Eggløsning:

- Er ikke nødvendigvis 14 dager etter forrige menstruasjon

Her er 7 typiske symptomer på eggløsning.

BLI KJENT MED KROPPEN DIN: Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når du har eggløsning, og det er ikke nødvendigvis 14 dager etter forrige menstruasjon slik som mange tror.
BLI KJENT MED KROPPEN DIN: Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når du har eggløsning, og det er ikke nødvendigvis 14 dager etter forrige menstruasjon slik som mange tror. Vis mer
Publisert

De fleste av oss har en viss kontroll på den månedlige syklusen vår. Vi vet omtrent når mensen pleier å dukke opp, og da er det ikke så vanskelig å regne seg to uker frem i tid til når eggløsningen sannsynligvis vil finne sted, selv om den ikke er så nøyaktig hos de fleste av oss.

Noen bruker dette som et prevensjonsmiddel for å beregne hvilke perioder de kan ha «sikker sex», mens andre bruker den informasjonen for å beregne når de bør ha sex for å øke sannsynligheten for en graviditet.

Men visste du at mange kvinner faktisk kan kjenne akkurat når de har eggløsning? Rundt 20 prosent av alle kvinner kan gjenkjenne eggløsningen sin bare på symptomene.

Så hvilke symptomer kan fortelle deg at du har eggløsning?

ØKT SEXLYST: Mange kvinner opplever økt sexlyst i perioden rundt eggløsningen.
ØKT SEXLYST: Mange kvinner opplever økt sexlyst i perioden rundt eggløsningen. Vis mer

Slik kan du gjenkjenne eggløsningen

- En eggløsning skjer omtrent 14 dager før forventet menstruasjon. På grunn av hormonendringer kan det være vanlig å merke symptomer i varierende grad. En kvinne er mest fruktbar i dagene før eggløsning.

Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef i maja.no, til KK.

Birketvedt sier at typiske symptomer kan være:

1. Endret utflod

- Under eggløsning blir utfloden oste mer slimete og seig. Den kan minne om eggehvite og man kan "trekke den i tråder", forklarer hun.

2. Endret kroppstemperatur

- Kroppstemperaturen stiger som regel med 0,5 grader under eggløsning grunnet økt nivå av hormonet progesteron, sier Birketvedt.

3. Ømme bryster

Noen opplever at brystene kan bli mer ømme under eggløsningen på grunn av hormonendringer.

4. Kvalme og oppblåsthet

5. Smerter i nedre rygg og underliv

- Som regel er disse smertene svakere enn menstruasjonssmerter, sier legen.

6. Humørsvinginger

7. Økt sexlyst

Ikke alle kjenner eggløsningen

- Er det vanlig å kunne kjenne at man har eggløsning?

- Det kan være vanskelig å vite nøyaktig tidspunkt for eggløsning. Hvor mye symptomer man har varierer fra kvinne til kvinne. Noen kjenner syklusen sin godt og gjenkjenner symptomer med en gang, mens andre merker lite forskjell, sier Birketvedt.

Hvis du ønsker å bli bedre kjent med syklusen din, kan du prøve å notere ned symptomer og lage en egen oversikt.

- Det finnes tester, temperaturmålere og apper som også kan brukes for å kartlegge syklus og mulig tidspunkt for eggløsning, forteller hun.

VONDT I UNDERLIVET: Noen opplever smerter i underlivet under eggløsning, men disse er som regel svakere enn menstruasjonssmerter, sier legen.
VONDT I UNDERLIVET: Noen opplever smerter i underlivet under eggløsning, men disse er som regel svakere enn menstruasjonssmerter, sier legen. Vis mer

De fleste har varierende syklus

- Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når du har eggløsning, og det er ikke nødvendigvis 14 dager etter forrige menstruasjon slik som mange tror. Det gjelder kun hvis du har en syklus på 28 dager, men de fleste har en varierende syklus.

Det forklarer Mette Haase Moen, som er gynekolog og professor emerita ved NTNU, til KK.

Eggløsningen er det tidspunktet da et egg frigjøres fra eggstokken og fanges opp av egglederen, som gjør at det kan bli befruktet. Du er mest fruktbar i seks dager som avsluttes med eggløsningsdagen.

Haase Moen sier at symptomer på at du har eggløsning kan være:

1. Langt og seigt slim som forsvinner etter eggløsningen.

2. Økt sexlyst

3. Kortvarige smerter i underlivet, iblant også en svak blødning.

Dersom du ønsker å vite nøyaktig når du har eggløsning, finnes det egne eggløsningstester.

- Testen som utføres på urinen viser at nivået av hormonet LH i blodet er steget , og det er det hormonet som setter i gang eggløsningen, forklarer Haase Moen.

Etter eggløsning stiger temperaturen et par streker, det kan også brukes som en test for at det har vært eggløsning. Det er hormonet progesteron som dannes etter eggløsning som medfører denne stigningen.

Tiden fra eggløsning til neste menstruasjon starter er vanligvis 14 dager.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer