Treningsøvelser:

Er planken egentlig bra for ryggen?

Svensk tv-doktor langer ut mot styrkeøvelsen planken: - Rart at en lege skaper frykt rundt en harmløs øvelse, sier personlig trener.

PLANKEN: En populær treningsøvelse, men er det en god øvelse for kroppen? FOTO: NTB Scanpix.
PLANKEN: En populær treningsøvelse, men er det en god øvelse for kroppen? FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det svenske magasinet Måbra skriver at treningsøvelsen planken potensielt kan gi ryggskader, og at øvelsen egentlig er ment for personer med sterk rygg. Det er den svenske legen Mikael Sandström som tar et oppgjør med øvelsen i avisen.

Tommy André Lande (34) er daglig leder, Coach og personlig trener på Crossfit Sagene. Lande forteller at han har jobbet som osteopat i noen år, og han har aldri opplevd relasjonen mellom planke og «ryggkink», som den svenske legen nevner i artikkelen.

- Jeg synes det er rart at en lege går ut og skaper en slik frykt rundt en egentlig ganske harmløs øvelse, sånn som det planken er, forteller han til KK.

I artikkelen refererer tv-doktoren Sandström til øvelsen som noe av «djevelens påfunn». Lande kan ikke kjenne seg igjen i denne beskrivelsen av øvelsen.

- Det er noen veldig sterke ord, og jeg klarer ikke helt å kjøpe argumentene hans for hvorfor man ikke skal gjøre planken. Det er for mange en god øvelse for å styrke kjernemuskulaturen, men det er selvfølgelig ikke den eneste, forklarer han.

Kiropraktor Sigmund Sagberg Andersen (38) forteller at ryggplager kan komme av så mangt. Noen av disse grunnene kan være dårlig skotøy, overvekt og dårlig kosthold, overbelastning, arvelige plager, også videre. Men den største synderen i dagens samfunn er sittestilling og passivitet, forteller han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer