Juiceshots:

Er ingefærshots bra for helsa?

Shots med ingefær og annet frukt og grønt er populært for tiden, men hva kan de egentlig gjøre for kroppen?

FORFRISKENDE: Ingefær er sunt, men det er ikke vitenskapelig dokumentert at en shot med ingefærjuice alene kan gjøre noe for kroppen. FOTO: NTB Scanpix
FORFRISKENDE: Ingefær er sunt, men det er ikke vitenskapelig dokumentert at en shot med ingefærjuice alene kan gjøre noe for kroppen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Små juiceshots – enten laget hjemme eller kjøpt i kiosk eller butikk, har blitt populært den siste tiden, og det høres i hvert fall veldig sunt og forfriskende ut. Men hvor mye god helse får du egentlig ut av en halv eller en hel desiliter med juice?

Det er lite i veien for å drikke disse shotsene – enten du lager dem selv eller kjøper dem i butikk, men det er viktig å huske på at en liten shot med frukt og grønt ikke kan erstatte annen mat, påpeker Hanna Fjeldheim Dale, som er klinisk ernæringsfysiolog og Phd-stipendiat ved Universitetet i Bergen.

- En 50 milliliter shot er såpass lite at det heller ikke er nok til å utgjøre «en-av-fem». Du vil generelt få i deg mye flere gode næringsstoffer hvis du spiser en appelsin eller et helt eple, eller drikker et glass vanlig appelsinjuice. En shot på 50 milliliter inneholder som regel sjeldent mer enn 15 til 20 milligram C-vitamin, mens en vanlig appelsin til gjengjeld inneholder rundt 100 milligram, altså mellom fem og seks ganger så mye. Dagsbehovet vårt er på 75 milligram per dag.

Men juice er både sunt og godt, så det er lite i veien for å drikke dem, så lenge du er klar over at de ikke er rene vitaminbombene.

- Det er viktig å huske på at veldig mye av den fine næringen som finnes i frukt og grønnsaker - spesielt fiber, forsvinner når man presser det til juice, og i tillegg blir sukkerinnholdet mer konsentrert, sier Dale.

Det finnes shots i butikk som er laget av 100 prosent ingefær, som juiceriets Pure ginger, men om du er opptatt av akkurat hva shotsene inneholder er det også lurt å sjekke ingredienselisten, for det gjelder heller ikke alle, ifølge Dale.

LES OGSÅ: Slik bør du skrelle ingefær

Kan ikke stoppe influensaen

Juceriet er en av produsentene bak juiceflasker på 50 milligram. Blant disse selges blant annet en «Flu Shot», men det betyr ikke at den vil holde influensaen unna.

- «Flue shot», som produseres av Juiceriet og selges i kiosker rundt omkring, inneholder appelsin, gurkemeie, ingefær og cayenne. Ingefær har i mange år blitt benyttet medisinsk, og det hevdes at ingefær kan redusere betennelse, men det er forøvrig ikke entydige vitenskapelig bevist for dette. Det eneste som det eksisterer relativt godt evidensgrunnlag for, er at ingefær kan virke kvalmestillende, forteller Dale.

Gurkemeie inneholder stoffet kurkimin, som også har rykte på seg for å være en liten helsebombe, men igjen uteblir dokumentasjonen.

- Kurkumin har vært foreslått som vidunderkur mot alt fra kreft til demens, men det er fortsatt ingen studier i mennesker som har klart å bevise dette, da disse vidunderegenskapene først og fremst er observert hvis man forsker på kurkumin sine egenskaper i cellekulturer på en lab. Kurkumin har i tillegg dårlig biotilgjengelighet, hvilket vil si at det er lite av det vi spiser som faktisk tas opp av tarmene våre, forteller Dale.

LES OGSÅ: Juice er sunnere enn nektar

Ingefær kan ha effekt mot mageplager

Ingefær er en viktig ingrediens i mange av disse shotsene, og det er mange grunner til å spise denne roten.

Ingefær har altså blitt brukt medisinsk mot en rekke helseplager, som både mageplager og forkjølelse. Førsteamanuensis Lone Holst ved Universitetet i Bergen har forsket på nettopp ingefærens egenskaper. Hun forteller at det er dokumentert at tørket ingefær kan hjelpe mot reisesyke, samt smerter ved artrose, men at det nok skal mer enn én shot til før vi får noen slik effekt.

- Det er vanskelig å sammenligne ingefærjuice og tørket ingefær. Noen innholdsstoffer blir værende i resten av ingefærmassen, og kasseres når en presser juice. Andre blir borte når en tørker ingefær for å pulverisere det. Det kan altså være forskjellige innholdsstoffer i forskjellige mengder i de to ferdige produkter, påpeker Holst.

Hun mener imidlertid den eneste hensikten med å drikke en ren ingefærshot er at den smaker godt. For mye ingefær kan imidlertid gi bivirkninger som halsbrann, fordøyelsesplager, diaré og irritasjon i munn og svelg.

- Det er tvilsomt om slike «ingefærshots» kan gjøre noe for kroppen. Man skal drikke dem hvis man liker dem, men ikke drikke for mange for da risikerer du halsbrann, sier Holst.

SUNT, MEN IKKE DOKUMENTERT: En shot på rundt 50 milliliter med frukt og grønt er ikke nok til å dekke en av fem om dagen, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Hanna Fjeldheim Dahle. FOTO: NTB Scanpix
SUNT, MEN IKKE DOKUMENTERT: En shot på rundt 50 milliliter med frukt og grønt er ikke nok til å dekke en av fem om dagen, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Hanna Fjeldheim Dahle. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trenger mer næring etter trening

På nettsidene til juceriet står det også at en shot med ingefær og eple er en «perfekt restitusjon for såre muskler etter trening», men heller ikke denne påstanden støttes av forskningen, påpeker Dale.

I en slik shot får du omkring 20 kalorier – altfor lite for en kropp som nettopp har trent, og det meste av energien kommer fra sukkerarter.

- For god restitusjon etter trening ville jeg heller gått for et smart mellommåltid med en større andel proteiner, for eksempel en yoghurt eller en banan og en neve nøtter.

Til info: KK.no har vært i kontakt med Juiceriet, som ikke ønsker å kommentere saken.

LES OGSÅ: Den beste medisinen mot hoste

- Forfriskende

Det er med andre ord lite i forskningen som kan støtte at disse shotsene alene kan gjøre noe særlig for helsa, men det betyr selvsagt ikke at de ikke skal drikkes.

Både Holst og Dale liker smaken på shotsene, og gjør du også det er det selvsagt god nok grunn til å drikke dem.

- Noen av shotsene kjenner du at røsker godt i halsen, og de er jo forfriskende, påpeker Dale.

Hun påpeker at vi heller ikke skal kimse av placebo-effekten, og du kan føle deg litt piggere etter å ha inntatt en slik shot. Liker du dem, så drikk dem, men om du drikker dem som erstatning for én av fem, eller utelukkende for å bli kvitt en forkjølelse så vil nok effekten utebli.

- Ta deg gjerne en slik shot hvis du liker smaken og følelsen den gir, men vær klar over at det på ingen måte er en «næringsbombe» med noen form for vitenskapelig dokumentert effekt. Pass heller på å få i deg minst fem av de daglig anbefalte frukt og grønnsakene.

LES OGSÅ: Sjokolade er bra for sexlysten og rødvin er godt for blodet - dette sier ekspertene om matmytene

LES OGSÅ: Synes du det er vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene du kan følge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer