige og tilfredse, er vi jo ikke i tvil om at vi har det bra. Og da bryr vi oss heller ikke om det er andre som har det bedre enn oss, sier den svenske psykoterapeuten Jana Söderberg, som har skrevet boken «Sluta jämnföra dig – våga vara dig själv».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer