Aspartam

Er kunstige søtstoffer trygge? Nå skal disse stoffene revideres

EFSA, EUs matsikkerhetsbyrå, er i gang med en større gjennomgang av kunstige søtstoffer for å sjekke om de fortsatt kan regnes som trygge i bruk.

ASPARTAM: Et av de mest omstridte kunstige søtstoffene er aspartam, som blant annet blir brukt i lettbrus. Men aspartam skal ikke under lupen denne gangen. Foto: NTB
ASPARTAM: Et av de mest omstridte kunstige søtstoffene er aspartam, som blant annet blir brukt i lettbrus. Men aspartam skal ikke under lupen denne gangen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om det er farlig for helsa eller ikke å få i seg kunstige søtstoffer diskuteres jevnlig, og de lærde strides. Det dukker stadig opp ny forskning som indikerer at søtstoffene kan være ugunstige for deg, som denne studien fra i høst som viste at dersom man drikker mye lettbrus, kan det gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Nå skal EFSA, som er EUs mattrygghetsorgan, revidere om en rekke kjente søtningsmidler fortsatt kan regnes som trygge i bruk.

Aspartam, som blant annet brukes som søtning i lettbrus, skal ikke risikovurderes denne gangen, ifølge EFSA, og forklarer hvorfor lenger nede i artikkelen.

Hvorfor skal bruken av søtstoff revideres?

Vi.no har spurt EFSA hva bakgrunnen er for at de nå gjør en ny revisjon av kunstige søtstoffer. Bakgrunnen er en forordning fra 2009, som sier at alle mattilsetningsstoffer som er tillatt før 20. januar 2009 bør være gjenstand for en ny risikovurdering av EFSA.

Det er satt opp et program for revurdering av godkjente mattilsetningsstoffer ved kommisjonsforordningen nr. 257/2010. Søtningsstoffene er blant mattilsetningsstoffene som skal revurderes, skriver kommunikasjonsmedarbeider Sharon Monti i en e-post til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer